1. Горчицата се приготвя от смлени семена на растението синап,

...
1. Горчицата се приготвя от смлени семена на растението синап,
Коментари Харесай

14 факта, които трябва да знаем за горчицата

1. Горчицата се подготвя от смлени семена на растението синап, вода, оцет и вероятно някои овкусители и подправки.

2. Римляните са смесвали неферментирал гроздов сок, прочут като отплата, със смлени синапени семена, за изработката на „ изгаряща отплата ” или още наречена „ mustum ardens ”, от където произлиза наименованието „ mustard ”.

3. Приготвянето на храна с горчица фрапантно понижава остротата на подправката.

4. Жълтата горчица (известна още като елементарна горчица) е най-често употребяваната горчица и идва от Съединени американски щати. Тя е доста лека горчица със ярко жълт цвят, който се дължи на потреблението на куркума. Тя е въведена през 1904 година от Джордж Френч, който е смятал че американците биха предпочели по-лека горчица от тази, която е била налична сега на пазара.

5. Дижонската горчица е създадена за първи път в Дижон, Франция, от където носи и името си. За изработката на дижонската горчица се употребява бяло вино, в допълнение към оцет.

6. Медената горчица е комбиниране от горчица и мед, което се употребява при изработката на сандвичи, заливки, маринати и за овкусяване на салати.

 Горчица

7. Музеят на горчицата, намиращ се в планината Хорив, Уисконсин, разполага с сбирка от над 5000 буркани с горчица от всички 50 щата и 60 страни. Националният ден на горчицата се чества всяка година на това място първата събота на август.

8. На глава от популацията потреблението на горчица в Съединени американски щати е към 12 унции годишно.

9. Продажбите на горчица в света са на стойност 300 милиона $ годишно. Френската горчица заема първо място в това отношение и е с една трета от пазара. Горчицата с разнообразни частни етикети заема второ място с към 20%. Горчицата на Крафт - Грей Пупон е с 15% и е на трето място.

10. Французите предизвикват хората да избират горчицата като фалшификация, защото майонезата е цялостна с мазнини, кетчупа със захар.

11. Грей Пупон става известна горчица в края на 1970 година и 1980 година.

12. Съставките на класическата френска жълта горчица са:

Дестилиран оцет, вода, първокласно синапено семе, сол, съдържа по-малко от 2% куркума, червен пипер, фалшификация, натурални овкусители и чесън на прахуляк.

13. От позиция здравословното хранене, 1 чаена лъжичка горчица е с по-малко от 20 калории, без захар, без мазнини и единствено с 55 мг натрий.

14. Горчицата може да провокира алергични реакции при някои хора. От ноември 2005 година, продуктите в Европейския съюз би трябвало да бъдат обозначени като такива, в случай че съдържат горчица.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР