Швейцарската банка UBS публикува тазгодишния си доклад за градовете с

...
Швейцарската банка UBS публикува тазгодишния си доклад за градовете с
Коментари Харесай

Градовете с най-надценени имоти

Швейцарската банка UBS публикува тазгодишния си доклад за градовете с най-надценени имоти. Анализаторите са включили в изследването си градовете с най-висок риск от образуването на имотен балон. Те са посочили и местата, където „ бетонното злато “ е със справедлива, реална цена.

Днес пазарът на жилища се явява един от най-стабилните и важни фактори в икономиката на всяка страна. UBS Global Real Estate Index за 2020 г. оценява световния пазар на недвижими имоти в дългосрочна перспектива и е предназначен за проследяване на риска от възникването на „ имотен балон “ в големите световни градове.

Ценовите балони, според UBS, се явяват циклично повтарящи се явления на пазара на недвижими имоти. Терминът „ балон “ се отнася към съществуващата неправилна оценка на активите, чието съществуване е невъзможно да бъде доказано, докато „ балонът “ не се спука.

UBS Global Real Estate Bubble Index измерва риска на балона на пазара на имоти именно на базата на такива модели. Банката разглежда 5 фактора: цената на имотите спрямо доходността от тях и цената на имотите спрямо наемните нива, промяна спрямо ипотеката към БВП и строителството към БВП, а също така относителните показатели на цената на имотите в градовете спрямо цените в страната. Всеки град, чийто индекс е изчислен на тази база и е над 1.5, се разглежда като рисков от възникване на имотен „ балон “.

Темпът на поскъпване на жилищата в анализираните градове се ускорява с 6% от средата на миналата до средата на текущата година. Това е най-силното увеличение от 2014 г. насам. Двуцифреният ръст на цените е регистриран в Москва, Стокхолм, Сидни, Токио и Ванкувър.

Пет от десет града, които се намират в риск от образуването на имотен „ балон “ са в Европа. От тях Стокхолм и Москва влизат в ТОП 3 с най-силно увеличение на дисбаланса спрямо миналата година. В същото време нито един от градовете на САЩ не може да бъде причислен към градовете с надценени имоти.

Домакинствата са принудени на вземат повече кредити, за да могат да се справят с високите цени на жилищата. В резултат през последните 3-месечия е налице ръст в равнището на ипотечно кредитиране. Това се дължи на улеснените правила за отпускане на заеми и понижение на лихвените проценти.

За пръв път от началото на 90-те години на миналия век жилищата в предградията и селските региони поскъпват с по-бързи темпове спрямо тези в градовете. Съотношението разходи спрямо ползите от живеене в града рязко се влошават по време на пандемията, след като развлеченията и шопингът отиват на заден план, а офисите се оказаха пусти.

Ограниченията, в следствие на пандемията и ръстът на работещите от къщи доведоха до спад в наемите. В някои градове поевтиняването е двуцифрено.
`Градовете

Градовете с най-надценени имоти град държава 1 Франкфурт Германиия 2 Торонто Канада 3 Хонг Конг 4 Мюнхен Германия 5 Цюрих ШВейцария 6 Ванкувър Канада 7 Стокхолм Швеция 8 Париж Франция 9 Амстердам Нидерландия
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР