12 © Капитал 12 Много бързо България се изстреля на

...
12 © Капитал 12 Много бързо България се изстреля на
Коментари Харесай

Пътят на френските парфюми започва от Долно Сахране

12 © Капитал 12
" Много бързо България се изстреля на 1-о място като създадено количество лавандулово масло ", споделя административният шеф на " Робертет България " Константин Георгиев

© Капитал Визитка
Име: " Робертет България "
Сектор: Козметика
Създадена: 2013 година, покупка от Robertet
Акционер: Robertet
Изп. шеф: Жулиан МоберВ пикови моменти дестилерията създава до 10 кг розово масло в границите на 24 часа. Тук се преработват също по този начин лавандула и хвойна. Още по тематиката
Химия и козметика: Растеж, който може да не се повтори

Прегряването на пазара на лавандулово и розово масло към този момент се усеща от производителите
5 дек 2016
Лилаво пренасищане

Производството на масло от лавандула в България към този момент доближи до свръхколичества и разумно цената падна
12 авг 2016
Пепел на розовия пазар

Кампанията с маслодайните цветове е полупровалена, до момента в който лавандулата още веднъж изстреля България на върха на международния пазар
7 авг 2015 Статията е част от специфичното издание на " Капитал " " Гепард ". Всички текстове по тематиката може да откриете тук.

Дестилерията на " Робертет България " в село Долно Сахране, сходно на многочислените други в региона на Павел баня, създава етерични масла най-вече от роза и лавандула. Пътят на нейните масла до влиятелните парфюмерийни компании обаче е доста по-кратък, тъй като дестилерията е част от структурата на една от най-големите компании в света, които дават първични материали за парфюмерийния бизнес – френската Robertet. Сред клиентите й са Chanel и Dior, като своя забележителен принос за качеството на парфюмите на тези влиятелни марки дават българското розово и лавандулово масло. За да получи най-хубавия букет от българско розово масло, " Робертет България " употребява розов цвят освен от Казанлък и Павел баня, само че и от региона на Брацигово, Старосел, Стрелча, Панагюрище, Карлово, Розино, Калофер. Предприятието работи с към 100 разнообразни доставчика.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. Малко история

Френската компания купува дестилерията в село Долно Сахране през 2013 година Площта въз основата е към 17 дка. Тя съществува от съвсем 100 години, като още през цялото време е била розоварна. По–късно става част от структурата на държавната " Българска роза ", а през 90-те години минава в частни ръце. По това време е подсилен потенциалът ѝ за преправка на розов цвят, който доближава 28 - 30 тона дневно. В пикови моменти дестилерията създава до 10 кг розово масло в границите на 24 часа. Тук се преработват също по този начин лавандула и хвойна. " Трудно е да кажем тъкмо какво количество лавандулово масло можем да произведем, защото всяка суровина дава друг добив ", споделя административният шеф на " Робертет България " Константин Георгиев. При добра година и оптимално натоварване производството може да доближи 7 даже 10 тона лавандулово масло. Българската компания на Robertet основава първични материали за парфюмерия и козметика, като работи напълно за френската компания майка. Около 80% от суровината за производството е българска – роза, лавандула и хвойна. Най-голям размер в преработката заема розовият цвят. Макар и в дребни количества " Робертет България " преработва и тютюнев боклук, който се употребява при производството на мъжки парфюми, множеството от които съдържат в аромата си тютюнева нотка. Сред преработваните артикули тук е и дървесният лишей, който също се употребява в мъжката парфюмерия. Дървесният лишей се добива от френските гори и се транспортира до дестилерията в Долно Сахране.

Ново произвеждане

През 2014 година " Робертет България " изготвя план за създаване на нов завод за екстракция. Строежът стартира през 2015 година и завършва година по-късно, когато компанията получава позволение за използването му. Методът на екстракция дава опция за целогодишна работа, до момента в който дестилацията има единствено кампаниен темперамент, изяснява Константин Георгиев. При екстракцията се употребяват главно сушени първични материали (тютюнев боклук и дървесен лишей), само че също по този начин и свежа суровина - да вземем за пример розов цвят през месеците май и юни. Получават се конкрети, които се транспортират във Франция, където претърпяват последна преправка.

Собствениците влагат към 4 млн. лева в цеха за екстракция. Още 1 млн. лв. са вложени в поправки, рехабилитация и прекосяване на предприятието от мазут към газ. Така производството в село Долно Сахране става доста по-чисто за околната среда. Благодарение на новата инвестиция в производството през 2017 година " Робертет България " реализира 61.17% растеж на приходите си. Компанията има доходи 9.274 млн. лева и 71 хиляди лева чиста облага. През 2017 година българската компания е произвела малко над 200 кг розово масло и към 5.5 т лавандулово масло. Тази година също се обрисува да завърши с доста положителни резултати. В предприятието работят на щат 16 души, а по време на акция се наемат в допълнение 20 - 30.

Пазари и цени

" Пазарът на лавандулата постоянно е бил постоянен, само че съгласно мен следва леко оттегляне от него през идващите години ", счита Константин Георгиев. На първо място това се дължи на възобновяване на главните пазари във Франция. Страната много дълго време имаше съществени проблеми с лавандуловите си насаждения поради заболявания по тази просвета. Отне им време да възстановят площите си. Точно през тези 5-6 години България доста усили площите си от лавандула, изключително в Североизточна България. " Много бързо България се изстреля на 1-о място като създадено количество лавандулово масло ", споделя Георгиев.

През идващите години обаче доста от клиентите може да се върнат към обичайните си снабдители от Франция. Нашето розово масло стигна до високи цени през предходната година, а тази година цената му още веднъж падна. През 2017 година България създаде към 3 тона розово масло, като са останали към 400 - 500 кг непродадени преди старта на акция 2018, споделят от сектора. През предходната година цената за розовото масло се е движила към 9000 – 9500 евро за кг, само че тази година пазарните цени са на по-ниски равнища.

Кои са Robertet

Френската компания е основана преди повече от 160 години. Тя е фамилно дружество и се управлява от четвърто и пето потомство притежатели. Президентът на компанията сега е Филип Мобер. Robertet има индустриални бази и в Турция, Южна Африка, Мароко, о. Нова Каледония, о. Мадагаскар, Белгия, както и в Грас, Южна Франция, където е централата на компанията. Тя има към 50 представителства в света, част от които са в Токио, Ню Йорк, Индия, Южна Америка, в няколко страни в Европа. За 2016 година оборотът на холдинга е към 600 млн. евро. Той обгръща няколко сдружения, като двете съществени сфери на работа на Robertet са парфюмерия и козметика и аромати за хранително-вкусовата промишленост.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР