12 футболни отбора юноши от български произход в Молдова влизат

...
12 футболни отбора юноши от български произход в Молдова влизат
Коментари Харесай

Български момчета се състезават за футболно игрище в Молдова


12 футболни тима юноши от български генезис в Молдова влизат в оспорвана конкуренция с трофей игрище по мини-футбол. Това е премията за спечелилите от Шампионата по мини-футбол, който се провежда особено за младежи сред 13 и 15 години от молдовски градове и села с преобладаващо население от етнически българи.


-->
Проектът „ Спортът сплотява обществото “ е на молдовската Асоциация за поддръжка на публични начинания и спорт (A.S.I.C.S.) и се финансира по програмата „ Българска помощ за развиване “.

Мачовете ще се играят всеки уикенд в град Тараклия, прочут като център на българската просвета в Молдова. След 2 месеца ще се състои и последната среща сред най-силните тимове. Финалът на 10 юни ще дефинира и кой младежки тим ще завоюва цяло игрище за мини-футбол. Тогава ще стане  ясно и къде ще бъде построено спортното съоражение, оповестяват уредниците.

Следващите в класирането също няма да останат без награди - за второ и трето място в Шампионата са планувани спортно съоръжение и инвентар за учебните заведения на спечелилите.

В селата и градовете на юношеските тимове развоят на шампионата към този момент се чака с голямо неспокойствие, откакто публично шампионатът беше открит преди дни.

„ Има страховит възторг измежду младежите, упражняват като за Световно състезание. Освен спортния хъс, всеки желае да завоюва по-добри условия за спорт в родното си място “, споделя Председателят на българската общественост в Молдова.

„ Ние сме тук с цел да спечелим. Настроени сме за победа, цялото село чака да изпреварим всички и да се построи игрището имено при нас ”, сподели млад футболист от българското село Московей.

„ Много се радваме на този Шампионат, това е доста добра опция да демонстрираме силите си. Освен това, в нашето село няма игрище за мини-футбол. Това е доста значимо за всички спортисти от селото ни, по тази причина сме длъжни да спечелим ”, акцентира български младеж – футболист от село Кортен.

„ Този план е тъкмо в задачата за младежите, защото стимулирайки спортните привички и създавайки условия за тях, подтикваме и положителното здраве. Тази инвестиция има огромно значение за регионите с етнически българи в Молдова “, означи изключителният дипломат на България в Молдова Евгени Стойчев.

Благодарност за финансовата поддръжка от България изрази и почетният ръководител на асоциацията – уредник на плана Пламен Миланов.

„ Благодарим на България и държавното управление, което поддържа тази самодейност. Програмата „ Българска помощ за развиване “ има и ще има все по-голямо значение за ежедневния живот на българите в Молдова “, уточни Миланов.

Сред сътрудниците на план „ Спортът сплотява обществото “ са още Българската община в Република Молдова, Тараклийският областен съвет и Молдовската Футболна Федерация. 

Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР