1. НАПИТКАТА ДАТИРА ОТ 800 Г. СЛ. ХРЛегендата разказва, че

...
1. НАПИТКАТА ДАТИРА ОТ 800 Г. СЛ. ХРЛегендата разказва, че
Коментари Харесай

16 Любопитни факти за кафето и кофеина

1. НАПИТКАТА ДАТИРА ОТ 800 Г. СЛ. ХР

Легендата споделя, че козарите от 9-ти век забелязали резултата на кофеина върху техните кози, които започвали сякап да " танцуват ", откакто ядат плодовете на растението Coffea. Тогава локален духовник направил напитка от това растение и открил, че тя го държи безсънен през нощта. Така се ражда прелестната напитка в нашата чаша кафе.

2. ЗЪРНАТА КАФЕ СА В СЪШНОСТ СЕМЕНА.

Храст на растението кафе с червени и зелени топчести плодове и черна ръка на берач на кафе, който събира зърната

Те са костилките на алените плодове, наподобяващи череши, които покриват красивите кафеени шубраци.

3. И МОЖЕТЕ ДА ЯДЕТЕ ПЛОДОВЕТЕ НА КАФЕТО КАТО ХРАНА.

В началото хората смесвали алените плодове на кафето с лой, с цел да основат богата закуска, сходна на енергийно блокче, съгласно PBS. Освен това ферментирали пулпата, с цел да създадат напитка, сходна на вино.

4. ИМА ДВА ОСНОВНИ ВИДА КАФЕ: АРАБИКА И РОБУСТА.

Производителите засаждат най-вече типа Арабика. Макар и по-малко известна, Робуста има малко по-горчив усет и съдържа повече кофеин.

5. БРАЗИЛИЯ ОТГЛЕЖДА НАЙ-МНОГО КАФЕ В СВЕТА.

Днес Бразилия покрива към една трета от международните потребности, съгласно Международната организация за кафе, което е към два пъти повече от Виетнам, заемащи второто място.

6. ЕСПРЕСО ОЗНАЧАВА „ ПРЕСОВАН “НА ИТАЛИАНСКИ.

Едър проект на цедилка за еспресо машина цялостна с мляно кафе и кафяви зърна печено кафе на фона ​

Това се отнася до метода на подготвяне на еспресо - пробутване на вряща вода през пресовано мляно кафе. Кафето еспресо е основано в Италия преди повече от 100 години и съдържа повече кофеин от филтрираното кафе. Ристрето пък е късата версия на еспресо, с още повече централизация и несъмнено, кофеин. Счита се, че за една доза еспресо са нужни почти 42 грама кафе на зърна.

7. НАЙ-СКЪПОТО КАФЕ В СВЕТА МОЖЕ ДА СТРУВА НАД 600 ДОЛАРА ЗА ПАУНД.

Един от най-ценените сортове идва от изпражненията на азиатска палмова цивета. Подобното на котка създание яде плодове, в това число плодовете на кафето, само че не е в положение да смила зърната. Отделените семена създават гладка, по-малко кисела напитка, наречена копи лувак, само че средствата за произвеждане провокират рецензии от страна на деятелите, борещи се за хуманно отношение към животните.

8. МНОГО ХОРА СА съдебна експертиза ОПИТАЛИ ДА ЗАБРАНЯТ КАФЕТО.

Още през 1511 година водачите в Мека вярвали, че това подтиква радикалното мислене и не разрешават напитката. Някои италиански духовници от 16-ти век също са пробвали да забранят кафето, тъй като вярвали, че то е „ сатанинско “. Папа Климент VII обаче толкоз обичал кафето, че отменил възбраната и през 1600 година и даже направил кръщение с кафе.

Още през 18 век шведското държавно управление прави и кафето, и принадлежностите за кафе (включително чаши и съдове) противозаконни заради хипотетична връзка с бунтовни настроения.

9. МОЖЕ ЛИ ДА ПРЕДОЗИРАТЕ С КАФЕ?

Не се тормозете, ще би трябвало да изпиете към 30 чаши за доста къс интервал от време, с цел да се доближите до смъртоносна доза кофеин, оповестява Vox.

10. НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ЛЮБИТЕЛИ НА КАФЕ СА ВЪВ ФИНЛАНДИЯ

Средностатистическият финландец минава през 9.3 кг кафе всяка година, съгласно Международната организация за кафе. Българите сме надалеч по-назад.

11. ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ ПИЕЩИТЕ КАФЕ ОБИКНОВЕНО ЖИВЕЯТ ПО-ДЪЛГО?

Изследванията свързват умерената консумация (около три до четири чаши на ден) с по-дълъг живот, плюс понижен риск от сърдечно-съдови болести, диабет вид 2 и Паркинсон, съгласно изданието Harvard Health Publishing.

12. НАЙ-ГОЛЯМАТА ЧАША КАФЕ, КОЯТО НЯКОГА Е ПРАВЕНА Е С ОБЕМ НАД 22 ЛИТРА.

С нея колумбийците завоюваха Световен връх на Гинес през 2019 година.

13. БЕЗКОФЕИНОВО НЕ ОЗНАЧАВА СЪВСЕМ БЕЗ КОФЕИН.

В чаша кафе без кофеин в действителност се съдържат 2 до 12 мг кофеин, показва клиниката Майо. За съпоставяне, елементарна чаша кафе съдържа сред 95 и 200 мг, до момента в който една кутия кока кола съдържа към 23 до 35 мг кофеин.

14. ДУМАТА „ КАФЕ “ ИДВА ОТ АРАБСКАТА ДУМА ЗА „ ВИНО “.

По-късно Qahwah станала kahveh на турски, а по-късно koffie на холандски, откъдето получаваме британската (и не само) дума за кафе.

15. ЕДНА ЧАША ЧЕРНО КАФЕ СЪДЪРЖА САМО ЕДНА КАЛОРИЯ.

Добавянето на подсладители, сметана и други " подобрители ", несъмнено може да увеличи това.

16. ОСТАТЪЦИТЕ ОТ МЛЯНО КАФЕ МОГАТ ДА РАЗКРАСЯТ КОЖАТА Въдворяване и изселване (отделение в МВР-ДС).

Запазете остатъците от кафе за домашно разчистване на кожата. „ Утайката от кафе е превъзходен ексфолиатор, който може да в профил мъртвите кафези, като кожата се усеща гладка и наподобява по-свежа “, споделят от Good Housekeeping Beauty Lab.  " И се счита, че кофеинът усъвършенства кръвообращението в кожата, само че към момента няма задоволително клинични данни за използването му в местни артикули. "
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР