12 7 млрд. лв. е добавената стойност, която регионът генерира

...
12 7 млрд. лв. е добавената стойност, която регионът генерира
Коментари Харесай

Пловдив: Буумтаун

12
7 милиарда лева е добавената стойност, която районът генерира годишно

12 През последните 10 години бързото развиване на промишлеността в Пловдив пренаписа индустриалната карта на България. Ако има един район в България, който притегля злоба и буди упоритост, то това е Пловдив. Районът към Града под тепетата пренаписа индустриалната карта на България, като роди най-успешното звено в страната - " Тракия икономическа зона ". Пловдив е втори по население и надлежно по работна мощ след столицата, а локалната стопанска система генерира добавена стойност за над 7 милиарда лева годишно, което е с 80% над равнището отпреди десетилетие, и се нарежда на второ място по размер в страната след софийската.

Подобно на други огромни градове и Пловдив изпитва следствията от застаряващото население и миграцията към София и чужбина. Добрата вест е, че дейни елементи от бизнеса и локалната администрация са взели образованието и качеството на живот за цели и мислят решения. Но това е муден развой, а в това време равнището на безработица пада до 3.6% - норма, която де факто специалисти асоциират с " цялостна претовареност ". Заплатите остават ниски спрямо възнагражденията в други от огромните стопански центрове, само че поради дефицита порастват бързо. Това значи, че Пловдив ще продължи да притегля хора.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Услугите на хартия...

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пловдивската стопанска система заема 8% от националната, което значи, че работещите и компаниите в района основават БВП за 8.1 милиарда лева през 2017 година и добавена стойност за над 7 милиарда Въпреки че по размер остава на второ място след столицата, Пловдив напредва по-бързо. През последното десетилетие локалният Брутният вътрешен продукт се е нараснал със 75.8% при 59.2% приблизително за страната и 72.1% в София, а продуктивността на хората е повишена с 85% при 72.4% в България и 61.1% в столицата.

Най-голям дял от стопанската система заема секторът на услугите с 56.6%. Въпреки това Институтът за пазарна стопанска система (ИПИ) не категоризира Пловдив като център на услугите, каквито са други стопански водачи в бранша като София, Варна и Бургас, където преобладават надлежно осведомителните технологии и туризмът. " Липсата на област Пловдив в профилираните области се дължи на разнообразието на стопанската система в региона, която комбинира мощна промишленост и услуги, които към този момент видяхме, че са неизбежно водещи в областите на най-големите градове ", написа Петър Ганев от института.

Сред водещите компании в бранша на услугите в Пловдив изпъкват транспортният колос ПИМК с 278.8 млн. лева доходи през 2018 година, търговецът на едро с тютюневи произведения " Табако трейд " със 790.5 млн. лева и основаният в Раковски търговец на горива " Инса " с 433 млн. лева доходи.

...индустрията на процедура

Рекордьор тук е индустриалният бранш. Той нараства с 83% сред 2007 и 2017 година, съдейки по данни на Национален статистически институт, като по този начин основава добавена стойност за близо 2.8 милиарда лева годишно.

" Едни от първите вложители, които навлязоха в България – като Ferrero, Liebherr, Schneider Electric, са в Пловдив. Това е район, който обичайно постоянно е бил развъртян. Към това би трябвало да прибавим и непрекъснатото гонене на по-добри условия за вложителите – както непознати, по този начин и български. В резултат стигнахме до днешния ден, в който всички признават, че Пловдив е индустриалното сърце на България ", разяснява инж. Пламен Панчев, създател и изпълнителен шеф на " Тракия икономическа зона " (ТИЗ).

Водещ представител на бранша от позиция на оборота е втората по величина компания в района - българският металургичен цех КЦМ с доходи от 749 млн. лева и общ личен състав в фирмите от групата близо 1900 души. Дружеството има съществени проекти за бъдещето - по-рано тази година стана ясно, че приготвя нова инвестиция за към 150 млн. евро, която ще разреши на завода да създава спомагателни метали с изключение на главните цинк и олово. Други представители на тежката промишленост са електроснабдителното сдружение на ЕВН и производителят на горива " Инса ойл ".

Безспорно гръбнакът на пловдивската промишленост е " Тракия икономическа зона ", която е дом на шест индустриални зони - " Куклен ", " Раковски ", Агроцентър " Калояново ", " Марица ", Индустриален парк " Пловдив ", Парк " Иновации ". С над 180 компании и вложения за общо 2 милиарда евро ТИЗ притегля както локални вложители, по този начин и непознати компании от Европа, Съединени американски щати, Канада, Израел, Турция, Япония и Китай. От близо 10 хиляди декара площи 3.2 хиляди са заети от компании, профилирани в разнородни индустриални сектори като електрониката, електрическите машини и апарати, автомобилните съставни елементи, машиностроенето, металите и химическата индустрия.

Според икономиста Георги Стоев, който в този момент е част от " Тракия тех " (новото име на ТИЗ) в Пловдив има два вида компании. Едната включва мултинационалните компании, които внасят съставни елементи, сглобяват ги в България и ги изнасят към Западна Европа - да вземем за пример немският производител на хладилна техника " Либхер-Хаусгерете Марица ". Другата група са българските компании, където към този момент има случаи на компании, които стартират да работят за външен пазар под лична, българска комерсиална марка. Противно на обичайното разбиране за работата в цех, тези компании оферират изобретателни позиции за младежите, които не са на поточната линия или в склада.

" Обикновено те са по-малки и компактни - с по няколкостотин души, само че имат съществени развойни звена, екипи от инженери и маркетинг експерти ", отбелязва Стоев. " За един младеж може да не е изключително привлекателно да работи в цех за пластмасови съставни елементи, само че в маркетинг отдела на завода, когато е насочен към износ и разкриване на нови пазари, може да открие доста забавни благоприятни условия ", добавя той. Освен това за националната стопанска система е извънредно позитивно от ден на ден български компании да основават стойност тук, тъй като по този начин облагата, новоформираният капитал и надлежно всички последици от това остават в Пловдив. Всички желаят в Пловдив

През последните пет години в региона са утвърдени 2.8 млн. кв.м нежилищно строителство, като търсенето е насочено главно към индустриални пространства и хранилища. Според изчисленията на пловдивската община междинната цена на индустриални площи в района е сред 25 и 40 евро/кв.м, а месечният наем - от 3 до 5 евро. " Значително търсене на индустриални пространства идва от фирмите, профилирани в секторите на автомобилните съставни елементи и електрониката ", пишат от общината.

Един фактор, който прави Пловдив желана дестинация за вложения, е комфортната му локация. Наблизо е автомагистрала " Тракия ", която обезпечава бърз достъп на локалния бизнес до летище " София " и бургаското пристанище, както и четири интернационалните транспортни коридора, които свързват България с Киев, Букурещ, Виена, Атина и Истанбул.

През 2017 година компаниите в района са вложили финансови разноски на обща стойност 610 млн. лева в покупката на машини и съоръжение, което подсигурява резистентен растеж на продуктивността на труда в района.

В търсене на хора

На половин час от центъра на Пловдив живеят половин милион души, а на 45 мин. от индустриалните зони - 775 хиляди Само трудоспособното население сред 20 и 64 години е 463 хиляди души, от които заетите са 316.6 хиляди, в които влизат и 96 хиляди независимо наети и сезонните служащи. Това дефинира втория по величина град в България като добра дестинация за бизнеси, които разчитат на огромен личен състав и имат проекти за разгръщане.

Безспорно най-големият шеф в района е промишленото произвеждане. Сектор промишленост може да избира от 36 хиляди машинни оператори, 27.4 хиляди индустриални служащи и 18.4 хиляди техници. На второ място с максимален личен състав са бизнес услугите (счетоводство, администрация, консултантски услуги, финанси) и осведомителните технологии - 48.7 хиляди Средните брутни заплати в бранш ИКТ са над 2000 лева месечно в района и отстъпват единствено на софийските. Според годишната ранглиста " Споделени услуги в Централна и Източна Европа " Пловдив е в топ 6 на най-бързо разрастващите се градове за аутсорсинг през 2018 година

Трябва да се означи обаче, че малко над 45% от чиновниците в промишленото произвеждане в Пловдив са в нискотехнологични сектори. Пловдив има добре развъртян и бързо възходящ среднотехнологичен промишлен бранш, само че високите технологии към момента обгръщат едвам 2% от работещите. " Регионът е задоволително развъртян и задоволително мощен като вероятност и като капацитет, с цел да премине към по-високо софтуерно равнище на своето развиване ", твърди Георги Стоев.

Безработицата пада до рисково ниски равнища от 3.6% към края на 2018 година, или едвам 11 хиляди души. Ниският коефициент се потвърждава и от бързия растеж на заплатите, които в промишлеността нарастват със средногодишен ритъм от 10% от 2013 година насам. " Устойчивият растеж е мощен индикатор за това, че няма от кое място да дойдат нови хора за новооткритите работни места. Ако предлагането настигаше търсенето, нарастването на заплатите нямаше да бъде толкоз бързо ", разяснява Стоев.

Пловдивският район има огромен избор от учебни заведения. Тук оперират 29 професионални гимназии, 80 професионални просветителни центъра, 7 езикови гимназии и 9 университета с общо 41.5 хиляди студенти. Профилът на завършващите също дава отговор на водещите стопански браншове - най-популярни измежду зрелостниците са бизнес услугите, където през 2018 година учат над 7.6 хиляди студенти по данни на Национален статистически институт, а по-късно са инженерни и механически науки с 5.4 хиляди и хранителни технологии с 4.9 хиляди

" Искаме да подобрим още образованието. Но това е една сфера, в която би трябвало да работим дружно, с цел да реализираме резултати. Хубавото е, че учебните заведения, общините и бизнесът са на едно мнение и имат предпочитание да работят дружно. Изисква се време, с цел да се усети смяната, само че към този момент виждаме първите положителни резултати ", споделя инж. Панчев.

Според Стоев разширението на развойната активност и съпътстващите сектори в района може да докара до откриването на повече работни места с висока продуктивност, които да притеглят повече квалифицирани младежи, убеждавайки ги да останат в града. Той твърди, че най-хубавото към този момент се случва. " Виждам все по-голям интерес от страна на младежи да се връщат в Пловдив след престояване в София и чужбина. " Ако този развой се ускори, бъдещето на града ще е розово. Георги Стоев икономист, ръководител на платформата за цифрова промяна на обичайните промишлености Trakia.Тech

Динамиката от последните години демонстрира, че на първите места в пловдивската индустрия са машиностроенето, секторът на автомобилните съставни елементи, производството на заготовки за други индустриални сектори. Профилът на района се измества от по-нискотехнологични браншове като храни, текстил, хартия и мебели към среднотехнологичен клъстер, който гравитира най-много към машиностроенето.

Виждаме съществено секване на обичайна промишленост с новите цифрови инициативи. От една страна, производството търси способи да предлага повече варианти и благоприятни условия на младежите, а от друга - самият цифров бранш търси достъп до промишлеността с забавни решения и артикули. Ако ще се раждат цифрови решения за промишлеността, те ще се родят в Пловдив. Вече има стъпки за основаването на инкубатори и споделени пространства сред двете екосистеми.

Според мен това, което към момента липсва, е мощен софтуерен университет, който нормално е причина за развиването на една софтуерна среда. След него ще дойдат и капиталови фондове, които са ориентирани към рискови вложения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР