2017 година мина под знака на медийни и съдебни спорове

...
2017 година мина под знака на медийни и съдебни спорове
Коментари Харесай

Приходите на "Музикаутор" за 2017 г. са 7.4 млн. лв.

2017 година мина под знака на медийни и правосъдни разногласия сред БНР и " Музикаутор ". В последна сметка двете страни се споразумяха.

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Съвет за електронни медии одобри доклада на Българска национална телевизия, само че върна този на БНР

По закон двете медии се регистрират пред регулатора на всеки шест месеца
13 юли 2017
Как работи " Музикаутор "

През 2015 година " Музикаутор " е събрала към 7.5 млн. лв. за авторски хонорари. От тях 80% отиват за създателите, а 20% остават в организацията
27 яну 2017 От няколко години cдpyжeниeтo нa ĸoмпoзитopи и aвтopи нa мyзиĸaлни пpoизвeдeния " Myзиĸayтop " разгласява подробен доклад за приходите на организацията. През 2017 година тя е събрала 7.4 млн. лева за авторски хонорари. От тях 83% са отишли за създателите, а 17% са останали в организацията. През миналата 2017 са разпределени 13,6% повече авторски хонорари спрямо 2016 година Сумата, която получават създателите годишно, се дефинира на минута излъчена музика.
" Музикаутор " работи по този начин - подписва контракти с ползвателите, които употребяват музикални творби за своя бизнес. Това са както медии и кабелни оператори, заведения и търговски обекти, по този начин и интернет платформи и уеб сайтове, уредници на концерти и други Авторските хонорари от ползвателите се събират въз основата на цени, одобрени от Министерството на културата. " Музикаутор " има за задача да разпредели възнагражденията измежду правоносителите. По предписание организацията не генерира облага.

През 2017 година събраните авторски хонорари от телевизионните канали са близо 3 млн. лева, което е 88.6% от заложения бюджет. Сумата включва приходите от Българска национална телевизия, частните кабелни, сателитни и ефирни малките екрани. През 2016 година събраната сума е 2.8 млн. лева Според " Музикаутор " околните резултати в относителен проект демонстрират, че регистрирания пазар не е повишен, а наклонността няколко пазарни играча да концентрират приходите от бранша се резервира непроменена. През 2017 година организацията има 42 контракта с малките екрани. От " Музикаутор " обръщат внимание, че един от проблемите в бранша е неналичието на модерна и настояща цена. " Действащата все още се ползва 15 години, без да се регистрират развиването на пазара и стопанската система на страната като цяло ", написа в годишния си доклад сдружението.

През 2017 година 1.9 млн. лева е събраната сума за авторски хонорари от радиооператорите. От " Музикаутор " считат постигнатия резултат като рекорден за бранша. Получената сума е общ брой от приходите на БНР, частните и общинските радиооператори. За съпоставяне, събраната сума през 2016 година е 1.2 млн. лева, или с други думи растежът през 2017 година е близо 54%. Като позитивен факт сдружението регистрира понижаване на забавените заплащания от страна на радиостанциите към организацията. Като удобна наклонност се показва и фактът, че през 2017 година е намалял общият размер дължими суми за минали интервали, на което се дължи по-големият растеж на приходите. Според " Музикаутор " непълен резултат оказва и новият контракт с БНР, където е заложено последователно повишаване на приходите в посока изравняването им с частния бранш.

От данните в годишния отчет се вижда, че 44.3% от авторските хонорари са отишли за задгранични реализатори, а към български са разпределени 29.6%.

В края на всяка година чиновниците на " Мюзикаутор " пресмятат кой създател какъв брой е звучал като времетраене в дадена медия и въз основата на минутите излъчена негова музика се дефинира какъв брой да получи той. Минутите излъчена музика демонстрират каква част от творбата е употребена и по тази причина заплащането се пресмята на минути излъчена музика. Заради сложността при изчисляването нормално създателят получава отчисленията си в средата на идната година, признават от " Музикаутор ". Тоест отчисленията за 2017 година ще бъдат изплатени в средата на 2018 година Целия отчет можете да видите на уеб страницата на " Музикаутор ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР