150 години ни делят от онзи злокобен момент, в който

...
150 години ни делят от онзи злокобен момент, в който
Коментари Харесай

Защо Левски написа Народе????

150 години ни разделят от оня пагубен миг, в който със страшна мощ на бесилото увисва най-достойният наследник на България - Апостола на свободата Васил Левски. Улисана в избори и политическа блъсканица страната като че ли не помни за най-велия българин. Или комфортно не желае да се сети за светлия му образец, от който през днешния ден имаме крещяща потребност.

Неговото " Народе???? " още веднъж ни кара да се замислим кои сме, какви сме, за какво сме постоянно разграничени и имаме ли през днешния ден идея, за която да се борим.
-->
Книга, която пали сърцата, издаде " Стандарт " във връзка 150 години величие на Васил Левски. В нея по най-увлекателен метод се описват малко познати обстоятелства от живота и делото на Апостола.

Днес ви показване главата от " Легендите за Левски ", която се отнася до смисъла на тази историческа въздишка " Народе??? ".

В своето тефтерче, на стр.53, Левски написа: „ Народе???? ” – най-голямата мистерия, която към момента не е разшифрована.

За някои това е зов на обезсърчение, за други – недвусмислено предизвестие, трети го дефинират като многозначително знамение.

Да се интерпретира „ Народе???? ” на Васил Левски е мъчно и непостижимо.  Още повече, че потреблението на въпросителния знак при него не е еднопосочно и в доста случаи не дава отговор на правописните правила нито в тогавашния, нито в днешния български език.

Колкото и създатели да са разсъждавали върху написаното, единствено Васил Левски е знаел какво тъкмо е имал поради, какво е било прочувственото положение, какви са били мислите му.

Всеки има право на интерпретация. Но единственото, на което нямаме право, е еднопосочно да тълкуваме това „ Народе???? ”, като разчитаме в него отчаянието на Васил Левски от нас – неговия народ. Защото Левски е и ще си остане най-вярващият в личните ни сили българин. И най-вярващият в народа ни човек, който с всеки собствен ход или мисъл демонстрира това по безапелационен метод!

Дали заслужаваме Левски? Горчивата истина показва Велислава Дърева в речта си във връзка 180 години от рождението на Апостола:„ Истината е, че българите се кръстят пред Левски и плачат пред него като пред икона, обаче тачат политическото поколение на Хаджи Иванчо Пенчович ефенди. Накъдето и да се обърнем, същият този български народ на всички места написа думата " народе " с четирите въпросителни – на плакати, на стените, по тениски. И всеки си мисли, че тази дума, с четирите питанки, се отнася за някой различен – за всеки различен, само че не и за самия него. Истината е, че всеки един от нас е петата въпросителна в тази дума “.



ЗА ЗАЯВКИ: +359 885 13 85 29 -  КНИГАТА МОЖЕ ДА съдебна експертиза КУПИ



През 2023 година означаваме 150 години величие на Апостола на свободата. „ Стандарт “ събра и издава за първи път 30 митове за Левски. В неповторимата книга по най-увлекателен метод се описват малко познати обстоятелства за живота на Апостола на свободата, от разнообразни гледни точки се показват емблематични моменти от живота и делото на Васил Левски.

Това е нашият личен издателски принос в отдаването на респект и поклонение към личността на Апостола и обединителната мощ, която той носи и през днешния ден на България.



 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР