1. ЖИВЕЙ ПОД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИAко покриваш нуждите си с 90%

...
1. ЖИВЕЙ ПОД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИAко покриваш нуждите си с 90%
Коментари Харесай

10 принципа за парите, които си заслужава да си припомняш всеки ден

1. ЖИВЕЙ ПОД ВЪЗМОЖНОСТИТЕ СИ

Aко покриваш потребностите си с 90% от приходите, които получаваш, то след 9 месеца ще имаш спестени нужните ти средства за един месец. Ако го правиш с 80%, това ще се случи на четвъртия месец. Успееш ли да заделяш половината, идната година може да не работиш.

2. ПЛАЩАЙ ПЪРВО НА СЕБЕ СИ

Давай предопределение на всеки собствен лев. Получиш ли приход, първо задели за себе си. Заделените пари дават право на избор. Те ще ти обезпечат успокоение и опция да се фокусираш върху значимите неща.

3. КОНТРОЛИРАЙ РАЗХОДИТЕ СИ

Да спестяваш 10%, значи да не харчиш повече от 90% от приходите си. Определи колко ще си позволиш за месеца и защо. Следи какъв брой си похарчил досега и колко ти остават. Използвай бюджет.

4. ПОДДЪРЖАЙ БУФЕР

Не допускай непредвидените и неотложни разноски да провалят проектите ти. Създай и поддържай буфер (500 лв. е положително начало). Не търси от него рентабилност – той би трябвало да ти е на разположение. Сложи го в спестовна сметка или на кратковременен депозит.

5. ИНВЕСТИРАЙ, НО САМО ИНФОРМИРАНО

Всичко, което е над сумата на буфера ти, би трябвало да носи приход. Проучвай възможностите и рисковете. Прилагай здрав разсъдък и бъди недоверчив към всевъзможни оферти за голямата рентабилност.

6. ПАДАЙ, СТАВАЙ, УЧИ съдебна експертиза И ПРОДЪЛЖAВАЙ

Вложи време, старания и средства в придобиване на познание, опит и в насърчаване на умения. Стани измежду най-хубавите в това, което правиш, и ще бъдеш добре заплатен.

7. ПОЗНАВАЙ РИСКОВЕТЕ И съдебна експертиза ЗАСТРАХОВАЙ

Дай си време и намерения за отрицателните събития, които биха могли да ти се случат, и колко мощно ще е въздействието им върху финансите ти. Застраховай се против тези, които са евентуални и не можеш да си позволиш да пренебрегнеш.

8. ФИНАНСИРАЙ ПРОЕКТИ, А НЕ ПРИЩЯВКИ

Взимането на заем ще блокира част от бъдещите ти приходи, а с това и благоприятни условия. Преди да вземеш заем, се увери, че можеш да си го позволиш и че предназначението му е доста добре обосновано.

9. ПЛАНИРАЙ ПЕНСИОНИРАНЕТО ОТ СЕГА

Ако на следващия ден разполагаш с 1/3 от това, което имаш през днешния ден, ще се оправиш ли? Това се случва при пенсиониране. За заслужен живот след пенсиониране се изискват значими средства. Не го забравяй, когато работиш по точка 1.

10. ЗАБРАВИ ЗА ЛОТАРИЯТА

Няма къс път. Драскането на скреч карти може единствено да утежни нещата.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР