Самотата за кратък период от време е свързана с физически

...
Самотата за кратък период от време е свързана с физически
Коментари Харесай

Самотата за кратък период предизвиква здравословни проблеми

Самотата за къс интервал от време е обвързвана с физически здравословни проблеми, демонстрира ново изследване, представено от електронното издание „ Юрикалърт “.

Изследването е на учени от Щатския университет на Пенсилвания, а задачата е да се разбере по какъв начин измененията в ежедневното чувство за самотност се отразяват на краткосрочното и дълготрайното богатство.

Данните дават още доказателства в подкрепа на изказването от 2023 година на основния здравен контрольор на Съединени американски щати Вивек Мърти за опустошителното влияние на самотата и изолацията върху физическото здраве на популацията на страната. Тогава той я дефинира като „ рецесия на публичното здраве “.

Според Мърти дълготрайните последствия за здравето вследствие на самотност и незадоволително обществено другарство включват 29% по-висок риск от сърдечни болести, 32% по-голяма заплаха от инсулт и 50 на 100 - от деменция при възрастните хора.

Хората, които постоянно се усещат самотни, са по-склонни към меланхолия и други психологични проблеми спрямо тези, рядко или в никакъв случай не изпитващи сходно чувство.

В изследването си откривателите от Пенсилвания установяват, че самотата може да докара до отрицателни здравни признаци за хората, даже и в случай че те не се дефинират като самотни или всекидневно не се изолират.

Хората, които краткотрайно не поддържат връзка с други или възприятията им са променливи, е евентуално да имат ежедневни здравословни проблеми, свързани със самотата, в това число обща отмалялост, главоболие и гадене, настояват експертите.

За задачите на разбора откривателите преглеждат данни за 1538 души. Проучването се концентрира върху самотата при хора на междинната възраст - сред 35 и 65 години. Предишни проучвания в тази област значително са ориентирани към юноши и по-възрастни хора, написа бТВ.

В телефонни изявленията доброволците правят оценка равнището на ежедневния стрес и настроението си в продължение на 8 поредни дни. Те са помолени да опишат всички стресови и/или позитивни обстановки, с които са се сблъсквали, както и изпитаните усеща всеки ден, в това число дали са се чувствали самотни и какъв брой постоянно.

Участниците са запитани също дали са имали физически признаци през всеки от дните, измежду които обща отмалялост или главоболие.

Оценките са направени два пъти с разлика от 10 години.

На базата на данните откривателите откриват, че когато при участниците степента на изпитана самотност е под междинната, то те имат по-малко и по-слабо изразени физически здравни признаци. Освен това доброволците, при които чувството за самотност и през осемте дни не се трансформира, имат не толкоз съществени признаци на физическото здраве.

„ Тези открития демонстрират, че ежедневната динамичност на самотата може да бъде от решаващо значение за разбирането и оправянето с последствията от нея за здравето. Повишаването на възприятието за обществена връзка даже за един ден може да докара до по-малко здравни признаци през този ден. Подобно всекидневно фокусиране предлага управляема и обнадеждаваща минимална помощ за хората, живеещи със самотност “, споделя Дейвид Алмейда, който е част от научния екип.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР