Ана живее чрез балета и балетът живее чрез нея –

Ана живее чрез балета и балетът живее чрез нея – ...

......... в луксозно издание. Следващите й романи също стават бестселъри. „Сватбената нощ“ – първа част от трилогията „Наказание за греха“, излиза в първоначален тираж от 30 000 екземпляра. Този нов рекорд затвърждава позицията на Йелена Бачич Алимпич като най-продаваната и обичана съвременна сръбска авторка, наричана от издателите си „бижуто на Лагуна“.


Хвърковатият Филип Тотю, Хаджи Димитър и Стефан Караджата не може

Хвърковатият Филип Тотю, Хаджи Димитър и Стефан Караджата не може ...

......... с черкезите при Върбовка, Хаджията достигнал до Бузлуджа, Караджата хванали и обесили в Русчук – и нищо повече.                                                             Захарий Стоянов


Изпитвате ли понякога необясним страх от бъдещето? Въпрос от теста

Изпитвате ли понякога необясним страх от бъдещето? Въпрос от теста ...

......... (състоящ се от три части: „Пушача“, „Дневникът на Чакала“ и „Опустели гнезда“) още в младежките си години, като пише във всяка свободна минута и добавя собствени рисунки на героите и Дома. Днес романът е сред най-четените и обичани произведения в Русия, високо оценявани както от читателите, така и от критиците.


Книгата „Жени“ от румънския класик Михаил Себастиан попълва поредицата на

Книгата „Жени“ от румънския класик Михаил Себастиан попълва поредицата на ...

......... тя играе ролята на майка (в отношението си към Щефан), домакиня и любовница, но най-вече е жена, отраснала в съмнителна среда, която упорито се стреми към почтена репутация. По този начин Михаил Себастиан изгражда една многопластова картина на ролята на жената в съзряването и психологическото израстване на всеки мъж.  


Катя Зографова споделя, че Яворов е нейният пръв личен литературен

Катя Зографова споделя, че Яворов е нейният пръв личен литературен ...

......... става драматург на Народния театър. Софийската премиера ще бъде необикновено събитие: "Светоглас" българска полифония ще изпълнят "Хайдушки песни" на Яворов и специално възстановената от тях любима песен на поета! Слова за книгата ще произнесат проф. Михаил Неделчев и Стоян Радулов. Водеща на вечерта ще бъде актрисата и писателка Божидара Цекова.


Вълнуващ трилър, изпълнен със съспенс и неочаквани разкрития Дебютният роман

Вълнуващ трилър, изпълнен със съспенс и неочаквани разкрития Дебютният роман ...

......... на 2017 г. и попада в класациите за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ и „Амазон“, правата за издаването му са продадени в тридесет и шест страни. Правата за филмиране на романа са закупени от продуцентската компания на Рийз Уидърспун. Понастоящем Джейн живее в Сейнт Килда със съпруга и дъщеря си.Започна петото то издание на Националния конкурс за книга с

Започна петото то издание на Националния конкурс за книга с ...

......... ул. „Боян Чомаков” 4, Народно читалище „Светлина - 1861”. Жури, начело с председателя на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и членове Матей Шопкин и почетния гражданин на Шипка Георги Георгиев, ще оценяват представените книги. На победителя ще бъде връчен плакет „Севт III” на официална церемония през септември в читалището.


Как протича животът на дете, преживяло травма? Как страхът и

Как протича животът на дете, преживяло травма? Как страхът и ...

......... и да облагороди поведението на всеки един човек, но също и да научи родителите, че поведението им променя детския мозък и те в огромна степен определят неговото формиране. Заради своя заряд, достъпността си, интригуващите сюжети и човечния поглед към детското страдание тази книга е подходяща за много широк кръг читатели.


"Залез" на Ласло Немеш и "Тайните на Киетуд на Пабло ...

......... спомени и тайни, скрити от години, трите жени са принудени да се справят с емоционалните травми и да осъзнаят уроците от враждебното минало, протекло на фона на военна диктатура… "Тайните на Киетуд" продължава линията от предишните филми на Пабло Траперо - да представя тежката социална реалност в почти документална стилистика.


Издателство

Издателство "Изток-Запад" с две нови заглавия за любителите на фантастика. ...

......... Проф. Людмила Стоянова "Всяка прочетена страница от този писател е стъпалце нагоре и над... Приживе човекът вселена Агоп Мелконян ни водеше в като че ли несъвместимите свои търсения – балетрист, поет, преводач, драматург и публицист, интерпретатор на модерната световна наука или на арменската литература от времето след Спасителя." Велко Милоев


„Третата врата

„Третата врата" - книга за дръзкото приключение на един млад ...

......... си познание, това не е достатъчно: човек трябва да повярва, че няма невъзможни неща, и да поеме на собственото си вълнуващо пътешествие. „Научих, че човек трябва да се захваща и със задачи, при които има риск да се провали. Условията никога няма да са идеални. Видиш ли възможност, сграбчи я.“Утвърдената поредица на издателство „Емас“ „Известните жени в историята“ ни

Утвърдената поредица на издателство „Емас“ „Известните жени в историята“ ни ...

......... за хуманизма, чието скорошно изчезване тя прозрява много трезво – също като тежките китайски рози, които тя харесва и чиито нежни стебла се огъват, губейки едно по едно своите венчелистчета под съвместната атака на прекалено жаркото слънце и на непрестанните бури, след като са излъчили своите последни и най-деликатни ухания.


В навечерието на 146-годишнината от гибелта на Левски, сдружение „Българска

В навечерието на 146-годишнината от гибелта на Левски, сдружение „Българска ...

......... на Левски е обект на спекулации и сензации, а и все повече се дистанцира от нашата действителност, подобна книга е повече от необходима, добавят още от издателството. „Писмата на Левски" вече е налична за предварителна поръчка на BULGARIANHISTORY.SHOP, a от 18 февруари може да бъде открита и в търговската мрежа.


В навечерието на 146-годишнината от гибелта на Левски, сдружение

В навечерието на 146-годишнината от гибелта на Левски, сдружение "Българска ...

......... на Левски е обект на спекулации и сензации, а и все повече се дистанцира от нашата действителност, подобна книга е повече от необходима, добавят още от издателството. „Писмата на Левски" вече е налична за предварителна поръчка на BULGARIANHISTORY.SHOP, a от 18 февруари може да бъде открита и в търговската мрежа.


Издателство „Ентусиаст“ публикува дневниците на една от най-значимите писателки на

Издателство „Ентусиаст“ публикува дневниците на една от най-значимите писателки на ...

......... специално място в лондонското литературно общество и е член на Кръга Блумсбъри. Есетата, разказите, статиите и романите на Вирджиния Улф се смятат за основата на съвременния феминизъм. Творбите ѝ, преведени на повече от 50 езика в целия свят, са източник на вдъхновение за създаването на множество пиеси, романи и филми.


Да имаш въображаем приятел е нещо обичайно, когато си малко

Да имаш въображаем приятел е нещо обичайно, когато си малко ...

......... по книгата е заснет популярен телевизионен сериал, който има две продължения – „Децата на Чоки“ и „Предизвикателството на Чоки“. Джон Уиндъм (1903–1969) е британски писател, едно от големите имена в научната фантастика. Автор е на 12 романа, най-известни сред които са „Денят на трифидите“, „Кукувиците от Мидуич“, „Чоки“ и „Какавидите“.Шест от най-големите имена в жанра, които извеждат криминалната литература

Шест от най-големите имена в жанра, които извеждат криминалната литература ...

......... специфичната атмосфера на престъпния свят и да го държат в напрежение до самия край. Всеки, със своя неподражаем стил, е доказал през годините своето място сред най-добрите! Коварни престъпления, мрачни улички, заплетени случаи и корави детективи – всички характеристики на класическия криминален разказ, поднесени в една забележителна колекция за ценители.


Инспектор Стрезов е един от малкото български литературни герои, превърнали

Инспектор Стрезов е един от малкото български литературни герои, превърнали ...

......... мъдра среща изненада на инспектора и неговия създател. Сборникът е подготвен от издателство „Българска история“ съвместно със семейството на д-р Славчев. Предговорът е от неговия внук Николай Тодоров. Илюстрациите са дело на художника Александър Въчков, избран от самия д-р Славчев да рисува новите приключения на инспектора. Книгата ще намерите тук


Христина Острикова е родена в София. Завършила е Българска филология

Христина Острикова е родена в София. Завършила е Българска филология ...

......... – аромата на дланите си, настроението на мислите си, вибрациите на чувствата си, прибираха в него съдбата си – ден по ден, година по година, живот по живот. А старият шкаф ставаше все по-стар и препълнен със спомени. Б. ред. - Тук можете да прочетете разказа на Христина Острикова "Странни връзки".


Поетичната книга „Остров за двама“ на Димитър Христов (издание на

Поетичната книга „Остров за двама“ на Димитър Христов (издание на ...

......... от сивотата и агресията на всекидневието, така и възможностите за оцеляването на истинската любов, която дава криле на нашите мисли и действия, която носи щастие и осмисля съдбата ни. На корицата на книгата е фрагмент от картина на известния художник Владимир Пенев, която носи същото наименование - „Остров за двама“.


Истинската любов не се ограничава само до дни или месеци.

Истинската любов не се ограничава само до дни или месеци. ...

......... отношенията между двама души именно в нея – Връзката. Ciela Невероятно забавни и искрени, тези "Мигове любов”ще ви разсмеят, ще вивдъхновят и най-вече ще ви направят част от тази най-сладка и искрена емоция – даобичаш и да бъдеш обичан. Защото най-важното нещо в живота е любовта. Че какво друго? Станете част от Jenite.bg във Facebook!


Издателство

Издателство "Лексикон" представя най-новото си заглавие - "Вавилонските мъдреци" от ...

......... икономика. Автор е на редица монографии и статии от областта на криминологията, публичната администрация, административното и полицейското право. Писането на художествена литература чувства и определя като свое призвание. Интересува се от йога и рейки. Владее френски, английски и руски език. Обича пътешествията, природата, красивите неща, книгите, рисуването и изкуството въобще.


От деца ни учат да живеем по правила. Родители, учители

От деца ни учат да живеем по правила. Родители, учители ...

......... значение за вас. Бъдете честни със себе си. Това е вашият живот. Защо да не го живеете по своя начин? От автора на „Правилата на живота“ и „Правилата на хората“ Ричард Темплар, който с много чувство за хумор и присъщата си мъдрост отново ни повежда в дебрите на човешкото поведение.


Райнхолд Меснер е сред алпинистите, превърнали се в легенда –

Райнхолд Меснер е сред алпинистите, превърнали се в легенда – ...

......... – директор на Националния природонаучен музей в София, Радослава Ненова, Тихомир Димитров – научен консултант на българското издание, преподавател и дългогодишен приятел на Боян Петров и др. В ролята на водещ ще влезе журналистът Антон Хекимян. Събитието се организира със съдействието на Национален природонаучен музей при БАН. Входът е свободен.


Регън Ловел е израснала в богатата част на Котънблум и

Регън Ловел е израснала в богатата част на Котънблум и ...

......... надява, че тя ще му се довери отново.  Лора Трентъм живее в Южна Каролина. Въпреки голямата си любов към литературата, тя избира по-прагматична професия – инженер-химик. Страстта й към книгите обаче все пак надделява и днес тя разпределя времето си между отглеждането на децата си и писането на романтични романи.


Премиерата на

Премиерата на "СВЕТЪТ ЗА БЪЛГАРСКИЯ ВОИН", книга трета - ПЪРВА ...

......... Албена „Сребърна вълна“ за излъчената по Би Би Си програма Светът в действие на 11 септември 2001 г. за терористичните атаки в САЩ. През 2013 г. издателство ИЗТОК-ЗАПАД публикува книга първа от поредицата „Светът за българския воин“, а през 2014 г. книга втора: „Светът за българския воин: Балканските войни 1912–1913“.


Ако отслабвате трудно въпреки строгата диета и усилените тренировки, качвате

Ако отслабвате трудно въпреки строгата диета и усилените тренировки, качвате ...

......... различни телевизионни предавания – като шоуто на „Доктор Оз“, където разказва за своя революционен метод на хранене и спортуване. След огромния успех на първата й книга – „Планът“, в „Метаболитният план“ Лин-Дженет Реситас предлага съвети за още по-ефективно отслабване и здравословен живот, съобразен с индивидуалните предпочитания на всеки човек.  


Луксозното подаръчно издание „В градините на любовта“ е първата от

Луксозното подаръчно издание „В градините на любовта“ е първата от ...

......... на хората и природните феномени не могат да променят нейния ход. *** Разумът и страстта са рулят и платната на душата ви странница. Ако се скъсат платната или се счупи рулят, ще сте способни само или да се люшкате и носите без посока, или да застинете безподвижно в открито море.


Тази година отново се провежда една от най-романтичните кампании у

Тази година отново се провежда една от най-романтичните кампании у ...

......... и по-малко познати и книгата дава нов, свеж поглед към думите и мъдростта му. Афоризмите, притчите и изящната поезия за любовта на един от най-необикновените мъдреци на 20. век са популярни и харесвани от читателите. А може би някои от тях ще намерят място в най-дългото любовно писмо в България.


"Денят, в който зарязах всичко" е свежа история за необходимостта ...

......... което можем, както и как да се научим да приемаме онова, което не зависи от самите нас. Историята на Уенди е цветна, вдъхновяваща и позитивна. Ан Тумио е журналист, писател и блогър. Тя живее във Франция и е посветила кариерата си на това да помага на хората да открият щастието.


Библиотеките могат да бъдат най-изумителната творения на архитектурата, но дори и

Библиотеките могат да бъдат най-изумителната творения на архитектурата, но дори и ...

......... толкова за четене, за да се подготвите за изпит, че просто няма как да си тръгнете, макар да имате остра нужда от почивка? Е, добре - може да поспите и в библиотеката. Легнете тук: В списъка на www.boredpanda.com има и една българска снимка - ето я плажната библиотека в курорта Албена:


Е. Л. Джеймс - авторката на трилогията

Е. Л. Джеймс - авторката на трилогията "Петдесет нюанса", ще ...

......... страсти. Сред героите му са богат лондончанин, който "рядко спи сам", и красива жена, която е "подмамваща загадка". Е. Л. Джеймс твърди, че "Господинът" е съвременна история за Пепеляшка - "вълнуваща и чувствена" приказка. От романите "Петдесет нюанса" са продадени над 100 милиона броя в света. По тях бяха заснети и филми.  


Дни преди 14 февруари предстои среща с един от най-нежните

Дни преди 14 февруари предстои среща с един от най-нежните ...

......... на вселени. Още преди да започне съдбата ми – ти си до мене.   Ти ме издигаш по стръмните пътища. Ти ме възпираш. Мойте кошмари и приказни сънища ти режисираш. Двама се лутаме в болка и истина, в гняв и сърдечност. Тази любов е в безкрая единствена. Миг като вечност.


"Боговете не пишат" е книга, изградена от божествено слово, където ...

......... за фантастика. Носител е и на наградата на СБП за най-добра детска книга за 2010 г. за „33 приказки и половина“ и награда „Пловдив“ за сборника с разкази „Градът на жеравите“ през 2012 г. През 2016 г. ѝ е присъдена Националната награда за детска литература „Константин Константинов“ за цялостно творчество.


Бьорк, Доктор Сюс, Жана д’Арк, Андреа Бочели, Хуа Мулан, Анди

Бьорк, Доктор Сюс, Жана д’Арк, Андреа Бочели, Хуа Мулан, Анди ...

......... простичко послание – всяко дете е уникално и има своята дарба. И не бива да бъде ограничавано да прави това, което иска и което го прави щастливо. Защото тогава и само тогава то може да разгърне пълния си потенциал. И дори да промени света към добро. Станете част от Jenite.bg във Facebook!  


Уил Роби и Джесика Рийл са сред най-опитните убийци в

Уил Роби и Джесика Рийл са сред най-опитните убийци в ...

......... в магнит за престъпници, наркопласьори и паравоенни групировки. Там обаче се крие далеч по-зловеща заплаха, която може да разтърси Америка из основи. Роби и Рийл се изправят срещу противник, който разполага с много по-сериозни ресурси и предимства. Те ще извадят голям късмет, ако се измъкнат живи… със или без Синия.


Зимата е времето за стоплящи сърцето истории, които да ни

Зимата е времето за стоплящи сърцето истории, които да ни ...

......... 30 г маково семе 350 г пълнозърнесто брашно 200 г кафява захар 250 мл пълномаслено прясно мляко* 200 г масло 3 яйца 1 пакетче мая на прах 1 ч. л. сол *Можете да замените прясното мляко с кисело и сухата мая с бакпулвер. Както и останалите продукти по ваша преценка.


Един от най-обичаните съвременни автори – Добромир Банев, ще отпразнува

Един от най-обичаните съвременни автори – Добромир Банев, ще отпразнува ...

......... става дума в „Любов до синьо“. Книга, изпълнена с надежда и увереност, че най-доброто винаги предстои. Добромир Банев не дава рецепти за това как да обичаме. Той само ни припомня кои сме, за да продължим уверено напред, уповавайки се на любовта във всичките ѝ измерения и форми. До сетен дъх.


„Огледалата на града“ е разказ за изгнаническата съдбата на различните

„Огледалата на града“ е разказ за изгнаническата съдбата на различните ...

......... на повече от 40 езика, а нейни политически коментари са публикувани в престижни издания като The New York Times, The Financial Times, The Guardian, Independent, Newsweek и списание Time. Пише на турски и на английски език, живяла е на Запад и на Изток и определя себе си като номад, космополит, любител на суфизма, пацифист, жена и майка.


Чели ли сте скоро екшън филм? Няма грешка във въпроса.

Чели ли сте скоро екшън филм? Няма грешка във въпроса. ...

......... да ги разтягат до безкрайност, за да удължат удоволствието от общуването. Потокът на съзнанието на героя/автора увлича читателя в ребуси на въображението и го убеждава, че изкуството да се поддържа разговор е поне толкова важно колкото изкуството да се поддържа мотоциклет. Корицата и оформлението са дело на художника Костадин Кокаланов.


"Никога не трябва да се срамуваме от сълзите си." "Укротете ...

......... и най-простимата от всички човешки слабости." "Който не задава въпроси, той не слуша лъжи." "Благотворителността започва от дома, а справедливостта - от съседната врата." "Животът ни се дава при изричното условие, че ще го браним до последната минута." "На този свят има полза от всеки, който облекчава товара на другите."


Седем перфектни дни. След това той изчезна безследно... Сара е

Седем перфектни дни. След това той изчезна безследно... Сара е ...

......... любовта и срещите за списание „Мари Клеър“. Роузи работи и като телевизионен продуцент. Още с появата си на американския пазар книгата заема пето място в класацията за бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ и се превръща в тотален хит в Германия, Канада, Франция, Холандия, Естония, Португалия, Турция, Румъния, Мексико и Испания.


Зайчета, мечета, лисичета, мишлета... Книжките за най-малките изобилстват от какви

Зайчета, мечета, лисичета, мишлета... Книжките за най-малките изобилстват от какви ...

......... за любима актриса. МАРИАНА МАТОС, родена през 1978 г. в гр. Кил, е живяла и учила в Португалия от петгодишна възраст. Завършила е живопис във Факултета по изящни изкуства при Университета на Лисабон. От 2004 г. живее отново в Германия и работи като художничка и илюстраторка. Станете част от Jenite.bg във Facebook!   


Първото цялостно изследване на туризма в България в периода на

Първото цялостно изследване на туризма в България в периода на ...

......... разсее скептицизма на стопанските институции. Липсата на силен политически гръб в партийните редици на БКП вероятно също спомага за неглижирането на сектора. Точно по това време неговият най-високопоставен покровител, министър-председателят Антон Югов, започва да губи властовите си позиции, а през 1962 г. окончателно е отстранен от премиерския пост и ЦК.6.


Януари обикновено е месецът, в който си поставяме цели за

Януари обикновено е месецът, в който си поставяме цели за ...

......... отпуснатото си коремче със стрии, която взриви Инстаграм. Защото според нея заблудата, че можем да бъдем идеални, е най-големият враг на щастието. Успехът на Рейчъл не остава незабелязан и сред редицата награди, с които е удостоена работата й, тя попада и в класацията „30 предприемачи под 30“ на Инк. Мегъзин.


До 7 май се изпращат творби за участие във Втория

До 7 май се изпращат творби за участие във Втория ...

......... отпечатани в специално книжно издание. Целта на конкурса е да провокира творческата мисъл и емоция у авторите и да търси и открива млади творци, които не са работили в този жанр. Творбите се изпращат на електронен ен адрес: [email protected], не по-късно от 7 май 2019 година. Повече подробности ТУК!  


Третото издание на „Нощта на четенето” ще се проведе в

Третото издание на „Нощта на четенето” ще се проведе в ...

......... Да не забравяме и най-важното - библиотеките са не само съвременни центрове за четене и информираност, но те играят изключително важна роля и в развитието, изграждането на просветено гражданско общество, споделящо общи ценности, отбелязват още от Сдружение „Словеса“. По-подробна информация за предстоящата „Нощ на четенето” 2019 е публикувана на сайта: https://nuitdelalecture.culture.gouv.fr/


На 79-годишна възраст почина израелският писател Амос Оз, съобщава Ей

На 79-годишна възраст почина израелският писател Амос Оз, съобщава Ей ...

......... рака и е починал, заобиколен от семейството си. Сред най-популярните романи на Амос Оз е автобиографичният бестселър от 2002 г. "История за любов и мрак". През дългата си писателска кариера той е удостоен с редица престижни отличия сред които наградата „Гьоте“ и френският Орден на почетния легион, припомня БГНЕС.   


„Истината трябва да бъде разказана“. Италианският журналист и писател Сандро

„Истината трябва да бъде разказана“. Италианският журналист и писател Сандро ...

......... хроникьор на техните постижения. Това бяха точно годините на големите постижения на Меснер, свързани с осемхилядниците. Познавайки Меснер, се запознавах с все повече от големите имена в алпинизма, така научих много от историите в световния алпинизъм. Книгата „Валтер Бонати – братът, когото не познавах“, издателство „Вакон“ може да поръчате на:  http://www.vakon.bg/valter-bonati-brata-kogoto-ne-poznavah 


Излезе от печат

Излезе от печат "Събрани приказки и разкази" – пълната колекция ...

......... кралица“, „Малката русалка“, „Палечка“, „Малката кибритопродавачка“, „Грозното патенце“. Андерсен постига международна известност още преди смъртта си. По-късно негови текстове са преведени на повече от 125 езика и вдъхновяват много пиеси, балети, игрални и анимационни филми. Неговата рождена дата – 2 април – е обявена за международния ден на детската книга.


На официална церемония Столична библиотека за пета поредна година връчи

На официална церемония Столична библиотека за пета поредна година връчи ...

......... библиотека, които вече наброяват 52 хиляди, избират най-четените писатели въз основа на статистика за най-търсените им книги. Столична библиотека връчи награди и на своите читатели: Читател на годината – Христина Савова;„Виртуален читател“ – Галина Бончева;Читател на детска литература – Ема Николова (10 г.);Най-четящо семейство – Десислава, Борислав и Алекса Георгиеви.


През пет кошмарни дни, в които нищо не върви по

През пет кошмарни дни, в които нищо не върви по ...

......... от 170 милиона копия. Най-известните творби на Хейли са „Полет в опасност”, „Окончателна диагноза” „Във висшите кръгове”, „Хотел”, „Летище”, „Банкери”. Книгите му „Хотел” и „Летище” са филмирани и на широкия екран, съответно, като в тях участват светила на актьорската игра, като Бърт Ланкастър, Дийн Мартин, Джийн Сибърг и Жаклин Бисе.


Хроникьорът на човешката душа Никълъс Спаркс е ненадминат в умението

Хроникьорът на човешката душа Никълъс Спаркс е ненадминат в умението ...

......... Хоуп и Тру се пресичат, привличането между тях е непонятно и наелектризиращо. Чувствата им обаче ще предизвикат буря, която ще помрачи надеждите за безоблачно щастие. Никълъс Спаркс е автор на "Един ден, един живот", "Виж ме", "С дъх на канела", "Последна песен". Много от книгите му са адаптирани за филми.


В едно далечно второкласно съчетание на измеренията, в една астрална

В едно далечно второкласно съчетание на измеренията, в една астрална ...

......... студ и сняг нямаше как да завали. В такова време вълците слизаха към селата и дърветата вдън гората се цепеха от мраз. Само дето вълци имаше все по-малко, и все по-малко и по- малко гори. В такова време здравомислещите хора си седяха вкъщи пред ог­нището. И редяха сказания за герои.


Добре дошли в непознатата страна на Светът на диска! В

Добре дошли в непознатата страна на Светът на диска! В ...

......... на 37 езика. От тях са продадени повече от 80 милиона екземпляра. „Леле-мале! Това беше страшно отдавна! Много се радвам, че този разказ никога не съм се опитал да го продам, обаче пак съм си поиграл с думите, да видя какво ще стане. Те, писателите, понякога тъй правят.” Тери Пратчет


„Дневникът на един книжар“, вдъхновен от Джордж Оруел, който също

„Дневникът на един книжар“, вдъхновен от Джордж Оруел, който също ...

......... най-голямата независима книжарница за книги втора ръка в Шотландия, намираща се в града на книгите Уигтаун. Когато не работи сред 100 000 книги в своята книжарница, той обича да се отдава на хобитата си - подслушване на клиенти, качване на забавни видеа в YouTube и стрелба по Киндъли на открито. 


История, която пречиства, предлага Ян Балабан. Мотивът да я напише

История, която пречиства, предлага Ян Балабан. Мотивът да я напише ...

......... описва Ян Балабан. Но го прави толкова топло, че книгата му изчиства, пречиства – дори и на цената на сълза. Като коледна светлинка е в този наш свят, толкова отчужден, че служим само на предметите. Като докосване от ангел, което разтърсва и ни кара да си спомним кои сме. Човеци.


„Голяма книга на духовете“ е разкошно цветно издание За 6-ия

„Голяма книга на духовете“ е разкошно цветно издание За 6-ия ...

......... бестселъра на Дан Браун „Шифърът на Леонардо“. Заради удивителните прилики световните медии тиражират обвинението в плагиатство към Дан Браун и наричат Том Егеланд „авторът, по чиито дири върви Дан Браун“. Книгите на Том Егеланд са неизменно в списъците на бестселъри и са преведени на повече от 25 езика по света.


Танцува и ухае дебютът на чешката писателка Анна Болава –

Танцува и ухае дебютът на чешката писателка Анна Болава – ...

......... в най-добрия роман на 2016-а. … а когато късно вечерта оставите настрана „Към тъмнината“, ще дочуете като главната героиня как билките оживяват. Но за нея залогът ще е на живот и смърт. Защото разпознаеш ли гласа им, пътуването към тъмнината вече е започнало. А връщане в света на хората няма.


Мортина е момиченце, но различно от останалите – тя е

Мортина е момиченце, но различно от останалите – тя е ...

......... серии на италианската телевизия РАИ до 2011, когато печели конкурса „Илюстратор на годината“. Оттогава се посвещава на илюстрацията, като работи за американски, английски и италиански издателства. „Мортина“ е нейната първа изцяло авторска книга. Живее в околностите на Флоренция със съпруга си, двете си дъщери, три котки и един палав хамстер.


Атракции и незабравими изживявания предлага започващото утре шестото издание на

Атракции и незабравими изживявания предлага започващото утре шестото издание на ...

......... става в различните държави и навлизането на темата в литературата. Фестивалът е съпътстван и от изложби BUCHSCHMUCK, например включва селекция от визуални интерпретации на произведения на немскоезични автори като Франц Кафка, Патрик Зюскинд, Гьоте, Херман Хесе и Е.Т.А. Хофман. Пълната програма на фестивала включва над 80 участници и 40 събития.


Нов туристически наръчник предлага интригуващи идеи за пътешествия из слабо

Нов туристически наръчник предлага интригуващи идеи за пътешествия из слабо ...

......... академия в Свищов Гавраилов и Николаева ще изнесат лекция, която ще бъде и предпремиера на книгата. Официалната премиера на „От Балкана до Дунав. Идеи за пътешествия в Дунавска България” е на 20 декември от 18:00 часа в регионална библиотека „Любен Каравелов” в Русе. Входът и за двете събития е свободен!


По покана на Международно дружество „Елиас Канети“ писателят, културолог и

По покана на Международно дружество „Елиас Канети“ писателят, културолог и ...

......... на свободата“ разглежда също и връзката между анархизъм и феминизъм, като показва анархистки мрежови активистки във Виена или заедно с Дилар Дирик, която говори за борбата на кюрдските жени в северна Сирия. Филмът ще може да се види в същия ден от 17:00 часа  в камерната зала на Доходно здание.


Александър Батенберг остава в историческата памет като първия владетел на

Александър Батенберг остава в историческата памет като първия владетел на ...

......... за България. Нека след това споменът за мен не им дава мира, докато не обединят родината си", казва за себе си князът. „Княз Александър Батенберг. Истината за царуването му" може да бъда открита в търговската мрежа, на www.bulgarianhistory.shop или на щанда на сдружение „Българска история" на Коледния панаир на книгата.


Александър Батенберг остава в историческата памет като първия владетел на

Александър Батенберг остава в историческата памет като първия владетел на ...

......... от моята смърт последва някоя полза за България. Нека след това споменът за мен не им дава мира, докато не обединят родината си. „Княз Александър Батенберг. Истината за царуването му" може да бъда открита в търговската мрежа, на www.bulgarianhistory.shop или на щанда на сдружение „Българска история" на Коледния панаир на книгата.


На 11 декември започва шестият „Софийски международен литературен фестивал“. Дните

На 11 декември започва шестият „Софийски международен литературен фестивал“. Дните ...

......... на Министерство на външните работи на Германия. Партньори на Почетната програма са Посолство на Федерална република Германия, Княжество Лихтенщайн, Посолството на Република Австрия, швейцарската културна фондация „Про Хелвеция“, Посолство на Швейцария в България, „Традуки” и Фондация „Курт Волф”. Събитията са част от Културния календар на Столична община за 2018 г.


Този декември на български излиза едно от най-очакваните заглавия на

Този декември на български излиза едно от най-очакваните заглавия на ...

......... пиеси, според Несбьо любовта е централна тема. Лейди и Макбет си остават влюбени – въпреки зловещите престъпления, които извършват заедно, и въпреки драматичните епизоди в отношенията им. У всеки от нас дреме един потенциален убиец, който може да се събуди, ако се поддадем на низките си инстинкти – обобщава Несбьо.


Как един неочакван инцидент може да преобърне живота ни за

Как един неочакван инцидент може да преобърне живота ни за ...

......... литературната сцена в родината си през март 2018 г. със „Стаята на чудесата”. По-малко от година след излизането на романа правата за книгата са продадени в 20 държави по света. Преводът на „Стаята на чудесата” от френски език е на Валентина Бояджиева, а дизайнът на корицата е на Фиделия Косева.


Новата звезда на френската литература Грегоар Делакур е роден през

Новата звезда на френската литература Грегоар Делакур е роден през ...

......... произведения на изкуството и галерист Еме Майт близо да Сен Пол дьо Ванс през 1964 г., фондацията „Майт“ (Maeght) притежава една от най-големите колекции на изкуство на ХХ в. и организира периодично тематични и ретроспективни изложби на изтъкнати художници от миналия век. – Б. пр. Превод от френски Александра Велева


Издателство

Издателство "Ентусиаст" издава новия роман на Розамънд Лъптън „Тишина“ Британската ...

......... най-добър дебютен роман на годината Waverton Good Read Award и е избран от Радио 4 за „Книга преди лягане“. Вторият ѝ роман „После“ „После“ също влиза директно в списъка с бестселъри на „Sunday Times“, като само в Обединеното кралство са продадени над 200 000 копия. „Тишина“ е третият ѝ роман.