20-те новоизградени повдигнати пешеходни пътеки в Пловдив са неефективни, отчете

...
20-те новоизградени повдигнати пешеходни пътеки в Пловдив са неефективни, отчете
Коментари Харесай

КАТ: Повдигнатите зебри в Пловдив са неефективни и не пазят хората!

20-те новоизградени повдигнати пешеходни пътеки в Пловдив са неефективни, регистрира КАТ. Според пътни служители на реда те не правят работа, защото не защищават минувачите. "Единственият резултат е, че хората не стъпват в локви и обувките им не се мокрят ", споделят униформени. Зам.-кметът по превоз Златин Велев пък счита, че тъкмо този вид зебри са по-удачни, защото водачите се преценяват с тях и понижават скоростта, с цел да ги преодолеят. Той е безапелационен, че и през 2018-а общината ще продължи да построява повдигнати пешеходни пътеки. 
Те излизат много по-скъпо, в сравнение с елементарните, тъй като се употребява и асфалт за изработката им. "За да има резултат, би трябвало на 10 метра от тях да бъдат сложени изкуствени неравности, с цел да понижават скоростта, а оттова и случаите с блъснати хора ", показват униформени.
58 са починали в Пловдив и района от началото на годината, а 1130 са ранени, сочи статистиката на КАТ. Повечето са пресичали точно на зебри и им е било отнето преимуществото от страна на водачите. Според пътни служители на реда в някои случаи и минувачите имат виновност, защото ненадейно хукват по пешеходната пътека. В КАТ приветстват самодейността на основния прокурор Сотир Цацаров за инспекция на всички зебри. Тя ще стартира незабавно след празниците и би трябвало да завърши до края на февруари. Където бъдат открити нередности, кметовете ще получат писма от полицията, с цел да ги отстранят. Ако закъснеят или откажат, ще бъдат глобявани. Оказа се, че и друга горделивост на локалната власт в Пловдив не дава отговор на условията - цветните зебри. Те са боядисани в алено или жълто.

"Не мога да кажа, че пешеходните пътеки в града са в цветущо положение. Има какво да се желае. Готови сме след празниците да създадем нужната организация и да стартираме инспекцията, разпоредена от Цацаров ", сподели за  "24 часа " шефът на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи Атанас Илков. Той счита, че би трябвало да се включат и експерти от общинското дружество "Организация на превоза ", защото ще се гледа под лупа освен дали зебрите са боядисани, само че и дали дават отговор на изискванията, регламентирани в специфична разпоредба на министерството на районното развиване и благоустройството. 
При платно с еднопосочно придвижване пешеходната пътека би трябвало да е с широчина 1,80 м, а при в двете посоки - 3 м. Разстоянието сред лентите е 50 см. Изграждането на всяка зебра би трябвало да е в съгласие с КАТ, районната дирекция за строителен контрол и общината.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР