1. Знаменитият френски писател, поет и летец Антоан дьо Сент-Екзюпери

...
1. Знаменитият френски писател, поет и летец Антоан дьо Сент-Екзюпери
Коментари Харесай

20 щриха от портрета на Екзюпери

1. Знаменитият френски публицист, стихотворец и авиатор Антоан дьо Сент-Екзюпери е оставил на човечеството единствено 7 творби и 5 по-малки литературни форми.
2. Имал е четирима братя и сестри.3. Произхожда от античен дворянски жанр. Титлата му е виконт.4. На 12 година за първи път лети на аероплан. Взема го на борда популярният френски авиатор Г. Вроблевски. Възторгът, който изпитва момчето, предопределя нестихващата му обич съм летенето до края на неговия къс живот.5. Като дете Екзюпери се пробва да измайстори аероплан от остарял велосипед, чаршаф и кабели.6. Първото му произведение е със заглавие „ Летецът “.7. Мечтата на Екзюпери била да прелети със аероплан от Париж до Виетнам. Събрал пари, купил дребен аероплан и решил да извърши фантазията си. На половината път самолетът аварирал, писателят по знамение останал жив. Вече умирал от жадност, когато го разкрили жителите на пустинята – бедуините. Те му избавили живота.8. Последният разказ на Екзюпери – „ Цитаделата “ е публикуван след гибелта му.9. “Малкият принц “ е преведен на повече от 180 езика.10. Екзюпери постоянно е бил в меланхолия, въпреки че прикривал сполучливо тежките си положения и хората го виждали като извънредно благосклонен и жизнеспособен.11. Писателят е бил левичар.12. В спокойно време и на война, писателят е претърпял общо 15 авиокатастрофи по време на негово пилотиране. 13. Загинал е на 31 юли 1944 година. Останките от самолета му са открити на морското дъно едвам през 2000-а година. Причината за гибелта му остава неразбираема. Историците се сплотяват към хипотезата, че самолетът му е аварирал. Но през 2008-а година деец от немските Военновъздушни сили декларира, че той е свалил самолета на Екзюпери. Той твърди, че в случай че е знаел, кой е водачът, нямало да открие огън, защото бил върл почитател на френския публицист.14. В детството му, родителите ласкаво го наричали " Тонио ".15. Като млад Сент-Екзюпери е учил в Академията за изящни изкуства, в архитектурната катедра.
16. В облика на розата в книгата " Малкия принц ", Екзюпери е описал жена си Консуело, с която живели повече разграничени, в сравнение с дружно.17. По време на Гражданската война в Испания Екзюпери е боен сътрудник на фронта.18. Тялото му по този начин и не е намерено. Само гривната му, с гравирани върху нея имената на жена му и неговото.19. Известно време Екзюпери е бил водач на пощенски аероплан сред Франция и Африка.20. На търг в Париж преди няколко години, рисунка на Малкия принц от Екзюпери е продадена за 240 хиляди евро.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР