Няма желание от страна на обществото за затягане на мерките

...
Няма желание от страна на обществото за затягане на мерките
Коментари Харесай

Галъп: Няма желание от страна на обществото за затягане на мерките

Няма желание от страна на обществото за затягане на мерките заради пандемията. Това сочи 11-ото изследване на „ Галъп интернешънъл “ на база бърз телефонен сондаж сред 800 души.

" Крехко е мнозинството в полза на маските, все пак българите чуват и много лъжливи новини. Расте делът на хората, които силно вярват в конспиративните теории, и на тези, които са силно притеснени от пандемията, тоест, забелязва се ръст на крайните мнения. Губи територия умерената реакция макар делът засега да е най-голям при нея ", коментира пред БНР Първан Симеонов.

На границата на октомври и ноември общо 44,5% са напълно съгласни (15,1%) или по-скоро съгласни (29,4%), че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса, а общо 53,6% са по-скоро несъгласни (25,2%) или напълно несъгласни (28,4%).

Данните сочат, че с решителния ръст през есента, а и вероятно с новия политически контекст от лятото насам, оценките са по-ниски.

От лятото насам явно има и известно „ свикване с мисълта “ – вероятно заради новините от други европейски страни. Ако при предходния скок, през лятото, около 60% са били несъгласни, а под 40% – съгласни, сега отговорите са в съотношение 50,8% съгласни (21,8% по-скоро съгласни и 29% напълно съгласни) срещу 47,6% несъгласни (18,6% по-скоро несъгласни и 29% напълно несъгласни).

" Въпреки тази тенденция и ръста на новите случаи обаче, ясно мнозинство в подкрепа на нови мерки липсва – за разлика от настроенията през пролетта, когато по много критерии личеше сериозна обществена готовност за повече ограничаване ", коментират от " Галъп ".

Изследването отчита тенденция българите да предпочитат да разчитат повече на личната си отговорност. Предстои да се разбере обаче колко сериозна е тя. Например, мнозинство, макар и крехко (50,6%), приема, че маските осигуряват добра защита. 45,7% са на обратното мнение, а има и известен дял колебаещи се.

В общи линии, българите явно показват разбиране към мерките и необходимостта от тяхното съвестно спазване, но явно личи, че немалки дялове предпочитат да вярват и в алтернативни истории, сочат още анализите.

В същото време ясно личи тревогата за стабилността на здравната система. 76,2% споделят страха, че евентуално няма да могат да разчитат на здравната система при нужда. 21,7% явно не изпитват такъв страх, а има и известен дял колебаещи се.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 14470  Столичният инспекторат с над 11 000 инспекции за противоепидемичните ограничения Столичният инспекторат с над 11 000 инспекции за противоепидемичните ограничения  Рекордно нарастване на броя на инфектираните с ковид в Полша Рекордно нарастване на броя на инфектираните с ковид в Полша  Гърция вкарва национална карантина за три седмици от събота Гърция вкарва национална карантина за три седмици от събота
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР