20 сигнала са подали в прокуратурата служебните министри и водените

...
20 сигнала са подали в прокуратурата служебните министри и водените
Коментари Харесай

Служебните министри заляха прокуратурата със сигнали, вижте колко

20 сигнала са подали в прокуратурата служебните министри и водените от тях министерства в  периода от 12 май 2021 година до 1 октомври 2021 година, оповестиха от държавното обвиняване.

По огромна част от сигналите, изпратени за следствие на органите на МВР-ГДНП и Столична дирекция на вътрешните работи, са дадени съответни инструкции, които досега не са изпълнени и материалите не са върнати на способените прокуратури. До момента по постъпилите сигнали в СГП са формирани следните досъдебни производства: 

Софийска градска прокуратура (СГП) е образувала досъдебно производство по постъпил сигнал от Министерство на стопанската система за неупражнен задоволителен надзор при ремонта и реконструкцията на 414 язовира. Образувано е и досъдебно произвеждане във връзка със сигнал от длъжностен министър на опазването на здравето, съдържащ изказвания за декларирани погрешни данни при присъединяване в конкурс за самостоятелен член на Съвета на шефовете на УМБАЛ " Александровска ”.  Разследването се води от Софийска районна прокуратура и за закононарушение по член 313, алинея 1 от Наказателния кодекс. На 12.08.2021 година е формирано досъдебно произвеждане и са дадени насоки на служители на реда в Столична дирекция на вътрешните работи за това, какво да бъде осъществено в хода на следствието. Назначена е графическа експертиза, изискана е декларацията в оригинал, предстоят разпити на очевидци.

Три от сигналите са изпратени по подготвеност на Европейската прокуратура. Единият е по отчет, импортиран от екоминистерството, във връзка нарушавания при осъществяване на действия по Оперативна стратегия „ Околна среда " - 2014-2020 година Материалите са изпратени на Европейската прокуратура, която е приела преписката по подготвеност. До Европейската прокуратура по подготвеност е изпратен и сигнал от зам.-министър на стопанската система по отношение на закононарушения по повод получени средства от фондове, принадлежащи на Европейски Съюз, по Оперативна стратегия „ Иновации и конкурентоспособност “ – 2014-2020 година Сигналът касае фирма-бенефициент по план. Третият сигнал, постъпил от Изпълнителна организация „ Одит на средства на Европейски Съюз “ при Министерство на финансите, изпратен до Европейската прокуратура, е по отношение на подозрение за спор на ползи по план за създаване на анаеробна апаратура за разделно събрани биоразградими боклуци. Същият към този момент е прегледан от Европейската прокуратура, получен е отказ за формиране на наказателно произвеждане.

Сред другите сигнали е, подаден от Изпълнителна организация „ Одит на средства на Европейски Съюз “ при Министерство на финансите (МФ), обвързван със подозрения за машинация по план за възстановяване на енергийната успеваемост във връзка с бенефициент. С разпореждане Софийска градска прокуратура е предоставена инспекция на Групово дело „ Национална полиция “, която не е завършила. По сигнал от министъра на опазването на здравето Стойчо Кацаров по отношение на разходване на европейски средства при подписване на контракти с снабдители на здравна инсталация с областен център за трансфузионна хематология – Плевен, Софийска градска прокуратура (СГП) е упълномощила инспекция на Групово дело „ Национална полиция “. С писмо от 24.09.2021 година ГДНП е поискала удължение на периода на следствието.

По сигнал, подаден от заместник-министър на стопанската система, по отношение на данни за съществуване на закононарушение по данъчното законодателство от бенефициент по Оперативна стратегия " Иновации и конкурентноспособност “, е предоставена инспекция на ГДНП. Дадени са съответни писмени инструкции, които не са изпълнени към сегашния миг.

Сигнал, импортиран от служебния министър на земеделието, храните и горите, по отношение на одитен отчет, направен от Дирекция „ Вътрешна сигурност “ към МЗХГ, за установени нарушавания в активността на комерсиално дружество „ Напоителни системи “ ЕАД.

През м. юли 2021 година е предоставена инспекция на директора на ГДНП. Към сегашния момент материали в СГП не са постъпвали. 

Преписка е формирана и във връзка изпратен сигнал от служебния министър на превоза, осведомителните технологии и известията. Към сигнала е прибавен отчет за осъществена финансова ревизия от АДФИ на Държавно дружество " Пристанищна инфраструктура " – София. В началото на м. август 2021 г. Софийска градска прокуратура е упълномощила на Столична дирекция на вътрешните работи осъществяване на инспекция с оглед данни за закононарушения по чл.219, 220 и 282 от Наказателен кодекс. Към момента няма данни инспекцията да е завършила. 

Специализираната прокуратура (СП) е упълномощила осъществяването на предварителна инспекция на Агенцията за държавна финансова инспекция и КПКОНПИ по сигнал, подаден от служебен министър на опазването на здравето. Той е обвързван с дейности на членове на Съвета на шефовете на " Здравна капиталова компания за детска болница " ЕАД. Проверката не е завършила.

С разпореждане от 09.08.2021 година на Софийска градска прокуратура на КПКОНПИ е предоставена инспекция по сигнал по отношение на реда за отпущането, разходването и отчитането на безплатна филантропична помощ, предоставена  на  Република Хърватия. Сигналът е подаден от длъжностен министър на вътрешните работи. 

По сигнал на министъра на финансите и министъра на районното развиване и благоустройството СГП е образувала кореспонденция, касаеща инспекция на установени нарушавания по 14 контракта за поддръжка и ремонт на пътища от републиканската пътна мрежа, подписани след процедура по Закон за обществените поръчки (инхаус). Води се персонална инспекция от прокурор при СГП. Изискани са самите контракти, както и относими документи от други институции – Агенция за публични поръчки, АДФИ, АПИ и Министерски съвет.

Предприети са дейности по досъдебно произвеждане във връзка с лице, привлечено като обвинен, и взета по отношение на него мярка за неотклонение „ задържане под стража “. Подател на сигнала е длъжностен министър на правораздаването.

Специализирана  прокуратура е подхванала дейности по сигнал от служебния министър на културата, в който се изнасят изказвания за осъществени закононарушения, свързани с отпуснати средства за ремонта на " Ларгото ".

В Софийска градска прокуратура  е изпратен по подготвеност сигнал, подаден от Министерство на околната среда и водите, за възможни непозволени дейности от шеф на дирекция и от някогашен чиновник на министерство.

Специализираната прокуратура прави дейности по сигнал от служебни министри, касаещи незаконосъобразни дейности, осъществени от Съвета на шефовете на „ Здравна капиталова компания за детска болница “ ЕАД и/или от чиновници на Агенцията по вписванията, както и от длъжностни лица от Министерски съвет, Министерство на здравеопазването по отношение на учредяването на активността на сдружението. 

Служебен министър на земеделието и храните е дал отчет по отношение на установени пропуски в активността на Южноцентрално държавно дружество гр. Смолян. Преписката е изпратена по подготвеност на ОП-Смолян.

Сигнал, получен от Министерството на правораздаването, по отношение на приватизацията на " Видахим "  АД. Специализирана прокуратура с разпореждане от 16.07.2021 година е отказала да образува досъдебно произвеждане и преписката е прекратена поради липса на данни за осъществено закононарушение.

Приключена е кореспонденция по сигнал на министъра на земеделието, храните и горите по отношение на инспекция за правомерност по съблюдаване на нормативните актове, уреждащи бюджетната, финансово-стопанската и отчетна активност във връзка с всички публични поръчки, контракти, решения и разпоредби на БАБХ, свързани с действия за неутрализиране на скотски боклуци за интервала 01.01.2017 година - 14.08.2019 година Постановен е отвод от формиране на досъдебно произвеждане заради липса на данни за осъществено закононарушение.  

Софийска градска прокуратура се е самосезирала по медийни изявления, касаещи  данни от одитен отчет на Сметната палата за държавното сдружение " Автомагистрали " ЕАД. Образувано е досъдебно произвеждане, следствието се прави от Националната следствена работа. Изискани са документи, касаещи предмета на следствие. Получени са голям размер материали. По досъдебното произвеждане следва да бъдат разпитани над 800 очевидци.

Прокуратурата на Република България ще продължи да осведоми навреме българската общност за хода на формираните досъдебни производства и инспекции. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР