12-годишно изнасилено момиче няма право да абортира. Пометнала жена прекарва

...
12-годишно изнасилено момиче няма право да абортира. Пометнала жена прекарва
Коментари Харесай

30 години затвор заради спонтанен аборт: суровите закони на Салвадор


12-годишно изнасилено момиче няма право да помята. Пометнала жена прекарва 10 години в пандиза поради импровизиран аборт. Такава е действителността в Салвадор - страната с едни от най-суровите закони за аборти в света.

Десет години и седем месеца затвор поради импровизиран аборт? В Салвадор това е действителност: предходната седмица салвадорката Елси най-сетне излезе на независимост след излежаната присъда. Нейната история звучи много потискащо.

По време на бременността си 28-годишната тогава жена работела като домашна помощничка. Когато пометнала, тя потърсила помощ, само че вместо това я вкарали в пандиза поради ликвидиране на неродено дете. Присъдата ѝ: 30 години отнемане от независимост.

Изключения няма - нито за малолетни, нито за изнасилени
Редакцията предлага
Според правозащитниците, през последните две десетилетия в Салвадор поради спонтанни аборти са били съдени 181 дами. Законите против абортите в тази страна са извънредно сурови. При дами с проблематична бременност, която приключва с преждевременно раждане, съвсем автоматизирано поражда съмнението, че са пометнали съзнателно. Обвиняват ги в тежко ликвидиране, което се санкционира точно с 30 години отнемане от независимост.

Точно това се случило и на Елси. " Тя е претърпяла огромно злощастие, само че е била оклеветена. Съдебният развой се провел доста непочтено, с доста нарушавания и без да се съблюдават правата на обвинената ", изяснява Морена Ерера, една от най-известните радетелки за правата на дамите в Салвадор, която дълги години се борила с какви ли не юридически средства за редуциране на несправедливата присъда. Ерера изяснява, че дами като Елси са двойно осъдени: хем ги оклеветяват пред обществото, хем ги вкарват в пандиза. А в случаите, когато по медицински аргументи се постанова спиране на бременността, с цел да не поражда заплаха за майката, болничният личен състав неведнъж отсрочва до последно, с цел да не отнесе наказване. И това може да се окаже съдбовно за бременната, споделя правозащитничката. Тя прибавя още нещо доста значимо: цялостната възбрана на абортите в Салвадор принуждава доста дами да търсят други, незаконни и рискови способи за преустановяване на бременността си.

В същото време в Салвадор половото принуждение и изнасилването на малолетни са част от всекидневието. " Но даже при малолетни жертви на обезчестяване законът не прави изключение. В момента поставяме грижи за едно 12-годишно сляпо момиче, което е било изнасилено, само че в този момент би трябвало да износи детето, тъй като такава е повелята на закона ", споделя пред Дъждовни води Морена Херера.

Международни правозащитни организации като " Амнести Интернешънъл " към този момент от години молят за обществен спор по тематиката в Салвадор за да се помогне на хиляди дами. " Липсва ни полово просвещаване, с цел да се понижат случаите на принуждение против дами. Липсват ни и редица ограничения за опълчване против половото принуждение и за отбягване на нежеланите бременности ", споделя в изявление за Дъждовни води и Кейки Касерес, друга салвадорска правозащитничка.

Морена Ерера

Салвадор и " най-готиният деспот на света "

Но законодателни промени не се обрисуват - макар желанието на президента Найиб Букеле да се показа пред света като прогресивен и ексцентричен политик, който даже вкарва криптовалутата биткойн като втора публична паралелно с щатския $. В обществените мрежи той кокетно си присвоява купата " изпълнителен шеф на Салвадор ", а в отговор на рецензиите против властническия му управнически жанр даже се хвали, че бил " най-готиният деспот на света ".

" Изобщо не е готин ", гневи се Кейки Касерес. " Той е извънредно консевративен и извънредно набожен. Редовно нарушава правилото за разделянето на управляващите и за отделянето на църквата от страната ", споделя правозащитничката. И напомня за едно изявление, в което президентът приравнява абортите с геноцид.

Независимо от всичко това Морена Ерера гледа напред с оптимизъм. 62-годишната майка на четири девойки има вяра, че скоро ще настъпят промени. Надеждите ѝ са свързани с Интер-Американския съд по човешките права, който неотдавна осъди Салвадор поради гибелта на една жена. През 2008 година дамата беше наказана поради импровизиран аборт на 30 години отнемане от независимост и три години по-късно умря зад решетките от раково заболяване. Още една сходна присъда би могла да накара държавното управление на Букеле да смекчи драконовските си закони против абортите, надява се Ерера.

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Абортите поляризират хърватите
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР