10 000% е надценката на водата от МОСВ през Напоителни

...
10 000% е надценката на водата от МОСВ през Напоителни
Коментари Харесай

България ще се скъса по шевовете. Производители бесни: 10 000% надценка на водата за земеделците!

„ 10 000% е надценката на водата от Министерство на околната среда и водите през „ Напоителни системи “. Тя стига с 10 000% надценка до крайния консуматор – земеделските производители “. Това съобщи пред БНР Божидар Петков – ръководител на Българска асоциация на малинопроизводителите.
„ В заповедта, единствено 15 дни преди крайния период за подписване на договорите за сезон 2023 година, написа, че цената на водата на другите стъпала се усилва от 20 до 300%. Най-засегнатите региони, в които се отглеждат ягоди, са точно в този диапазон, където нарастването е сред 200 и 300% спрямо цените от 2022 година “, изясни той и добави: „ Този потрес ни извежда от релси. Ако предходната година поливката на един декар земеделска земя за развъждане на ягоди и малини е коствала в границите на 80-120 лв., тази година при тези цени ще коства 780-800 лв., което обърква всички изчисления, проекти, предварителни контракти “, уточни той.
Тази шокова надценка от 10 000% ни слага в неразбиране, уточни Петков и попита: „ Как „ естественият бизнес “ може да работи в равнища на надценки сред 20 до 40%, а едно държавно дружество да работи с надценка от 10 000%, което е 100 пъти нарастване? “.
„ Напоителни системи “ не стига, че е държавно дружество, само че е и монополист в по-голямата част от територията на Североизточна България, където подпочвените води са на 500-800 метра и на процедура е невероятно да има различен различен източник “, посочи той. По думите му това прави този регион извънредно сензитивен и подвластен от „ Напоителни системи “.
Веднага алармирахме министър Гечев и поискахме среща, уточни Петков и добави, че е получил уверението на министъра за среща. Тя ще се организира в четвъртък в 13 часа в „ Напоителни системи “ в София. На нея ще се създадат калкулации и ще се търсят благоприятни условия за усъвършенстване на цената на водата.
Ако няма позитивно развиване, в петък в региона на Община Лозница сме подготвили огромен митинг на производители на плодове, зеленчуци и зърнени култури, предизвести още Божидар Петков.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР