19 милиона декара ще бъдат залесените площи в цялата страна

...
19 милиона декара ще бъдат залесените площи в цялата страна
Коментари Харесай

Гоним 9% ръст в залесяването на нови гори спрямо 2020-а

19 милиона декара ще бъдат залесените площи в цялата страна тази година - с 9% повече спрямо предходната. 6 милиона фиданки ще бъдат посадени, заяви служебният министър на земеделието Христо Бозуков в кюстендилското село Клумово.

Целта е да се покаже, че освен се сече и грабителски се употребява българската гора, само че се поставят и старания за нейното поддържане, означи министър Бозуков. Той уточни, че е упълномощил на шефовете на държавните горски предприятия в страната да упражняват надзор и да спомагат при снабдяването на популацията с дърва за огрев: 

" Ние нямаме механизми, с които да сме оторизирани да действаме, както да речем Министерство на вътрешните работи, Прокуратурата или други правораздавателни органи. Аз просто съм упълномощил на държавните горски предприятия, на шефовете на районните горски предприятия, да упражняват надзор и да спомагат за реализирането на снабдяването на популацията с дърва за огрев. Според закона за горите, това е обвързване на общините, общините, които имат и гори, общински горски териотии. За страдание, те са единствено 25 % от целия горски фонд. 75% са държавните гори ".

Попитан за случая с разкритите към 10 тона канабис в Благоевградско, министърът сподели: 

" Според мен, тук се нуждаят нещо от законови промени или по-скоро от съгласуваност сред Министерство на вътрешните работи, Министерството на финансите и Министерството на земеделието. Нещата са регламентирани, дори на европейско равнище са регламентирани. За конопът, който е за промишлени цели, се изисква да има 0,2% от канабиниол ".
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР