2015 е най-горещата година за цялата история на наблюденията. Това

...
2015 е най-горещата година за цялата история на наблюденията. Това
Коментари Харесай

2015 е най-горещата в историята, 2016 ще е още пò

2015 е най-горещата година за цялата история на наблюденията. Това се дължи на човешката активност, световното стопляне и усилването на явлението Ел Ниньо, а 2016 година може да стане още по-жежка, твърди Световната метеорологична организация (СМО).

На 25 ноември СМО показа предварителната оценка на климата на планетата, готова за интернационалната конференция, която се открива в Париж на 30 ноември.

„ Състоянието на световния климат през 2015 година ще влезе в историята по редица причини… 2015 година явно ще стане най-горещата в историята на наблюденията с най-високи температури на повърхността на океана от началото на провеждането на измервания… Следващата година по-скоро също ще бъде гореща, може би даже още по-гореща “, споделя генералният секретар на СМО Мишел Жаро.

По думите му равнището на парниковите газове в атмосферата са достигнали нови максимуми, а световната междинна централизация на Следствен отдел към окръжна прокуратура 2 напролет на 2015 в Северното полукълбо за първи път е преодоляла бариерата от 400 елементи на милион. Освен това напоследък се следи мощно събитие Ел Ниньо, което въздейства на естествените режими в доста елементи по света и е станало причина за извънредно топлия октомври. Глобалното влияние на Ел Ниньо, както се чака, ще се запази и през 2016 година.

„ Парниковите излъчвания, които се явяват причина за промените на климата, могат да се управляват. Имаме познания и принадлежности, с цел да действаме. Имаме избор. Бъдещите генерации няма да го имат “, заключава Жаро.

По данни на СМО световната междинна повърхностна температура през 2015 година до момента е с към 0,73 градуса по Целзий над междинната стойност за 1961-1990 година, която е 14 градуса, и с към 1 градус надвишава междинната стойност на доиндустриалния интервал от 1880-1899 година

Освен това световните междинни температури на повърхността на морето по-скоро ще превишат рекордните стойности от предходната година. А в Южна Америка и Азия тази година е станала най-горещата в историята на наблюденията.

В Африка и Европа това е втората от най-горещите години. Също интервалът от 2011 до 2015 влиза в историята като най-топлия петгодишен интервал в света.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР