20 Юни Пандемията Covid-19 показа, че дистанционната работа също може

...
20 Юни Пандемията Covid-19 показа, че дистанционната работа също може
Коментари Харесай

Проучване: Виртуални бизнес срещи в офисите с невронна архитектура

20 Юни
Пандемията Covid-19 сподели, че отдалечената работа също може да е продуктивна, като доста от чиновниците биха желали да продължат да работят от домовете си и в бъдеще - било то непрекъснато или по няколко дни месечно. Затова приложенията за отдалечено съдействие като Zoom, Microsoft Teams и Гугъл Hangouts евентуално ще имат дълготраен резултат върху пазара на офис площи, сходен на този, който имаше мобилното извършване на покупки върху търговията на дребно. Това са част от трендовете, изведени след международно проучване измежду 4500 компании на една от огромните интернационалните консултантски компании.

Служителите биха се върнали в офисите, само че в изменена работна среда с по-голяма физическа отдалеченост, гъвкаво обмисляне на работния ден, по-кратки, само че по-качествени взаимоотношения сред сътрудниците и, несъмнено, нови, по-високи хигиенични стандарти. Очаква се в по-дългосрочен проект COVID-19 да е катализатор и на по-дълбоки промени в бизнес моделите както на самите компании, наемащи офис пространства, по този начин и на вложителите в офис здания. Затова новите цели на фирмите с огромни офиси включват съдействие в екипите, еластичност, работливост, привличане на нови гении и едвам на пето място е понижаване на разноските за наем.

В работните пространства от ден на ден ще се залага на концепцията за домашния хол. " Хората имат нужда от приветлива и уютна среда в офиса, с цел да осъществят оптимално своя капацитет. Множество изследвания от последната година демонстрират, че посещаването на физически офис е извънредно значимо от психическа позиция за разграничаването на персоналното от професионалното пространство и повишението на работоспособността и успеваемостта. Ето за какво интериорният дизайн в офис постройките у нас от ден на ден придобива образа на всекидневна с чувството за домакински уют и голям брой обособени кътове за отмора, диалози с сътрудниците, фокусирана работа или просто за по кафе на умерено място. Не става дума за конкуренция с домашния офис, а по-скоро за консолидиране на някои негови преимущества в новия модел на офисния живот. Така той става все по-привлекателен ", изясняват от консултантската компания.

Te дават за образец една от знаковите офис здания в София - Мегапарк. " Независимо дали сега сме в офиса или не, корпоративната еднаквост намира израз в дизайна на работното пространство. Затова измененията в офис постройките водят до промяна на елементарни коридори в светли и уютни пространства с изцяло изменени функционалности и с нови настилки, мебели и осветяване. Зелени тераси и пространства за отмора, срещи и образуване на събития допълват картината. Разнообразните места за хранене са постоянно плюс, а даже фризьорски салон в офис постройката към този момент не е изненада ", разясняват те.

Невронна архитектура за многофункционалния офис

От години архитекти и дизайнери проектират офис интериори, в които чиновниците да се усещат като вкъщи си, а динамичната смяна на офис битието докара до подтик в развиването на ново течение в архитектурата - така наречен Сред правилата на това течение са въздействието на архитектурата върху човешкия мозък и държание, като включва детайли от приложната неврология, открива богати интерфейси с други области на знанието, които в началото не са имали необятна връзка с обичайна архитектура и урбанизъм.

" Стремежът е обмисляне на по-голяма еластичност на офисните пространства, елиминиране на закрепените зони и въвеждане на зони за отмора. Посоката на вътрешноархитектурните промени неизбежно ще бъде към по-качествени офиси, които съчетават повече от една функционалност и дават опция за гъвкави трансформации, изясняват от консултантската компания. - В скорошно изявление интернационалният специалист по дизайн на работната среда Кей Сарджънт предвижда връщане към минимализма в интериорния офис дизайн предвид на по-лесно разчистване, планиране на от ден на ден външни и открити места за работа, както и по-голям фокус върху пространствата за срещи.

 Проучване: Виртуални бизнес срещи в офисите с невронна архитектура
Множество компании реорганизираха интериорните си пространства, употребявайки така наречен интелигентни дизайнерски решения. Те включват интелигентни комбинации от работни бюра, осигуряващи нужната отдалеченост и закътаност без доста огромен преразход на повърхност. Друго " мъдро " решение е уравновесеното и новаторско систематизиране на работни и обслужващи зони за " разтрошаване " на типичното " безпределно " отворено пространство " на по-обособени и следени микро отворени зони.

" Цикълът за отдаване на офисни площи е 5 години, а по наблюдения на специалисти в региона на човешките запаси единствено 10% от компаниите са понижили личния състав си през предходната пандемична година. В същото време през тази 2021 година 50% от фирмите възнамеряват да наемат чиновници. По новите стандарти едно работно място би трябвало да заема най-малко 10 кв. метра. Отпадат огромните конферентни зали за над 12 души, а сградните съоръжения се усъвършенстват. Още по-голямо значение се отдава на чистотата на въздуха, положителната осветеност и редуцирането на шумовото замърсяване в офисите ", изясняват анализаторите.

" Бъдещето принадлежи на офис здания, които дават изцяло преживяване за хората с съвременна, софтуерна, безвредна и уютна среда за работа. Говорим за работно пространство, разказано с три основни думи: еластичност, независимост, избор, споделя Елица Ценова, основен капиталов шеф в Lion`s Head. - Буквално пред очите ни офисните здания еволюират в екосистеми, в центъра на които са сложени индивидът и неговите потребности. Фокусът към този момент не е единствено върху даването на офис пространство, а по-скоро върху разнообразието от услуги, улеснения и преживявания ", добавя тя.

Връщането в офиса

Според нея, с цел да се отговори на условията за сигурност, концентрацията на чиновници в офисите се понижава, като по този метод се обезпечава задоволително огромна повърхност. Освен сигурност тази смяна носи и чувство за независимост и по-ниски равнища на фонов звук и разсейващи фактори. Кога и по какъв начин чиновниците ще могат да се завърнат напълно в офис пространствата зависи най-много от темповете на имунизацията, от защитните средства - съществуването на маски, ръкавици, дезинфекцията и сигурната офис среда, споделят специалисти и архитекти.

Концепцията за " отворен офис " остава настояща, само че с изменени функционалности, като бъдещето е в смесения, хибриден формат на работа. Очаква се най-приложимият работен режим да включва 3 дни в седмицата в офис с опция за еластичност съгласно бизнес бранша и профила на позициите. Очаква се в някои компании да подтикват тези, които избират офисния режим на работа, като им дадат по-голям късмет за покачване.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР