Компанията за изкуствен интелект (ИИ) OpenAI премахна един от гласовете,

...
Компанията за изкуствен интелект (ИИ) OpenAI премахна един от гласовете,
Коментари Харесай

Скарлет Йохансон срещу OpenAI: Защо гигантът премахна един от гласовете на GPT-4o

Компанията за изкуствен интелект (ИИ) OpenAI отстрани един от гласовете, които озвучават най-новият ѝ артикул, откакто актрисата Скарлет Йохансон означи, че той е „ ужасно сходен “ на нейния.

По-рано този месец от OpenAI оповестиха, че пускат нов модел, наименуван GPT-4o. Той дава опция за въвеждане на текст, тон и изображения и самичък той може да дава отговор с изображение, текст и тон, като съгласно компанията времето за реакция е сходно на това при човешки диалози.

Една от гласовите варианти, наречена „ Скай “, обаче провокира дискусия поради очевидната си аналогия с тази на Скарлет Йохансон, която парадоксално сама игра ИИ помощник във кино лентата „ Тя “ на Спайк Джонз от 2013 година Този филм е добре прочут на Сам Алтман, който даже разгласява в Twitter единствената дума „ Her “ (от англ. ез. – Тя) в деня на стартирането на GPT-4o.

В изказване за NPR Йохансон споделя, че основният изпълнителен шеф на OpenAI Сам Алтман се е свързал с нея през септември предходната година, като я е помолил да бъде гласът на новия артикул.

„ След дълъг размисъл и по персонални аргументи отхвърлих предлагането “, се споделя в изказването ѝ, оповестено на X от журналиста Яшар Али. „ Девет месеца по-късно моите другари, фамилията и необятната общност означиха какъв брой доста Скай, звучи като мен. “

Йохансон прибавя, че два дни преди стартирането на „ Скай “ Алтман още веднъж се е свързал с нейния сътрудник с молба да преразгледа опцията да бъде глас на GPT-4o, само че няколко дни по-късно без отговор продуктът е пуснат на пазара.

Йохансон споделя, че в този момент е наела юридически консултант, който е изискал от Алтман да изложи какво са създали и да опише в детайли процеса, по който е основан гласът на Скай.

„ Във време, когато всички се борим с дълбоките имитации и отбраната на личното ни сходство, личната ни работа, личната ни еднаквост, считам, че това са въпроси, които заслужават безспорна изясненост “, добави Йохансон. „ Очаквам бистрота и приемане на уместно законодателство, което да помогне да се подсигурява отбраната на самостоятелните права. “

От OpenAI настояват, че употребяваният от тях глас не е на Йохансон, а на друга актриса.

„ Вярваме, че гласовете на изкуствения разсъдък не би трябвало съзнателно да имитират присъщия глас на дадена звезда – гласът на Скай не е реплика на Скарлет Йохансон, а принадлежи на друга професионална актриса, която употребява личния си натурален говорен глас “, декларират от OpenAI в обява в блога на уеб страницата си. „ За да защитим персоналния им живот, не можем да споделим имената на нашите гласови гении. “

Все отново компанията отстранява гласа.

„ Направихме кастинг на актрисата, която стои зад гласа на Скай, преди да се свържем с госпожа Йохансон “, споделя Алтман. „ От почитание към госпожа Йохансон спряхме да използваме гласа на Скай в нашите артикули. Извиняваме се, че не сме комуникирали по-добре. “

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР