Камионът Super Goelette е от гамата малки търговски превозни средства

...
Камионът Super Goelette е от гамата малки търговски превозни средства
Коментари Харесай

Камионът, който се правеше и у нас и се продаваше еднакво добре и в соц. страните, и на Запад

Камионът Super Goelette е от гамата малки търговски превозни средства и се произвежда от Saviem, но първоначално се предлаган на пазара от Renault. Това става през периода 1965 - 1970 г., след това от 1971 до 1980 г. от Saviem и накрая от Renault Véhicules Industriels (RVI) между 1980 и 1982 г.

Марката Avia, която се появява на бял свят през 1919 година, като компания за производство на самолети, през 1946- а се преориентира към лекотоварни превозни средства. Именно тогава тя е собственост на Skoda, а камионът, който ѝ носи най-голям успех е въпросният Saviem Super-Goelette.

У нас той първоначално е познат именно, като Avia, но след това и като Madara 201. Камионът е произвеждан в държавния завод " Мадара " в Шумен, по лиценз и с техническата помощ на Avia. Моделът 201 се явява заместител на Мадара от серия 400, базирани на съветския ГАЗ- 53.

А иначе, както вече споменахме, Super Goelette е разработен от поделението на Renault за товарни автомобили. Този камион започва да се произвежда през 1965 г. Моделът се предлага в два варианта, които се различават само по товароносимостта и двигателите. По-лекият носи обозначението SG-2, а по-тежкият - SG-4.
`Камионът,

Super-Goelette намира широко приложение не само като лек камион. На популярност се радват фургоните и хладилните версии. На базата на SG са създадени множество специални машини за нуждите на комуналните и спасителни служби, както и на полицията. Моделът става толкова успешен, че лицензът за производството му е продаден в Италия още в края на 60-те години, където се продава под марката Alfa-Romeo.

От 1969 г. Super-Goelette започва да се произвежда и в Германия с емблемата на... MAN. Renault и немската компания си разменят лицензи. Французите предоставят шасито, а германците - разработения наскоро дизелов двигател, от какъвто камионът има огромна нужда за успешен износ. МАN 7-90 се предлга във варианти лек камион и фургон.

Най-голям търговски успех обаче носи продажбата на лиценза в Чехословакия. Производството в Летняни започва през 1969 г. и продължава до 1997-а. може да се каже, че SG става най-известен именно под марката AVIA, която предлага около 30 варианта с различни двигатели и надстройки.

Социалистическият лагер се запознава с AVIA A15-20 през 1977 г., когато изтича договорът с французите и чешките камиони вече могат да се изнасят за страните от Съвета за икономическа взаимопомощ. Нуждите от такъв камион са толкова остри, че чехите не могат да насмогнат на търсенето.
`Камионът,

AVIA превъзхожда руските аналози ГАЗ-52 и ГАЗ-53 до такава степен, че в между шофьорите в социалистическите предприятия не на шега започва съперничество кой да кара чехословашките камиони. Западните технически решения, ергономията и удобствата за водача си казват думата.

Super-Goelette се изявява и в спорта. Saviem TP-3 Sahara, създаден на базата на фургона SG-2, се представя добре в африканските ралита, които стават много популярни във Франция през втората половина на 70-те.

Кемперите и фургоните за техническа помощ на Saviem остават неизменни спътници на участниците в почти всички големи автомобилни състезания в Сахара и други труднодостъпни места в Африка и Азия.

Различните превъплъщения на Super-Goelette се сещат по пътищата и до ден-днешен. Собствениците продължават да си ги харесват заради надеждността, евтината поддръжка и отличната ремонтопригодност.
`Камионът,

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР