166 ще бъдат секциите в Турция за вота в неделя.

...
166 ще бъдат секциите в Турция за вота в неделя.
Коментари Харесай

166 секции в Турция се подготвят за вота

166 ще бъдат секциите в Турция за вота в неделя. За първи път след 1989 година в Турция се откриват толкоз доста секции. Рекорден е и броят на заявките за авансово гласоподаване от Турция - близо 26 000. Заради огромният брой секции локалните хора чакат да с повтори изборната интензивност от изборите две в едно през ноември предходната година. Тогава на първия тур гласоподаваха 90 000 изселници от България, заяви БНР.

" Повече заявки, значи повече секции ", споделя Хюлия Алтън от Сдружението на балканските турци в квартал " Авджълар " в Истанбул. Но броят на секциите не се дължи единствено на заявките, а и на закона за автоматизирано откриване на секции в чужбина, изясни генералният консул в Истанбул Васил Вълчев: 
-->
" Една дребна част са в действителност въз основата на най-малко 40 подадени заявки, само че по-голямата част  са автоматизирано формирани от Централната изборна комисия въз основата на високия брой дали своят вот на предходните избори. "

По традиция мотив за неясноти в изборния ден са декларациите, които се попълнят за гласоподаване в чужбина. Този път ЦИК издаде точни инструкции за попълването и подписването им и това не е наложително да е вътре в изборната секция:  " И защото правилото е ясно, би трябвало всички длъжностни лица и членовете на секционните изборни комисии да се преценяват с това нещо, тъй като това са наложителни инструкции ", сподели Васил Вълчев.

Очаква се изборната интензивност в Турция да е висока: " Ако същото присъединяване, както беше на предишните избори, се случи, може би отново някъде към 100 или 90 хиляди гласа да са ", споделя Фахри Ватансевер – заместител ръководител на Румелийската федерация в Истанбул.

Този път локалните управляващи в Турция се пазят доста да не правят дейности, които да се поясняват като каквато и да е интервенция в нашия избирателен развой, по тази причина и няма микробуси, обикалящи с мегафони с апел за гласоподаване. Но организацията на изселническите сдружения продължава да е стройна.

" Изпращаме им известия. Eлате, гласувайте в (да кажем) следното помещение " – споделя Джеват Гюнеш - ръководител на Сдружението на балканските турци в Одрин.

Турците с български паспорти към този момент не се плашат от машините:  " Вече и необразован го научи, четвърти път, пети път ", споделя Наджие Топал от " Авджълар " в Истанбул.

Заради незадоволително положително притежаване на български при гласоподаване с бюлетина до 20% от вота тук беше недействителен, с машинното гласоподаване това го няма.

А главното, което желаят хората тук е:

" Първо желаят устойчиво държавно управление, сигурност ", счита Фахри.

" Никога, колкото това лято, не съм виждала толкоз български познати от моя роден край, които идват тук на отмора, да пазарят, например…Това значи, че сме много ", споделя Хюлия.

" Да няма етноси, да няма разлики. Ти си българка, аз съм туркиня, само че сме приятелки, имаме циганки приятелки. Ние не се разделяме, нас ни разделят огромните ", прибавя Наджие. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР