14 Юни Факултетът по математика и информатика (ФМИ) на СУ

...
14 Юни Факултетът по математика и информатика (ФМИ) на СУ
Коментари Харесай

ФМИ и SAP Labs България засилват научното си сътрудничество

14 Юни
Факултетът по математика и информатика (ФМИ) на СУ " Св. Климент Охридски " и SAP Labs България подписаха меморандум за съдействие, който слага началото на взаимната им научно-изследователска работа. Развойният център на софтуерния колос SAP в София и ФМИ са дългогодишни сътрудници в разнообразни просветителни начинания. Софтуерни експерти от SAP Labs България водят курсове за студентите във ФМИ по разнородни тематики като Java, Интернет на нещата (IoT), потребителско преживяване и дизайн, ръководство на софтуерни планове. Компанията е сътрудник и на разнообразни събития, които се провеждат от ФМИ, като хакатони и кариерни дни, а също така подкрепя осъвременяването на материално-техническата база на факултета.

Подписаният меморандум е естествено продължение на това дългогодишно съдействие. Софтуерни експерти от компанията дружно със студенти, докторанти и преподаватели от факултета ще работят взаимно по научни планове в разнородни области, включващи освен бързоразвиващи се технологии като машинно образование (ML), изкуствен интелект (AI), интернет на нещата (IoT), блокчейн (Blockchain), по този начин и по-традиционни тематики, свързани с облака, бизнес и индустриални процеси.

Целите на взаимната работа на факултета и SAP Labs са свързани с разширението на кръгозора и увеличението на знанията за комплицирани проблеми, които към момента нямат открити решения. Резултатите от тази работа под формата на изявления, публикации и програмен код ще бъдат оповестени преобладаващо със свободен достъп и с отворен код. Планира се и представянето им на конференции, симпозиуми и научни конгреси, допълват от ФМИ.

" Нашата съществена цел е една - да създадем всичко допустимо за положителното на нашите студенти. Те, от своя страна, би трябвало да осъзнават голямата отговорност, която носят - да утвърждават постигнатото от техните прародители. За нас е значимо дипломата от ФМИ да бъде знак за качество за IT бранша ", означи деканът на ФМИ доцент Първан Първанов. По мотив сключването на меморандума за бъдещо научно съдействие, доцент Първанов споделя: " Тясното ни дългогодишно съдействие със SAP Labs България потвърждава, че засиленото взаимоотношение сред факултета и бизнеса е верният метод за усъвършенстването на образователната стратегия, за покриването на потребностите на ИТ промишлеността в България, както и за нейното развиване. Изключително горди сме, че едни от най-хубавите ИТ експерти в България са точно наши ученици, които са и мотори на българското общество. Изказвам голямата си признателност на сътрудниците от SAP Labs България, че в продължение на години са толкоз отдадени и дейни в основаването на стажове за студентите на ФМИ, в подпомагането на техническата база на факултета, в взаимните ни образователни курсове и начинания и многочислените срещи с нашите студенти. Благодарим за мотивацията, напъните и вероятността за професионална реализация, която давате на студентите на ФМИ ", добави доцент Първанов.

" С времето открихме, че в нашата работа имаме доста общи тематики с научните среди и можем да си сътрудничим ползотворно. Смятам, че съчетаването на дълбоките университетски знания с експертизата, опита и насъбраните данни и познания от бизнеса е плодотворна почва за сполучливи бъдещи планове и за двете страни ", разяснява Радослав Николов, изпълнителен шеф на SAP Labs България.

Според сътрудниците, аргументите за издание на резултатите от взаимната работа със свободен достъп и отворен код са няколко. Научните области, в които работи SAP Labs България, се развиват доста бързо и е значимо резултатите да доближават до необятната аудитория бързо, до момента в който са още настоящи. Публикуването със свободен достъп в уеб сайтове като arxiv.org и github.com, прави разработките налични за доста хора, и то незабавно след публикуването им. " Освен това, по този метод се надяваме да притеглим към плановете надарени и любознателни сътрудници както от други университети, по този начин и от компании, държавни институции и профилирани учебни заведения. И не на последно място, считаме, че отвореният код е добър метод да увеличим своя принос към обществото и да укрепим научно-изследователската среда ", добавя Николов.

На фотографията: Доц. Първан Първанов и Радослав Николов при откриването на залата " R&IoT - Роботика и интернет на нещата " във ФМИ, построена благодарение на SAP Labs България
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР