10 ноември е най-ранната дата, на която малките ученици от

...
10 ноември е най-ранната дата, на която малките ученици от
Коментари Харесай

Всичко за тестването на учениците - кой, къде и как

10 ноември е най-ранната дата, на която дребните възпитаници от 1 до 4 клас могат да се върнат в присъствено образование при изискване, че се тестват два пъти седмично. " За да организираме всичко към тестването на учениците, са ни нужни два дни след доставката им. Казваме, че в случай че ги имаме в понеделник, присъственото образование ще стартира в сряда. На този стадий това важи единствено за 1-4 клас, тъй като при тях е най-належащо да бъдат в клас ", изясни просветителният министър акад. Николай Денков пред. Както той, по този начин и шефове дадоха още уточнения за метода, по който ще става тестването в учебно заведение. Вестник " Сега " събра отговорите на най-честите наставнически въпроси.

 

Кой ще бъде тестван? Кой - не?

Ще се тестват 2 пъти седмично всички лица, влизащи в учебното заведение - възпитаници, родители, учители, непедагогически личен състав. Учениците ще бъдат тествани със щядящи проби, при които се отделя слюнка в контейнерче. Учителите - с антигенни проби, разнообразни от тези на децата, обезпечени от учебните заведения или РЗИ. Няма да се тестват учениците с годен документ за преболедуване или имунизация (за децата над 12 г.). Тестване няма да е нужно и за преподавателите и непедагогическия личен състав, които разполагат със зелен документ.

 

Какъв вид ще бъдат тестванията?

Министерство на здравеопазването избра два вида антигенни слюнчести проби. Те са щадящи, безвредни, нищо няма да се лапа от учениците, няма да се постанова и да им се бърка в устата или носа. Децата ще отделят слюнка в пликче (при единия тип тестове) или в пластмасова фунийка, обвързвана към контейнерче (при другия тип тестове). Слюнката, смесена с реактив, ще се капва върху плочка, върху която ще се появяват една или две чертички. За сполучливото им потребление, дребните деца ще имат потребност от поддръжката на възрастен. " Проблемът с тестванията, които са определени, е, че те не са толкоз лесни и децата няма да могат да ги вършат сами. Това е компромисът, който трябваше да бъде изработен, с цел да не влиза нищо в устата на децата. Тези проби обаче са по-добре издържани от здравна позиция ", изясни министър Денков. По думите още през днешния ден или на следващия ден МОН ще снима клипчета, в които да покаже на родителите по какъв начин тъкмо ще става тестването.

 

Къде и кой ще прави тестването?

Тестовете ще се вършат в учебно заведение от учебен екип, а не у дома от родителите. " Имаме известни подозрения, че тестовете у дома може да бъдат манипулирани. Крайното решение на здравното министерство е такова. Тестът се прави пред всички и, в случай че има положителен, детето се отделя ", изясни просветният министър. Класните ръководители няма да бъдат оставени сами да тестват 28 деца. Те ще бъдат подкрепени от 1-2 лица, които могат да са здравно лице от учебното заведение, родител от класа или от публичния съвет, непедагогическия личен състав, психолог, педагогичен консултант, логопед, заместник-директор, различен начален преподавател. " Подкрепата на класния началник от родителите е извънредно потребна и нужна при провеждането на тестването, с цел да не бъде самичък и от него да се чака да свърши чудеса самичък ", обобщава решенията от вчерашния Отраслов съвет и Диян Стаматов, ръководител на Съюза на работодателите в системата на националната култура в своя.

 

Колко постоянно ще бъдат тествани учениците?

Тестването ще е два пъти седмично. Понеделник - ден след два почивни дни, и четвъртък. Според МЗ тестването следва да е през три дни поради тридневен инкубационен интервал на вируса и точното му констатиране. То ще се случва в класната стая - в първите 30 минути от деня. Всеки шеф ще реши дали да понижи часовете, междучасията или обедната отмора на учениците, или пък да реалокира часа на класа при започване на деня, да вкара втори час на класа и така нататък

 

Какво става при позитивен случай?

Ако при скрининга ученик е позитивен, класният началник се обажда на родителя, който би трябвало да си вземе детето от учебно заведение. " Родителят се свързва с персонален доктор. Прaви се PCR тест на детето, което след доказан позитивен тест се карантинира. При показан негативен тест детето се връща в учебно заведение. Отсъствията за предходния ден се извиняват от здравното лице или персонален доктор ", показва Стаматов. Въпросът е какво става с паралелката - тя карантинира ли се, или остава да учи присъствено? Отговорът не е еднопосочен и зависи от съответната обстановка и решението на РЗИ. За начало останалите възпитаници от класа ще продължат да учат присъствено в учебно заведение. Ако обаче и повторният тест на съученика им от лаборатория са окаже положителен, то по протокол класът следва да се постави под карантина. 

Припомняме, че съгласно Насоките на МОН лицата, които се слагат под наложителна карантина, се дефинират от съответната РЗИ според от съответната обстановка, само че като предписание под 10-дневна карантина се слагат следните лица след осъществена оценка на риска и избрани като близки контактни: възпитаници от същата паралелка, както и учители, ученици и различен личен състав, осъществили беззащитен контакт със инфектираното лице: на разстояние по-малко от 2 м и за повече от 15 минути общо за 24 часа. Незащитеният контакт със инфектираното лице би трябвало да е сбъднат в интервал от 48 часа преди и до 14 дни след появяването на недоволства, а при открит асимптомен притежател на COVID-19 - от 48 часа преди и до 14 дни след вземането на проба за проучване по метода PCR или посредством бърз антигенен тест. 

 

Кой ще тества децата със специфични просветителни потребности?

Тестовете за тези деца ще се вършат от техните родители - в домашни условия.

 

Как тестванията ще доближат до учебните заведения?

" Центърът за предпазване на тестванията за София и други градове ще е в базата на БЧК в Лозен. От там обособените РУО си ги взимат и с техен превоз се придвижват до градовете, а от там по график в учебните заведения. Съхранението на тестванията не изисква ледник. Доброволци към БЧК на регионално равнище са в подготвеност за преброяване и систематизиране на тестванията ", показва Стаматов.

 

Къде ще бъдат изхвърляни употребяваните проби?

За София-град, посредством подразделението на екоминистерството - Предприятието за ръководство на дейностите по запазване на околната среда. " По график то ще обхожда учебните заведения и прибира събраните и съхранени в завързани чували с всичко от употребяваните проби. ПУДОС има ангажимент за тяхното изгаряне. За страната МОН пое ангажимент посредством Националното съдружие на общините да провежда сходна логистика по събиране и изгаряне. Чувалите с употребяваните проби се съхраняват в особено за тази цел малко помещение, до което няма достъп възпитаници или личен състав ", коментира още шефът на 119-то учебно заведение.

 

Какво става с несъгласните на тестване?

Тестване на учениците ще има, само в случай че най-малко 50% от родителите в класа желаят. Ако над половината родители не са съгласни децата им да бъдат тествани, то целият клас ще продължава образование в електронна среда от разстояние. Ще се тестват само възпитаници, за които родителите са дали единодушие. Училищата към този момент започнаха да вършат анкети измежду родителите. Картината е шарена - в някои класове 90% от родителите нямат нищо срещу децата им да се тестват, с цел да се върнат в клас, в други, да вземем за пример Пловдив, такова единодушие са дали едвам 38-40% от тях.

За учениците, които не се тестват и си остават вкъщи, ще се обезпечава образование от разстояние в електронна среда съгласно опциите на учебното заведение - синхронно (в действително време) или асинхронно. Просветният министър изясни, че някои учебни заведения ще имат опция да слагат камера в класната стая, посредством която в часа да се включат и децата от у дома (т.нар. хибридно обучение). По думите му на много места обаче образователните заведения няма да могат да преподават по едно и също време и присъствено, и онлайн. Там " ще има опция за известно време учителят да се чуе с учениците и да им прати материали ", уточни той, давайки недвусмислено да се разбере, че в този случай родителите трябва се включат интензивно в образованието, в случай че желаят пълностоен образователен развой за децата си. " Един преподавател може да обезпечи качествено образование или присъствено, или онлайн, би трябвало да избере едно от двете. Учителите нямат опция да вършат втори образователен ден онлайн, не могат и едното, и другото, не е човешко ", съобщи той.

 

Какво финансиране ще има в допълнение за учебните заведения?

Министерски съвет през днешния ден гласува 15.4 млн. лева. за дейностите по осъществяване на тестването за месеците ноември и декември. " Разпределението на средствата е въз основата брой паралелки и брой възпитаници в просветителните институции ", разгласи акад. Денков. Тези пари могат да бъдат употребявани за противоепидемични ограничения, в това число за тестване на личния състав без „ зелен документ “ с антигенни проби, както и за спомагателни хонорари на учители и непедагогически експерти, които вземат участие в тестването на децата. Още през вчерашния ден бе оповестено, че педагогическите специалисти, ангажирани с тестването, ще получат   спомагателни средства от бюджета за 2021 година за двата месеца до края на годината. Размерът на това заплащане ще бъде избран в анекс към Колективния трудов контракт.

8 млн. лева от отпуснатата сума са планувани в актуализацията на бюджета за 2021 година Останалите 7.4 млн. лева са от преструктуриране на разноските на МОН за тази година. Основната част от финансирането - 13.7 млн. лева ще се разпредели по бюджетите на общините, защото множеството учебни заведения, детски градини и центрове са общински. Няколко министерства получават целеви средства за държавните учебни заведения, които са на тяхно послушание. На Министерството на младежта и спорта се отпускат 52 466 лв., а на Министерството на културата - 158 772 лв.. За Министерството на образованието и науката са утвърдени 1 497 155 лв.. Частните учебни заведения също ще получат безвъзмездни проби за дребните възпитаници.

 

Кога ще бъдат върнати в клас и по-големите възпитаници?

Министерство на здравеопазването би трябвало да разгласи нова поръчка за доставка на повече проби, които да стигнат и за по-големите възпитаници. Едва когато бъде налична втората партида проби, ще може да се приказва за възобновяване на присъственото образование за учениците от прогимназия и гимназия.  " Очаквам до една седмица по-късно да можем да вкараме и по-големите възпитаници. Предпазлив съм в обещанията, тъй като могат да се случат доста непредвидени неща ", уточни просветният министър.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР