На тържествена церемония в Гербовата зала на президентството бе представена

...
На тържествена церемония в Гербовата зала на президентството бе представена
Коментари Харесай

Представиха ръкописа За древността на бащината земя и българските дела на Петър Богдан

На тържествена гала в Гербовата зала на президентството бе показана репродукция на ръкописа на Петър Богдан " За древността на бащината земя и за българските каузи " , който е първият исторически етюд, отдаден на България. Трудът, написан на латински език от Петър Богдан и приключен към 1667 година, е един от най-ценните български писмени монументи. В рамките на 200 страници ръкописът преглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да активизира поддръжка в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско господство.

Президентът Румен Радев съобщи, че в навечерието на 24 май би трябвало да се напомни основополагащият принос на писаното слово и християнската религия за запазване на българското име. Днес се допираме до делото на Петър Богдан, един нравствен лидер, като бъде показан пред българската общност неговият скъп исторически етюд. Богдан е ослепителен представител на цяла една заслужила плеяда на българските католически дейци от 17 век. Тяхната дейна активност по време на Османската империя остава открит прозорец към достиженията на европейската мисъл, регистрира Радев. През целия си живот гради мостове към Европа в търсене на пътя за освобождението на България и ревниво отстоява частта на Отечеството, изясни президентът.

" Животът и достойнството са равнопоставени и намирам една особена символика във обстоятелството, че 3 века и половина по-късно откритото неотдавна произведение на Петър Богдан - този пръв софийски католически архиепископ, още веднъж идва в София. Без нещо написано водите на забравата нахлуват в мозъка на хората и с помощта на заслугите на тези хора забравата в никакъв случай към този момент няма да покрие неговият труд ", посочи Румен Радев.

Той благодари на италианския народ, че е съхранил благосъстоянието на Петър Богдан и неговият исторически етюд, отдаден на България. Радев прикани българските жители да се допрян до изключителния текст на научния труд, само че и като удостоверение за дълбоките ни корени. Подобно на Паисиевата история, това произведение, написано повече от 100 години преди нея, ни припомня, че в онази ера тук не е било просто едно безлично и покорно време, а са блестели най-светлите мозъци, част от елита на Европа и точно те се трансформират в духовните светилници на сънародниците ни, уточни президентът.

Според него българското общество е длъжно да тачи и да познава духовниците ни, спомогнали за въздигане на българския народ. Радев има вяра, че все по-често хората би трябвало да намират мотив да се допрян до християнството, отечеството и националната памет, изразена в историческия труд на Петър Богдан.
 Служебният министър на културата и Софийската филхармония презаписаха химна
Служебният министър на културата и Софийската филхармония презаписаха химна

Институците ще употребяват цифровите записи на химните на България и на Европа безплатно

Откривателят на ръкописа на Петър Богдан, проф. доктор Лилия Илиева, бе наградена с почетен знак на президента на Република България. Тя благодари за поставената ѝ висока оценка за труда на Петър Богдан, като негов изобретател. " Като експерт доста добре знам, че в историята на нашата просвета има дълги интервали, които са бели петна и в които доминира такава книжовна активност, при която се вършат преписи, вършат се преводи и се преписват непознати творби, само че в които съвсем липсват истински произведения в духовния капитал на нацията ", сподели проф. Илиева и добави, че трудът на Петър Богдан увековечава духовния капитал на нацията.

Преводачът на ръкописа на Петър Богдан, доцент доктор Цветан Василев , също бе награден с почетен знак на президента на Република България. " Значението на този текст се разкриваше пред мен в продължение на три години, до момента в който го превеждах. Моят труд увенчава едно дело на редица български учени от 18, 19 и 20 век. Надявам се, че с дружни старания в българската страна, културни институции и учени за разпространение, търсене на истински български монументи и документи да продължи, тъй като можем да съумяваме в това дело - любовта към Отечеството ", сподели в словото си доктор Василев. Той се базира на откъс от ръкописа на труда на Петър Богдан от Марк Аврелий Цицерон: " Скъпи са децата, скъпи са родителите, скъпо е фамилията, скъпи са приятелите, само че родината е тази, която обгръща любовта на всички и към всичко. Кой жител би се поколебал да даде живота за родината си, стига да е потребен? "

И Алесандра Нечи, шеф на Галерии " Естенси " в град Модена, Италия , получи почетен знак на президента на Република България. Тя регистрира, че културните връзки са извънредно мощни сред Италия и България. Това са връзки, които във вековете са се следвали непрестанно и като образец е трактатът на Петър Богдан. И Светите братя Кирил и Методий са доказателство за мощните, дълготрайни връзки сред Италия и България, уточни Нечи.

Историческият етюд " За древността на бащината земя и за българските каузи "

Дълго време в научните среди се счита, че трактатът е изгубен във времето и до нас не е достигнал негов образец. През 70-те години на предишния век проф. Божидар Димитров открива единични страници от негов редактиран дубликат в библиотеката на Ватикана. Единственият, прочут досега образец, е издирен от проф. доктор Лилия Илиева през 2017 година Той е част от богатата сбирка на маркиз Кампори, завещана на Библиотека " Естенси Университария " в гр. Модена, където се съхранява от 1887 година до през днешния ден.

Под патронажа на президента Националният археологически институт с музей при Българската академия на науките ще показа репродукцията на историческия труд на Петър Богдан на 21 май, сряда, от 18.00 часа. Събитието се посвещава на 155 години Българска академия на науките и 145 години Национална библиотека " Св. св. Кирил и Методий ".
 Историята на Петър Богдан идва за пръв път в България следващата година
Историята на Петър Богдан идва за пръв път в България следващата година

Румен Радев и Кръстю Кръстев разискаха гостуването у нас на открития в Италия ръкопис
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР