Метрото е един от най-удобните и популярни видове обществен транспорт

...
Метрото е един от най-удобните и популярни видове обществен транспорт
Коментари Харесай

Кои са най-дълбоко разположените под земята метростатции в света

Метрото е един от най-удобните и известни типове публичен превоз в актуалните мегаполиси по целия свят. Разгърната мрежа от метростанции разтоварва наземните пътища и жителите могат да преодоляват относително дълги дистанции за малко време, без да се бавят в тапи.

Първата в света метро линия е открита в Лондон през 1863 година, като дължината й е била 6 км. Сега всекидневно повече от 150 милиона души в света употребяват услугите на метрото, а повече от 50 страни в света могат да се похвалят с съществуване на метро (сред тях е и софийското метро).

Повечето от метростанциите са ситуирани подземен, а някои от тях могат да бъдат и надеждни бомбоубежища. Класация (в противоположен ред) на най-дълбоко разположените подземен метростанции в света направи РБК.

" Абай " (Алмати, Казахстан)

Дълбочина - 78 м

Дата на разкриване: 1 декември 2011 година

Метростанцията е единствената линия на метрото в Алмати, която носи името на казахстанския стихотворец и мъдрец Абай Кунанбаев. Подът на метростанцията е облицовани с кафяв и сиво-бежов гранит, а корнизът е от неръждаема стомана. В края на платформата има художествено пано, на което е изобразен Кунанбаев.
 Снимка 655236
Източник:

" Вашингтон Парк " (Портланд, САЩ)

Дълбочина - 79,3 м

Дата на разкриване: 12 септември 1998 година

Метростанцията " Вашингтон Парк " обслужва четири скоростни линии. Тази огромна дълбочината на метростанцията е достигната, защото тя се намира под рид.Тематиката на вътрешното оформление на метростанцията е геология, а стените й са украсени със сив гранит.

На една от стените на метростанцията има начертана геохронологична канара на образуването на Земята, а сложени под стъкло има скални мостри, съответстващи на другите геоложки столетия.
 Започва строителството на метротунела до
Започва строителството на метротунела до " Слатина "

През идващите 2 години и половина ще има съществени промени в придвижването

" Адмиралтейска " (Санкт Петербург, Русия)

Дълбочина - 86 м

Дата на разкриване: 28 декември 2011 година

Станцията на Фрунзенско-Приморската линия е украсена с барелефи, отдадени на съветските военноморски командири, както и морска тема. Фоайетата и залите на метростанцията са украсени с гладък месинг, гранит и мрамор. Стените са декорирани с мозаечни пана, а в решетките на вратите са сложени стилизирани котви.
 Казахстан ще строи 1000 км жп линии за 3 години
Третата по повърхност азиатска страна ще строи 1000 км жп линии за 3 години

Модернизират се и главните железопътни мрежи с обща дължина към 5000 км

" Пухин " (Пхенян, Северна Корея)

Дълбочина - 100 м

Дата на разкриване: 10 април 1987 година

Тази огромна дълбочина на станцията - втора по надълбоко разположение подземен в света - се изяснява с обстоятелството, че в Северна Корея възнамеряват да употребяват метрото като бомбоубежище при положение на (ядрена) война. Метростанцията е проектирана в жанр " Сталинска империя ". На стената в дъното е ситуирано огромно мозаечно пано под надпис " Великият водач другарят Ким Ир Сен измежду служащи ". Мозаечни пана има и на страничните стени.

" Арсенална " (Киев, Украйна)

Дълбочина - 105,5 м

Дата на разкриване: 6 ноември 1960 година

Това все още е разположената най-дълбоко подземен метростанция в света. " Арсенална " от Святошинско-Броварската линия е единствената метростанция от времето на Съюз на съветските социалистически републики, която има британски вид дизайн с три зали, които свързват три проходи с един излаз.

Дълбочината разполагаем на " Арсенална " е обвързвана с особеностите на релефа на Киев.Входът на станцията се намира на високия десен бряг на река Днепър.

И заради огромната разлика в надморската височина с левия бряг, станцията е трябвало да бъде построена толкоз надълбоко, че спускането с двата ескалатора лишава повече от пет минути.Фоайето и долните зали са завършени от известния ваятел Иван Макогон.

Стените и пилоните са украсени с бял и розов мрамор, който се редува с фигурни ковани решетки. Освен това, при влизането в метростанцията са ситуирани типичен колони и пейки от мрамор за пасажерите.
 Колко км метро ще построят в Дубай за $5 милиарда
Колко км метро ще построят в Дубай за $5 милиарда

Строителството ще продължи най-много 6 години
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР