10 български и румънски неправителствени организации с общо писмо предупреждават

...
10 български и румънски неправителствени организации с общо писмо предупреждават
Коментари Харесай

10 български и румънски организации срещу строежа на ядрено хранилище до Дунав

10 български и румънски неправителствени организации с общо писмо предизвестяват за съществени проблеми с радиологичната сигурност на плана за Национално вместилище за ниско и приблизително дейни радиоактивни боклуци на площадката на АЕЦ " Козлодуй ". Те желаят да се спре финансирането на площадката.

Площадката Радиана е до българската АЕЦ " Козлодуй ", на четири километра от река Дунав, до държавната граница с Румъния.

Изграждането на хранилището е почнало в България със правосъдно решение за авансово осъществяване, макар нарушаванията на румънските процедури за публични разисквания. Това е станало съгласно Конвенцията от Еспоо, макар неодобрението на българските и румънските жители против плана (95% срещу от гласувалите на локалния референдум в Козлодуй и 15 300 протестни подписи, събрани в Крайова).

Екозащитниците предизвестяват, че на тази площадка ще бъдат съхранявани освен нуклеарните боклуци от затворените 1-4 блока на АЕЦ " Козлодуй ", а и нови количества радиоактивни боклуци от блокове 5 и 6 на АЕЦ " Козлодуй ". Там се планува да бъдат защитавани и отпадъците от плануваните нови два нуклеарни блока в АЕЦ " Белене " и нов блок 7 в АЕЦ " Козлодуй ". Радиоактивните боклуци от всички тези мощности и са включени в оценките за това вместилище в сегашния отчет за Оценка на въздействието върху околната среда.

Български и румънски специалисти цитират заключението на самостоятелните създатели на Втория отчет за Оценка на въздействието върху околната среда на уеб страницата " Радиана ": " Дългоживущите радионуклиди ще се появят с радиация в биосферата след няколкостотин години ", което е безапелационна причина да спрете финансирането с парите на европейските данъкоплатци на изцяло несъответствуващата площадка Радиана и да продължите финансирането, откакто изберете различен обект, който е надалеч от река Дунав и е с подобаваща геоложка конструкция за надълбоко погребение, както предлага МААЕ - Виена за дългоживущи радиоактивни боклуци ", написа в отчета.

Екозащитници от двете страни се тормозят за това че радиоактивни боклуци ще се съхраняват до река Дунав - върху околните подземни води и пясъчни почви. Десет са дългоживущите радионуклиди, някои от които имат интервал на полуразпад от няколкостотин хиляди и даже няколко десетки милиона години. Близо до площадката има подземни води, което е безусловно недопустимо за всяко вместилище за закопаване на радиоактивни боклуци за безконечни времена, пишат българи и румънци.

" С парите на европейските данъкоплатци, вие предопределяте на това място - площадката Радиана, до държавната граница и брега на Дунав, единствено на 5 метра над сегашните подземни води и в наклонността за измествате коритото на река Дунав на юг, когато е известно, че съществуването на вода в хранилището предизвиква гибел в нечистите подземни води ", гласи писмото, отправено до управляващите в двете страни.

Български и румънски специалисти предизвестяват, че на площадка Радиана е невероятно закопаване на радиоактивните боклуци надълбоко подземен, заради хидрогеоложките условия там. Не е целесъобразно и съхраняването им единствено на повърхността, тъй като опонира на рекомендациите на МААЕ-Виена. Това е радиоактивност, която ще излъчва в продължение на хиляди и милиони години на повече от една трета дългоживущи радионуклида от посочения инвентар, предизвестяват от организациите.

Извеждането от употреба на блокове 1-4 на АЕЦ " Козлодуй " и Националното вместилище за ниско и приблизително радиоактивни малко и дългоживущи боклуци е под надзора на Европейската банка за възобновяване и развиване. 70% от плана се финансира от страни донори и се ръководи от Европейската банка за възобновяване и развиване.

Българските и румънските екоактивисти и специалисти са разискали проблемите с радиологичната сигурност, свързани с националното вместилище на РАО на новостроящата се площадка на АЕЦ " Козлодуй " в Крайова. Те са анализирали документи и обстоятелства от обжалването на първия и втория отчет за Оценка на въздействието върху околната среда пред Върховния административен съд в България. След като първият отчет за Оценка на въздействието върху околната среда е изцяло отритнат от съда, делото за обжалване на втория отчет за Оценка на въздействието върху околната среда на хранилището продължава пред петчленен състав на Върховния административен съд.

Писмото е отправено до министър председателите, министрите на вътрешните, финансовите и екологичните въпроси на двете страни. То е и до страните донори в Програмата с парите на европейските данъкоплатци: Австрия, Белгия, Дания, Франция, Гърция, Ирландия, Нидерландия, Испания, Швейцария, Обединеното Кралство и се управляват от ЕК.

Европейските получатели на този сигнал са ръководителят на Европейския парламент, ръководителят на Европейската комисия, Комисията по петициите към Европейския парламент, Европейската работа за битка с измамите (OLAF) и европейския прокурор Лаура Кьовеши. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР