126 804 безплатни електронни винетки за хора с увреждания изтичат

...
126 804 безплатни електронни винетки за хора с увреждания изтичат
Коментари Харесай

Над 73 000 е-винетки за хора с увреждания изтичат през януари 2024 г.

126 804 безвъзмездни електронни винетки за хора с увреждания изтичат през първото тримесечие на 2024 година, предупреждават от Националното тол ръководство към Агенция " Пътна конструкция ".

Валидността на максимален брой стикери е през месец януари - 73 904 бр. През февруари - 31 107 бр., а през март 21 793 бр. Проверка за периода на годност на е-винетките може да бъде направена на уеб страницата на www.bgtoll.bg. Директният линк за инспекция е https://check.bgtoll.bg.

Общият брой на безплатните винетки, предоставени на хора с понижена работоспособност към 11.12.2023 година е 212 232 броя. Те са за близо 18,5 млн. лева и са за сметка на бюджета на АПИ, прецизират от там.

Безплатна е-винетка могат да получат лица с 50 на 100 и над 50 на 100 неработоспособност, както и фамилиите, които отглеждат деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст или до довеждане докрай на приблизително обучение, само че не по-големи от 20-годишна възраст. Съгласно Закона за пътищата правото е за един автомобил с мощ до 160 к.с. и размер на мотора до 2000 куб. см.

От АПИ предлагат заявките за подновяването на безплатните винетки да бъдат подавани, когато наближи крайната дата на валидността им. Те се подават в дирекция " Социално подкрепяне " по сегашен адрес - персонално, с писмо или по електронен път с електронен автограф. Социалните служби обработват документите в 7-дневен период. Агенцията за обществено подкрепяне изпраща ежедневно обработените поръчки на Агенция " Пътна инфраструктура ", която издава е-винетката в границите на идващия работен ден.

При прекачване на собствеността, безплатната е-винетка не следва автомобила. В тези случаи правоимащият би трябвало в период до три работни дни да уведоми АПИ, с цел да може да получи нова безвъзмездна винетка от АСП. Под прекачване на благосъстоятелност се има поради покупко-продажба на пътно транспортно средство или бракуване на автомобил и прекачване на лицензирана компания за разкомплектоване с контракт. Когато автомобилът е бракуван и е оставен за предпазване в частен парцел, лицето няма право да му бъде издадена нова безвъзмездна електронна винетка до приключването на първичната годност.

" При усложнения и потребност от консултация искащите да им бъде издадена безвъзмездна е-винетка посредством Агенцията за обществено подкрепяне могат да се свържат с Центъра за обслужване на клиенти на Националното тол ръководство на тел.: 0700 10 876 или в писмен тип на e-mail: [email protected] ", приканват от Агенцията
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР