19 Април Китайската Loongson Technology е разработила собствена процесорна архитектура

...
19 Април Китайската Loongson Technology е разработила собствена процесорна архитектура
Коментари Харесай

Китайска компания създаде процесори, независещи от американски технологии

19 Април
Китайската Loongson Technology е създала лична процесорна архитектура Loongson Architecture (LoongArch), оповестява Tom`s Hardware. Подчертава се, че тя не нарушава никакви патенти, свързани със съществуващи технологии като x86, ARM, MIPS или RISC-V. Първите LoongArch процесори се чака да бъдат пуснати в продажба в Китай в границите на актуалната година.

Loongson Technology към този момент е проектирала процесори, употребяващи лични указания - LoongISA, основани на архитектурата MIPS64. По този метод чиповете оферират съгласуемост с към този момент съществуващи просторен набор от програмен продукт (включително за суперкомпютри), като в същото спомагателните разширения, които усилват продуктивността при работа с нови приложения.

Отбелязва се, че LoongArch включва съвсем 2 хиляди лични указания. Освен това разработчиците са взели решение да се откажат от потреблението на остарели процесорни команди. Това е помогнало да се обезпечи усъвършенствана енергийна успеваемост и схематичност на дизайна на крайните устройства. В допълнение към главния набор от указания са приложени и такива за двоично превръщане (LBT), векторна обработка (LSX), разширена векторна обработка (LASX) и виртуализация (LVZ).

Първите чипове, построени въз основата LoongArch, съгласно Tom`s Hardware, са 4-ядреният Loongson 3A5000 с периодичност 2,5 GHz, предопределен за лични компютри, и 16-ядреният 3C5000 за многопроцесорни сървъри. И двата чипа са създадени по 12-нанометрова технология, като първите действителни бройки съществуват от април 2020 година

Интересното е да се означи, че преди Loongson нареждаше тези процесори като съвместими с MIPS64. През март 2021 година беше обявено, че Loongson 3A5000 ще бъде пуснат в продажба през първата половина, а 3C5000 ще стане разполагаем до края на 2021 година

По някои данни компанията демонстрира интерес към създаването на процесори, основани на простата и изцяло отворена архитектура RISC-V. Нейните спецификации са налични за всички гратис, в това число за търговски приложения, без да е належащо лицензиране.

Също по този начин, потреблението на отворени технологии дава достъп до обширна екосистема, в това число подготвен хардуер и програмен продукт, и в следствие може да направи чиповете по-конкурентни на пазара.

Собствена архитектура LongArch е призвана и да понижи зависимостта на китайската стопанска система от непознати технологии. Въпросът за заместването на вноса за страна е изключително настоящ по отношение на комерсиалната война със Съединени американски щати, която засегна доста локални софтуерни компании, като най-яркият образец е Huawei.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР