14 милиарда долара бяха заделени за завършването на Великата зелена

...
14 милиарда долара бяха заделени за завършването на Великата зелена
Коментари Харесай

Още 14 млрд. долара за Великата зелена стена

14 милиарда $ бяха заделени за завършването на Великата зелена стена. Това е свръхамбициозен план, в който вземат участие десетки страни. Целта е да се засади гора по южните граници на пустинята Сахара. Поясът от дървета ще е дълъг над 8 000 километра. Той би трябвало да спре превръщането на тези земи в пустиня и да даде дом на дивите животни.

Засега са засадени малко над 10% от дърветата. 14-те милиарда бяха обещани на огромен конгрес, в който участваха президентът на Франция Еманюел Макрон, министър председателят на Англия Борис Джонсън, генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш и директорката на Световната банка Кристин Лагард. Форумът беше кръстен „ Една планета ” и акцентира върху опазването на биоразнообразието по света.

Полученото до този миг финансиране е над четири милиарда $, а планът има поддръжката на 21 африкански страни. На Филмовия фестивал във Венеция бе прожектиран документален филм за Великата зелена стена, а инициативата получи подкрепата на редица сътрудници. Начертаха се съответни проекти, които да бъдат изпълнени до 2030 година

Сред задачите са възстановяване на 100 милиона хектара земи, обезпечаване на условия за производство на храна на над 20 милиона души, основаване на над 10 милиона " зелени " работни места и понижаване на излъчванията въглероден диоксид с 250 милиона тона.

Търсените промени към този момент са налице в регионите, където засаждането на горските масиви е осъществено. Районът Сахел е един от най-потърпевшите от климатичните промени в последните години, а е и един от най-бедните в света. Затова смяната тук е извънредно наложителна и би трябвало да се стартира със земята и природата.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР