1. Miraggio - гигантът със заем от ББР Петзвездният хотел

...
1. Miraggio - гигантът със заем от ББР Петзвездният хотел
Коментари Харесай

Кои са най-големите български инвестиции в Северна Гърция

1. Miraggio - колосът със заем от ББР

Петзвездният хотел Miraggio Thermal Spa Resort в Касандра доби популярност през 2021 година, когато Кирил Петков, тогава длъжностен стопански министър, направи разкрития за огромни заеми на държавната Българска банка за развиване (ББР). В случая става въпрос за заем към 120 млн. лева за българското сдружение " Интернешънъл инвестмънтс ", употребен за придобиването на хотела в края на 2019 година Неофициално казусът беше свързван със глобения по закона " Магнитски " политик от Движение за права и свободи Делян Пеевски.
Източник: Miraggio Thermal Spa Resort
Miraggio е хотел с 300 стаи в активите на гръцката компания Med Sea Health, от чиито доклади не излиза наяве кои са акционерите. В регистрите обаче се вижда по какъв начин в същия интервал в борда й влиза българинът Санко Максимов Пешев, който е и в управата на " Интернешънъл инвестмънт ". Тази българската компания е еднолична благосъстоятелност на " Ийст уест пропъртийс ", което е притежавано напълно от Емил Робертов Василев. " Ийст уест пропъртийс " ръководи франчайз за България на организацията за недвижими парцели RE/MAX, която се води най-голямата франчайзингова организация за недвижими парцели в света.

Досега кредитополучателят няма оповестен доклад и цялостните елементи по договорката не са известни, само че за 90 млн. евро. В българските регистри не се открива връзка сред нея и " Интернешънъл инвестмънтс ".
Реклама
Пред (БРРД) създателят на публикацията Христос Димопулос е обяснил, че разполага с тази информация от източници, близки до продавачите.

" Според Димопулос " Ултрастрой " възнамерява да усъвършенства съществуващите уреди на комплекса " Мираджио " (ресторант и бар, яхтеното пристанище с разширението му, термалния СПА център, конферентния център, отворения амфитеатър), само че най-важната инвестиция ще е в строителството на още 130 къщи в съседство с плана Mare Village ", написа още в публикацията на БРРД. В доклада на Med Sea Health сдружението Mare Village e посочено като обвързвано.

От счетоводните данни излиза наяве, е че приходите на Med Sea Health през 2018-2019 година са били по към 12 млн. евро. През 2020 година хотелът на практика не работи и оборотът спада до 300 хиляди евро. Загубата за коронавирус годината понижава до 5 млн. евро при 6.6 млн. евро през 2019 година Освен това в салдото и има 54 млн. евро дълг с падеж 2034 година, като върху парцелите на Med Sea Health и Mare Village има вписана ипотека на стойност 78 млн. евро " за застраховане на заем на компанията им майка, провиснал от непозната банка " (вероятно ББР).

Отделно през 2017 година българската " Ултрастрой " купува 4 имота наоколо до. Общата повърхност е 11 дка, наоколо до плажа Парадизос. Стартовата цена на търга е била малко над 2 млн. евро. По неофициална информация желанията са били да се построят първокласни вили, само че след първичните изявления за покупката на терена няма информация.
Реклама
" Ултрастрой " е строителна компания, основана през 1999 година със притежател и шеф през цялото време (първите години в съдружие) Иван Борисов. Формално тя не е обвързвана с Дилян Пеевски и Движение за права и свободи, само че има косвени връзки. Дружеството е най-известно в общественото пространство с арбитражно дело за 100 млн. лева, заведено от израелски вложител против България по отношение на жилищен комплекс в столичния кв. " Симеоново " с изказвания, че бизнесът им е заграбен посредством изкуствено провокирана неплатежоспособност.

, а също и в годините, когато държавната банка беше на практика дадена на концесия на Движение за права и свободи. От контракта им за залог излиза наяве, че с цел да се обезпечи различен заем на " Ултрастрой " от ПИБ, е заложен мажоритарният пакет в най-малко официално несвързаната " Трансстрой холдинг ". Последната се смята за близка до Движение за права и свободи и в частност до депутата Йордан Цонев.

Последният качен в Търговския указател файл за доклад на " Ултрастрой " е за 2019 година Той съдържа единствено част от счетоводните бележки, само че не и таблиците с салдото и самия доклад за приходите. Липсват и множеството пояснителни бележки. Според данни от КАПИ обаче " Ултрастрой " регистрира значителен растеж на приходите - от 17 млн. лв. на 51 млн. лева, а облагата се повишава от 5.3 на 31.1 млн. лева През 2020 година приходите и облагата се свиват леко надлежно до 33.5 и 9 млн. лева За предходната година наклонността продължава с приходи от 29 млн. лева, само че с чиста облага от 11.7 млн. Активите в последните години също стремително порастват - от 32 млн. лева през 2017 година и 86 млн. лева през 2018 година доближават 126 млн. лева през 2019 година През 2020 година се връщат на равнище към 88 млн. лева, с цел да се вдигнат до 91 млн. лв. през предходната година.
2. Лукан Луканов - на Тасос след ВелинградПетзвездният Thassos Grand Resort е инвестиция на акционерното сдружение " Етон " посредством дъщерното му сдружение в Гърция Reala. " Етон " е с. Той е и ръководител на борда на шефовете на " Арома " АД, където е и акционер. Хотелът е ситуиран върху 43 дка в Агиос Йоанис Лукас - независим залив с вековни маслинови дървета, като земята е купена през 2008 година Хотелската част се състои от 14 двуетажни здания, ситуирани амфитеатрално с видимост към залива и морето. Открит е през 2016 година Thassos Grand Resort разполага със 174 стаи и жилища и с две еднофамилни вили с аспект към личен плаж. Цялата инвестиция дружно със земята е достигнала 17 млн. евро по информация на Луканов. Той има и четиризвездния " Грандхотел Велинград ", който работи от 2006 г.Според последния оповестен доклад на Reala приходите за 2020 година са 684 хиляди евро, до момента в който в предковид годината оборотът е бил 2.9 млн. евро. Логично поради пандемията през 2020 година хотелът е бил на загуба. Предишната година е на брутна облага 660 хиляди евро, само че чистият резултат е загуба 32 хиляди евро. Пак съгласно доклада държавната дотация за построяването на обекта (по закон 3908/2011) е била малко над 5 млн. евро към 2019 г.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР