104 лозари са кандидатствали успешно за получаване на финансова помощ

...
104 лозари са кандидатствали успешно за получаване на финансова помощ
Коментари Харесай

Лозари влагат 30,5 млн. лева, за да преструктурират масивите си

104 лозари са кандидатствали сполучливо за приемане на финансова помощ през двата приема по размер от Националната стратегия за подкрепяне на лозаро-винарския бранш за интервала 2019-2023 година Общата стойност на декларираната инвестиция по тях е близо 30,5 млн. лв., а оптимално допустимата финансова помощ – близо 27,5 млн. лв.. По първия банкет, извършен от 29 юли до 4 август 2021 година се одобряваха документи за финансова помощ, предвиждащи предплатено заплащане за 2021 година и привършване на дейностите през финансовата 2022 година Вторият банкет се състоя от 30 юли до 12 август 2021 година В този интервал се одобряваха заявки за даване на средства за финансовите 2022 и 2023 година, оповестяват от Държавен фонд " Земеделие ".

И през актуалната година се резервира повишен размерът на финансовата помощ по мярката, а точно до 90% от цената на утвърдената инвестиция. Няма смяна и в допустимите за финансиране действия. Подпомагат се преработка на сортовия състав на насажденията (изкореняване, засаждане и създаване на подпорна конструкция), смяна на местонахождението на лозята (изкореняване, засаждане и създаване на подпорна конструкция) и възстановяване на техниките за ръководство на лозята. Последните включват създаване на подземни колектори за дренаж, шахти и канали за отводняване, създаване и/или реорганизация на тераси, създаване на автоматизирани системи за капково напояване, промяна на подпорна структура, създаване на подпорна структура на новосъздадени насаждения и промяна на формировката.

Важни за претендентите са условията за предплатеното заплащане, произлизащи от изискванията на двата приема. Кандидатите, избрали да получат задатък в границите на финансова 2021 година (а точно до 15.10.2021 година включително) би трябвало да подават заявление за предплатено заплащане до 1 октомври 2021 година Бенефициентите, избрали да получат задатък през финансова 2022 година, могат да подават заявление за предплатено заплащане до 15 декември 2021 година, само че не по-рано от 16 октомври 2021 година

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Лозарите, които заявиха подготвеност да оберат реколтата си...

Авансовото заплащане за всички претенденти е размер на до 80% от контрактуваната финансова помощ. За задачата, след подписване на договорите с Държавна фирма " Земеделие ", бенефициентите би трябвало да дават копия от разходооправдателни документи, доказващи, че осъществяването на инвестицията е почнало, както и истински банкови гаранции, учредени в интерес на ДФЗ. Банковите гаранции би трябвало да са в размер от 110% от желаната за предплатено погашение сума. Срокът на тяхната годност следва да не е по-малко от 4 месеца след приключване на периода за осъществяване на всички действия по контракта.

Мярката за преструктуриране и преработка на лозя е най-добре работещата в Националната лозаро-винарска стратегия, като се ползва от 2009 година и се радва на огромен интерес. От нея се възползват производители, които са физически или юридически лица или група, или организация на физически или юридически лица, вписани в лозарския указател като производители с регистрирани лозарски стопанства по реда на Закона за виното и спиртните питиета.

Максималният размер на разноските за план или планове, подадени от един претендент в границите на един банкет, е до 1,5 млн. лева Максималният размер на всички разноски по планове, подадени от един претендент за целия интервал на Националната стратегия, е 4,5 млн. лева Максималният размер на разноските по план или планове, подадени от групи или организации в границите на един банкет, е 3 млн. лева, като в него се включват и планове, подадени от членовете на групата или организацията.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР