170 години от рождението на Димитър Наумов ще бъдат отбелязани

...
170 години от рождението на Димитър Наумов ще бъдат отбелязани
Коментари Харесай

В Стара Загора отбелязват 170 г. от рождението на Димитър Наумов

170 години от рождението на Димитър Наумов ще бъдат маркирани в Стара Загора. На 12 април (понеделник) от 11.00 часа пред паметника на Наумов в парк “Пети октомври “ признателни старозагорци ще положат цветя в символ на почитание и респект към делото и живота му.Инициатори на честването на годишнината са Община Стара Загора и НЧ „ Димитър Наумов -1908 “, с. Преславен.

Наумов е роден в Стара Загора. Учи в цариградския Робърт лицей, приключва земеделско учебно заведение в Табор (Чехия) и след това Лайпцигския и Хайделбергския университет. Той е един от основоположниците на аграрната просвета в България, издател и редактор на в. „ Земеделец “. По негова самодейност през 1882 година се основава първото опитно поле към Земеделското учебно заведение в Садово. Димитър Наумов  умира през 1884 година, едвам на 33 години.

През 1934 година, във връзка 50-годишнината от гибелта му, признателните старозагорци издигат в парк „ Пети октомври “ бюст на своя съгражданин. Бюстът е бронзов, инсталиран е върху гранитен фундамент. Автор и реализатор на плана е скулпторът Васил Вичев.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР