11-ти април е Световният ден на Паркинсон - мистериозно и

...
11-ти април е Световният ден на Паркинсон - мистериозно и
Коментари Харесай

Световен ден на Паркинсон, какво представлява заболяването

11-ти април е Световният ден на Паркинсон - мистериозно и кошмарно заболяване, от което няма бягство. Какво съставлява то, разказва ТАСС. Паркинсон е едно от най-страшните фамилни имена, което може да се чуе в кабинета на невролог, написа организацията.
Рожденият ден на Джеймс Паркинсън е 11-ти април и по тази причина денят е определен за паметна дата от Световната здравна организация. Поради главните признаци, Паркинсон назова заболяването трепереща парализа: придвижванията на пациентите се забавят, стават сковани, мускулите се стягат мощно, а ръцете, краката, брадичката или цялото тяло се треперят неконтролируемо . Всичко това наподобява на елементарна напреднала възраст. Двигателните признаци - в цялост - те се назовават ​​паркинсонизъм - се срещат при доста здрави остарели хора.
Но заболяването на Паркинсон не свършва дотук. В по-късните стадии човек елементарно губи равновесие, понякога замръзва на място по време на вървене. Трудно му е да приказва, да преглъща, да спи. Изпитва тревога, меланхолия и незаинтересованост. Получава запек, спада му кръвното налягане, паметта отслабва и в последна сметка, постоянно се развива деменцията. В началото на XX-ти век съветският невропатолог Константин Третяков открива, че заболяването на Паркинсон визира кафези в мозъка, които отчасти дават отговор за придвижване, мотивация и учене . Какво предизвиква гибелта на невроните, не е известно. Може би, това се дължи на неизправности навътре в клетките, само че също по този начин е видяно, че в тях се натрупва нездравословен протеин. И двата процеса евентуално са свързани по някакъв метод, само че учените не знаят по какъв начин.
През 2013 година физиологът Сюзън Грийнфийлд от Оксфордския университет показа нов модел за развиване на невродегенеративни болести, в това число тези на Паркинсон и Алцхаймер. Грийнфийлд допусна, че когато мозъкът е развален, да вземем за пример, от мощен удар, се отделя особено вещество. При дребните деца новите кафези порастват поради него. Но при възрастните наподобява, че работят по противоположния метод, като още повече повреждат клетките. Това е последвано от още по-голямо освобождение на материята и верижната реакция последователно унищожава мозъка.  По подигравка на ориста, възрастните изпадат в детска възраст заради ензима, нужен на кърмачетата.  Рискът се усилва, в случай че човек в никакъв случай не е пушил, живее отвън града, пие добре вода, само че в това време е изложен на пестициди. Намалява обаче за пиещи кафе, алкохол и за хипертониците. Каква е тайната, не е ясно, за какво заболяването на Паркинсон стартира нормално в преклонна възраст.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР