2019 е годината на Samsung. Една от най-влиятелните технологични компании

...
2019 е годината на Samsung. Една от най-влиятелните технологични компании
Коментари Харесай

Апликациите, които са уникални само за Samsung

2019 е годината на Samsung. Една от най-влиятелните софтуерни компании в света чества излизането на десетия модел от смарт телефона, донесъл десетки нововъведения, които през днешния ден считаме за неизбежна част от всекидневието си – Galaxy S.

Изминалото десетилетие донесе доста промени в живота ни. През това време отбелязахме и обилни достижения в проучването на необятния Космос. С стартирането на задачата „ Кеплер “ учените откриха редица планети, които на доктрина имат капацитета да приютят човечеството. Телескопът откри 2 662 планети за съвсем 10 години и това се трансформира в едно от най-значимите събития за нас в рамките на галактиката ни.

През последните седмици преглеждахме в елементи най-значимите нововъведения в,, и, които серията Galaxy S ни донесе в границите на десетилетие. Време е обаче да обърнем внимание и на кода, който задвижва и в огромна степен сплотява всичко това.

Затова ще разгледаме най-интересните нововъведения, които Samsung сподели във софтуера на своите водещи модели, и по какъв начин те еволюираха през годините.

Започваме с One UI – последната версия на визията на Samsung за идеалния смарт телефон. Решението на южнокорейската компания да промени външния тип на Android, с цел да отговори на потребностите на своите консуматори и да добави редица нови благоприятни условия, идва още през 2008 година и набира скорост с моделите от флагманската серия Galaxy S.

TouchWiz беше извънреден за телефоните на Samsung и беше описван като „ тайното оръжие “ на компанията. Описанието, наподобява, се оказа тъкмо, защото и с помощта на софтуера, производителят се изстреля до номер едно в света и държи крепко тази позиция и до през днешния ден.
С него Samsung надгради „ чистия “ Android, като добави функционалности, които нямаше в нито един различен телефон тогава, а в някои случаи и до през днешния ден.

Samsung първи вкараха в TouchWiz една функционалност, без която не можем през днешния ден – потреблението на няколко приложения по едно и също време на един екран – да вземем за пример чат и видео. Компанията поведе и при въвеждането на режим за работа с една ръка, при който дисплеят се смалява, с цел да може да достигнете всички елементи от него с лекост. Днес всички устройства с Android към този момент го могат, само че не и тогава. С TouchWiz в Galaxy компанията реши и още един скучен проблем, като ни разреши да скрием входящо повикване, на което не желаеме да отговорим, и да продължим да употребяваме телефона, до момента в който той звъни.

Samsung реши и неудобството с в никакъв случай недостигащата батерия, като сътвори специфичен режим, който пести сила. Не е нужно да означаваме, че по-късно тази функционалност стана наложителен детайл във всеки един телефон.

На TouchWiz би трябвало да благодарим и за надалеч по-големия брой благоприятни условия за конфигуриране на изгледа на екрана съгласно персоналните си желания. И добави always-on display, който през днешния ден също намираме на всички места.

Samsung прати в заслужена отмора TouchWiz и го размени с Experience, а в последните два модела на Galaxy S серията – с One UI. Макар че става въпрос за персонално желание, One UI е най-добре изглеждащият интерфейс на Android устройство през днешния ден – моден, съвременен, както и функционален, подсъзнателен и бърз.
Samsung се концентрира върху подобряването на операционната система в един доста значим аспект – нейното опростяване. Android от време на време може да е прекомерно впримчен и абсурден, само че One UI взема решение този проблем. Разчитайки на изкуствен интелект, Galaxy S10 да вземем за пример се стреми да ни покаже единствено най-важното за нас. Това в днешния свят, в който всяко приложение ни бомбардира с известия, е изключително потребно. Радваме се доста, че с помощта на One UI получаваме най-хубавото от двата свята – големи екрани, които обаче можем да употребяваме и с една ръка.

Сигурността на персоналните данни е значима тематика не от през днешния ден или от през вчерашния ден, а по всичко проличава, че ще става все по-важна в бъдеще, откакто целият ни живот е в телефона ни.

Малко прочут факт е, че Samsung работи по система за сигурност, която вгражда в своите телефони, в това число и в Galaxy S серията, от 2013 година насам. Knox получава документ за сигурност на мобилните данни от редица държавни управления и огромни компании по света, а това ни дава знак, че може да й се доверим.

Най-ключово за потребителите е, че тази система автоматизирано криптира цялата информация, която сме запазили на устройството в Secure Folder, тъй че при положение на кражба никой не може да я разчете, в случай че няма има паролата.

От Samsung подсигуряват и че персоналните ни фотоси, видео и други файлове са предпазени от закани като рансъмуеър (помните вируса, който блокираше достъпа до файлове и ги отключваше против откуп в bitcoin), малуеър и други.

Това става посредством комплицирана, само че ефикасна система от отбрани и специфични позволения, които дефинират какво може да прави всяко едно приложение и за какво е належащо.
За по-голяма сигурност на данните ни дава отговор и специфичният браузър, основан от компютъра, чийто акцент е точно отбраната на данните ни.

Технологията DeX, извънредна за Samsung, е измежду най-впечатляващите в мобилен телефон до момента. Отдавна ни прави усещане, че моделите от серията Galaxy S имат повече мощност, в сравнение с значително от компютрите, употребявани и през днешния ден.

Тази функционалност се възползва точно от мощния процесор във флагманите на компанията. Чрез нея може да свържете телефона си към екран и да работите на още по-голям екран. Най-хубавото е, че не получавате просто наедрял интерфейс на телефона, а работите в позната Desktop среда. Идеална е за проявление както на работни презентации, по този начин и за фотосите от почивката, и е необичайно, че не я намираме на никое място другаде.

Говорейки за свързване на устройства, би трябвало да споменем и Samsung Flow, който разрешава прекачване на известия, файлове и доста други сред смарт телефона, таблета или компютър с Windows 10.

На по-добра съгласуваност сред всичките ни устройства се радваме и с помощта на още една опция, която Samsung ни дават – лична „ облачна “ услуга, която синхронизира фотоси, видео и настройки, и ги прави налични отвред.

Още една отличителна линия на моделите на Samsung е съществуването на гласовия помощник Bixby.

Това прави южнокорейската компания единствена в света на Android, която пуска собствен гласов помощник. Самото му началото идва още през 2012 година със Samsung Voice, само че потреблението на изкуствен интелект качва равнището.

Макар да гледаме скептично на всички гласови асистенти през днешния ден, вероятността в напълно скоро време да се употребяват всеобщо е изцяло действителна. Създаването на толкоз комплициран програмен продукт е много тежка задача, която все още не носи дивиденти. Въпреки това обаче, Samsung влагат съществени старания, с цел да дадат опция на Гугъл Assistant. Надяваме се скоро да забележим и поддръжка на български език.

При Bixby влиза в приложимост и камерата. Чрез изкуствения разсъдък тя може да разпознава обекти в действително време, да търси услуги, да превежда текст и други. Особено комфортна е опцията и за основаване на команда, която прави няколко авансово заложени действия – да вземем за пример заран да ви каже какво ще е времето през днешния ден и има ли запушване по пътя за работа.

Samsung може да се похвали и с още редица приложения, които незабелязано вършат живота ни по-лесен. SmartThings да вземем за пример е ключът към умния дом – посредством телефона си контролирате температурата в стаите, хладилника, прахосмукачката робот, тв приемника и каквото още се сетите от домашните си смарт устройства.

S Health от своя страна ни подтиква да живеем малко по-здравословно и да се движим повече, което в днешния ни метод на живот се трансформира в нещо все по-важно.

Samsung даже има личен магазин за приложения, сходен на Гугъл Play, в който намираме нови способи да създадем телефона подобен, какъвто желаеме, както и извънредни приложения и игри.

Има и още доста по-малки, само че новаторски и потребни функционалности като следенето на погледа, въведено първо от Samsung. Или опцията да се обадим на някого, с който си пишем известия, единствено като вдигнем телефона до ухото.

Всички тези планове, както и по-малките функционалности, помогнаха на серията Galaxy S да изпъкне измежду останалите стотици модели от разнообразни производители. И дружно с това през последните 10 години направиха флагманите на Samsung мултифункционално средство за връзка и незаместим асистент във всяка обстановка.

Очакваме с неспокойствие какви изненади в софтуера готви компанията и за идващото потомство сгъваеми устройства.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР