Камбоджа получи първа пратка ваксини срещу КОВИД-19, дарени от Китай

...
Камбоджа получи първа пратка ваксини срещу КОВИД-19, дарени от Китай
Коментари Харесай

Камбоджа получи първа пратка ваксини срещу COVID-19 от Китай

Камбоджа получи първа пратка ваксини срещу КОВИД-19, дарени от Китай - основния й съюзник, предаде Асошиейтед прес. Тя включва общо 600 хиляди дози.

Премиерът Хун Сен, министри и китайският посланик Ван Вънтян присъстваха на международното летище в столицата Пномпен на церемонията по приемането на пратката с ваксини на китайската компания Синофарм (Sinopharm), транспортирани от самолет от военновъздушните сили на Китай.

Премиерът Хун Сен беше обявил, че ще се ваксинира първи в Камбоджа. Миналата седмица той обаче каза, че препаратът на Синофарм е ефективен само при хора между 18 и 59 години, а той е на 68.

Хун Сен заяви на летището, че ще призове по-младите членове на семейството си, както и високопоставени държавни служители и генерали под 60-годишна възраст, да се ваксинират в сряда, за да дадат пример на обществото.

Китай, където новият коронавирус бе засечен за първи път в края на 2019 г., направи подобни дарения на още няколко държави. Наблюдатели наричат тази негова практика " ваксинационна дипломация ", насочена главно към по-бедни страни като Камбоджа.

Китай е най-големият инвеститор в Камбоджа и нейният най-близък политически партньор, отбелязва АП.

Пекин осигурява на Хун Сен решаваща подкрепа, каквато западните държави му отказват. В резултат камбоджанският премиер има хладни отношения със Запада, който смята правителството му за репресивно.

В отговор Пномпен подкрепя геополитическите позиции на Пекин на международни форуми по въпроси като китайските териториални претенции в Южнокитайско море.

Неотдавна Китай обяви, че ще даде на Камбоджа 1 милион дози от ваксината, произведена от пекинския институт за биологични продукти.

В Камбоджа официално са регистрирани 474 случая на коронавирус, а починали няма.

По-рано този месец камбоджанският премиер заяви, че страната му се стреми да си осигури 20 милиона дози, за да имунизира 10 милиона души - около две трети от своето население.

Освен тези 1 милион дози от Китай, Австралия предостави грант на стойност 28 милиона долара за закупуване на 3 милиона дози ваксина, като ще предостави и 7 милиона дози чрез инициативата КОВАКС.

Камбоджанският министър на здравеопазването Мам Бун Хенг каза, че ведомството му разрешава по съкратена процедура използването на ваксината на Синофарм в извънредна ситуация, но не уточни кога ще започне масовата имунизация.

Китайски военни специалисти пристигнаха в Камбоджа преди ваксините, за да помагат за спазване на условията по тяхното съхраняване, транспортиране и използване.
Всичко по тематиката: Епидемията ковид (COVID-19) 19441  Южна Африка замрази проектите си да употребява имунизацията на АстраЗенека Южна Африка замрази проектите си да употребява имунизацията на АстраЗенека  Китай без нов случай на локално предаване на Коронавирус от близо 2 месеца Китай без нов случай на локално предаване на Коронавирус от близо 2 месеца  Още 17 550 дози от имунизацията Още 17 550 дози от имунизацията " Пфайзер " идват у нас
Повече за Коронавирус
 corona най-ново: лесни стъпки: просто управление: eпидемия:
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР