12 октомври официално е обявен за Ден на българската община

...
12 октомври официално е обявен за Ден на българската община
Коментари Харесай

Кметът на Елин Пелин: Не е нормално за всеки един лев към общинския бюджет да се молиш на държавата

12 октомври публично е разгласен за Ден на българската община и локално самоуправление с решение на Министерски съвет от 6 октомври. Една от задачите на този ден е да бъде основана традиция в националния календар, която да сплотява предишното, сегашното и бъдещето на локалното самоуправление в България.

Общината е локалната администрация, която свързва страната и жителите, само че и се грижи за развиването на районите. Подобряването на инфраструктурата, средата за живот, както и работата с български и задгранични вложители са единствено част от основните действия на общините. Финансовата децентрализация въпреки това е главен проблем пред българските общини.

„ Не е обикновено за всеки един лев към общинския бюджет да се молиш на страната. За мен досегашният модел на ръководство е безусловно властнически, морално стар, несъответствуващ на концепцията на Европейски Съюз за финансова децентрализация и по тази причина се стремим към смяна на модела. Досега сме слушали доста от ръководещите, само че действителни дейности не сме видели от тях. Истината е, че тези 2% от налозите на жителите ще дадат действителен финансов инструмент в ръцете на кметовете, с цел да се вършат локални политики, което е задачата на Европейски Съюз и действително ще може да се види кой градоначалник е по-добрия управител. Досега огромните политически партии избягваха въвеждането на същинска финансова децентрализация, тъй като доста по-лесно с постановления на Министерски съвет се раздаваха над 10 пъти повече пари, в сравнение с действително имаше в бюджета, и се раздаваха на общини по партиен принцип.

Може да дадем образец с огромни регионални градове, които по някои ранглисти са избрани за най-хубавите места за живеене, с доста усъвършенствания на градската среда, само че финансирани от централния бюджет с милиони левове в допълнение. В същото време дребните общини не са подтиквани по тази метод от страната и за тях не се дава даже и 1 лева годишно. Затова с финансовата децентрализация от 2% би трябвало да има нови приходи за всички общини. Така и общините ще бъдат подтиквани да работят повече за жителите си, за привличане на по-голям брой поданици, което ще докара до по-голям размер приходи от налози, с които можем да осигурим и по-добри условия за живот на жителите ни. В нашата община постоянно сме давали приоритет на тази политика за възстановяване на средата за живот и развъждане на деца. Община Елин Пелин е с натоварен приръст на популацията и води дълготрайна и сполучлива политика, ориентирана към възстановяване на изискванията за живот за младите фамилии, като отпусканата финансова помощ за новородено дете доближава до 4000 лева

Също по този начин би било добре в общините да се връща и 1% от корпоративния налог, който сега е 0% като приходи ", разяснява кметът на Елин Пелин инж. Ивайло Симеонов.

Община Елин Пелин е главен център за задграничните вложители в Софийска област. Администрацията е построила механизъм за работа с бизнесмените, който умерено може да бъде прибавен и в другите общини. Намалила е бюрокрацията оптимално с построяването на така наречен „ бърз кулоар " за вложителите.

„ В множеството случаи, до момента в който се преминат всички бюрократични и административни процедури на вложителя му лишава от 6 месеца до 1-2 години, с цел да стартира да строи. При нас всичко се прави в извънредно бързи периоди, минималните, които са по закон и мисля, че в това отношение сме една от водещите общини в страната. Целта ни е да подкрепяме вложителите, т.е. оптимално бързо откакто влагат средствата си, да стартира противоположният развой на възвръщане на инвестицията ", разяснява инж. Симеонов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР