140 наши сънародници още очакват евакуация от Киев.Автобусите за евакуация

...
140 наши сънародници още очакват евакуация от Киев.Автобусите за евакуация
Коментари Харесай

Още три автобуса с българи от Одеса вече са тръгнали към България

140 наши сънародници още чакат евакуация от Киев.

Автобусите за евакуация на българи от Киев към този момент са паркирани в посолството. Обявеният комендантски час не им разрешава да тръгнат още. В спешния център на външното ни министерство дружно със служби за сигурност търсят най-хубавия метод за обезпечаване на безвреден кулоар за евакуация на българите. Те са включени в група посредством мобилно приложение. От там ще схванат по кое време могат да тръгнат. Това оповестиха премиера и външния министър.

Три рейса през днешния ден са тръгнали от Одеса към България, на следващия ден ще потеглят още два.

Заради динамичната обстановка в Украйна безусловно ежеминутно щабът във външното ни министерство поддържа връзка с посолството ни в Киев за евакуацията на българите от украинската столица, увери министър председателят Кирил Петков.

" Два рейса ще бъдат паркирани до няколко минути в посолството и чакаме от тук нататък опцията за свободни коридори, с цел да можем да изнесем нашите български съграждани безвредно и по едно и също време с това се координират и местата, от които това може да се случи ", съобщи министър председателят Кирил Петков.

Обявеният комендантски час в Киев от 17 часа довечера до 8 часа в понеделник затруднява евакуацията на българите.

" Тъй като те няват право да напущат домовете си и да се придвижват. Създадена е специфична група под формата на приложение, в която са включени всички искащи за евакуация от Киев. Посредством тази група нашите сънародници към този момент са осведомени за часа и мястото на потегляне, тогава когато може да се реализира зеления кулоар. Чакаме информация от украинска страна ", сподели външният министър Теодора Генчовска.

" Имаме 140 индивида, които не престават да са в Киев и желят да бъдат евакуирани. Те са на изчакване и ние сме ги уведомили, непрекъснато сме в контакт с всички, тъй като им даваме освен тези указания и всевъзможни други указания за тяхна сигурност, тъй че се стараем оптимално да поддържаме и духа им, тъй като разбирате, че сега обстановката е доста тежка ", изясни шефът на ситуационни център към Министерство на външните работи Антон Марков.

От Одеса за България към този момент са тръгнали 3 цялостни рейса.

" Като в тях с изключение на български жители, сме имали опция да качим и четирима италианци и двама украински жители. През утрешния ден от Одеса потеглят два рейса взаимно с рейсове на гръцкото генерално консулство, които ще бъдат придружавани от полицейси конвой ", добави Генчовска.

От външно министерство поучават и пътуващите с коли.

" Препоръчали сме на всички български жители, които потеглят с персонални коли да зареждат по 20 литра гориво, да поддържат непрестанно цялостни резервоари дотолкоз доколкото има опция да зареждат колите си до овакантяване на територията на Украйна ", сподели още външният министър.

Българското държавно управление откри обединен информативен портал в помощ на напускащите Украйна. В уеб страницата има цялостна информация за условията на граничния надзор при влизането в България. Посочени са и инструкции за нужните документи за идентичност.В специфична секция на портала е поместена информация за процедурата по приемане на статут за интернационална протекция на жителите на Украйна.

Платформата има опция за подаване на сигнали за помощ и евакуация на жители. Порталът обработва информация за доброволци и донори.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР