10 години България в Европейския съюз – въздействие върху развитието

...
10 години България в Европейския съюз – въздействие върху развитието
Коментари Харесай

Емил Радев: През 2018 година България ще стане пълноправен член на Шенген

„ 10 години България в Европейския съюз – влияние върху развиването на обществените политики и законодателството “, това е тематиката на Националната научна конференция, която стартира през днешния ден в София.

Целта на конференцията е да задълбочи разбора на настоящите политики и законодателство в подтекста на участието на Република България в Европейски Съюз, да бъдат разисквани проблематични тематики и провокации в практиката на обществените институции, Съда на Европейски Съюз и националните съдилища. Ще бъде изработен и разбор на политическите, икономическите, публичните, просветителните, културните и външнополитически резултати от участието на България в Европейския съюз, както и оценка на въздействието на политиките на Европейски Съюз върху обществената среда и въздействието на правото на Европейски Съюз върху националното ни законодателство.

Според анализаторите 10-те години участие на България в Европейски Съюз са един от най-успешните интервали в историята ни.

Когато през 1989 година гледахме рухването на Берлинската стена и преживявахме измененията в политическия и икономическия строй на България, надали сме си представяли, че близо 30 години по-късно ще честваме 10-ата годишнина от участието ни в Европейски Съюз.

Дори и по време на предприсъединителния развой имаше подозрения, както в България, по този начин и в Европейски Съюз, че ще успеем да отговорим на високите стандарти за участие, само че ето, през днешния ден означаваме 10 години от нашето пълноправно участие и подготвящи се да поемем председателството на Съвета, разяснява евродепутатът Емил Радев и съобщи, че България е подготвена да поеме тази отговорност:

Смятам, че през първата половина на 2018 година България ще показа доста ясно своите цели и доста ясно ще покаже, че е пълноправна държава-членка на Европейски Съюз, както и ще се даде опция на 500 милиона европейци да научат доста повече за България. На нас се пада достойнството и да бъдем в едно много динамично време – ние ще приключваме досиета като „ Брюксел 2 “, ще организираме действието на Европейската прокуратура, Западните Балкани са приоритет също, а там сега настъпват много промени. Що се касае до синхронизиране на законодателството, ние съумяваме в голяма степен да приведем всички европейски правила в деяние в нашето законодателство.

Емил Радев сподели още, че съгласно него през 2018 година България ще стане пълновръстен член на Шенген.

В звуковия файл можете да чуете от анкетата на Андрей Борисов какво се промени за България за 10 години в Европейски Съюз, както и изявление на Диана Дончева с евродепутата Емил Радев. /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР