Петима представители на Министерството на здравеопазването, трима на Националната здравноосигурителна

Петима представители на Министерството на здравеопазването, трима на Националната здравноосигурителна ...

......... група трябва да излезе с конкретни предложения за намаляване на административната тежест. Целта е да се намали бюрократичната работа на работещите в системата на здравеопазването, администрациите да набавят необходимата им информация по вътрешноведомствен път, както и да се осигури по-пълен и бърз достъп до здравна информация от страна на гражданите.


Великотърновска лекарка бе удостоена с престижното звание „Герой на общественото

Великотърновска лекарка бе удостоена с престижното звание „Герой на общественото ...

......... за общественото здраве. Чрез нейната работа ние вече имаме не само по-ясна пердстава аз епидемията от злоупотреба с опиоиди в нашия регион, но и повече инструменти за реагиране на тази заплаха за здравето и живота на хората”, заявява при връчваето на наградата комисарят по здравеопазването на Лексингтън д-р Крайг Хъмбо.


Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ще заработи

Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ще заработи ...

......... на инсулти ще бъде единствен не само за Пловдив, но и за целия Южен Централен район. "В момента подобни действащи центрове има в София и Варна. С пребазирането на Клиниката по нервни болести се създават условия за провеждане на съвременното специфично лечение на пациентите с исхемичен инсулт с интравенозна тромболиза".


Национална верига хипермаркети за детски и бебешки стоки, съвместно с

Национална верига хипермаркети за детски и бебешки стоки, съвместно с ...

......... на момента, че има промяна в показанията на пациента. Дарението беше връчено на Изпълнителния директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов и на Началника на отделението по детска реанимация д-р Христо Пседерски от г-н Мариан Колев – Изпълнителен директор на Хиполенд АД, г-н Христо Григоров – Председател на БЧК.


Медиците от ловешката болница, която се намира в тежко финансово

Медиците от ловешката болница, която се намира в тежко финансово ...

......... в НЗОК. Некатегоричната намеса на държавата и общината също поражда съмнение в запазването на болницата, във вид, в какъвто трябва да бъде като областна болница. Хората вече са обезверени , напускат лекари.“ Д-р Чалъков призова и жителите на Ловеч за подкрепят медиците. „Гражданският натиск трябва да бъде по-категоричен и ясен.“


5892 са излишните легла за активно лечение в болниците у

5892 са излишните легла за активно лечение в болниците у ...

......... посочена 384% използваемост на леглата за ревматология, в Плевен, Шумен и София има над 100% използваемост на местата за лъчелечение, в Пазарджик пък леглата за кожни и венерически болести се използват на 129%. В Разград има 0% използваемост на леглата за вътрешни болести, но 210% - на тези за нефрология.Отхвърлена бе последната жалба, с която родителите на неизлечимо болния

Отхвърлена бе последната жалба, с която родителите на неизлечимо болния ...

......... и скандираха "Спасете Алфи Еванс". "Синът ми принадлежи на Италия", заяви баща му пред журналисти и увери, че "няма да се откаже". Папа Франциск се намеси лично в полза на момченцето - неведнъж призова да се поддържа животът му и прие баща му на частна аудиенция във Ватикана, напомня БТА.


В Плевен бе извършена единствена по рода си иновативна мултидисциплинарна

В Плевен бе извършена единствена по рода си иновативна мултидисциплинарна ...

......... още единични центрове прилагат подобен тип хирургия при пациенти с такава клинична диагноза и ситуация. Наличието в Медицинския университет в Плевен на три обучени и работещи екипа по роботизирана хирургия - гинекологичен, хирургичен и урологичен - е отлична предпоставка за успешното извършване на тези иновативни мултидисциплинарни операции, е категоричен проф.Горчев.


Пациентите със заболявания на ретината от Североизточна България вече могат

Пациентите със заболявания на ретината от Североизточна България вече могат ...

......... сеанса“. Групчева посочи още, че предстои специалистите от катедрата да реализират социален проект, като дадат възможност на 90 слепи хора с катаракта да видят света отново. За пациентите помощта ще е безплатна. Условието за одобрението им е те да са двуочно слепи и да нямат други проблеми освен катарактата.  


В абсолютни цифри бюджетът на регионалните здравни инспекции (РЗИ) за

В абсолютни цифри бюджетът на регионалните здравни инспекции (РЗИ) за ...

......... и основателно ли е притеснението на служителите на РЗИ, че на места има свръх голяма концентрация на ръководен състав, за сметка на оперативен персонал. Зам.-министърът коментира и неспазването на Наредбата за командировките на държавните служители. Той подчерта, че предстоят проверки и там, където се установят нарушения, ще има санкции.  


Работи се по някои от посочените от личните лекари проблеми,

Работи се по някои от посочените от личните лекари проблеми, ...

......... отпадане на отчитането на касовите бонове, допълни Ананиев. Той увери, че се обсъжда и проблемът с 24-часовото им разположение. Според министър Ананиев коректно е общопрактикуващите лекари да поискат среща с ръководството на министерството, на която да се обсъдят поставените от тях проблеми, а не да се описват само в декларации.Тежи ни грубото администриране в системата на здравеопазването. От бумащината

Тежи ни грубото администриране в системата на здравеопазването. От бумащината ...

......... олицетворението на цялата ни система. Ние не създаваме правилата, а се опитваме да посъветваме тези, които ги създават. Лекарите бягат от България. Общопрактикуващите лекари са малко“, изтъкна той част от проблемите на джипитата. „В системата се твори на мускули, без кооперация с нас, без да се чуе нашето мнение“  


Лекари спасиха млада жена с две тежки заболявания на сърцето

Лекари спасиха млада жена с две тежки заболявания на сърцето ...

......... които ги имаме налични, те не бяха съвместими”, отбеляза д-р Николай Андреев, началник на отделението по Трансфузионна хематология в УМБАЛ „Св. Анна”. Сега лекарите прогнозират пълно възстановяване на Илиана. Илиана се определи като късметлийка. „Да, със сигурност, защото за първи път ми се случва нещо такова и оцелях”, заяви тя.


"Пирогов" ще поеме 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари с изграждащият

"Пирогов" ще поеме 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари с изграждащият ...

......... разположение е трудно за поемане от тях. Проведохме няколко разговора с проф. Балтов и директори на лечебни заведения. Изграждайки новия медицински център на "Пирогов", който към 1 май ще бъде готов и доста сериозно оборудван, мисля че наистина ще можем да помогнем на общопрактикуващите лекари и пациенти", каза д-р Меджидиев.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на ...

......... напълно“, коментира здравният министър след като разговаря с Гергана Зашева и съпруга й. Двамата благодариха на лекарите и медицинските сестри, които полагат грижи за бързото възстановяване на младата жена. Министър Ананиев изрази надежда да се предприемат и законови промени, за да няма занапред подобни инциденти като този с Гергана Зашева.


Изписано е 13-годишното момче, което пострада при катастрофата с автобус

Изписано е 13-годишното момче, което пострада при катастрофата с автобус ...

......... болницата останаха за лечение и две жени, едната е неговата майка. Тя остана за лечение в травматологията, а другата пострадала - в хиругията. От началото на седмицата те са изписани от болницата. Четвъртият пострадал е мъж след прегледи и изследвания беше освободен да си ходи още в същия ден.  Мъж възстановява зрението си, след като повече от 2 години

Мъж възстановява зрението си, след като повече от 2 години ...

......... Енгюр работи в чужбина. Той мечтае да прогледне и отново да бъде полезен на семейството си, а къщата му да се напълни. На контролен преглед след месец лекарите трябва да определят каква част от зрението си Енгюр ще възвърне. Надеждата на лекарите е, че отново ще види цветовете на пролетта.


Половината от държавните болници имат просрочени задължения в размер на

Половината от държавните болници имат просрочени задължения в размер на ...

......... Мавров от организацията посочи, че все още не се отчита тежестта на заболяването, обемът на оказаната помощ, квалификацията на лекарите, а финансирането на болниците по този начин ограничава конкуренцията между тях. По думите му финансовото състояние на университетските болници не е добро, тъй като в тях се лекуват най-тежките случаи.


Рядка животоспасяваща операция на бременна жена с рак на маточната

Рядка животоспасяваща операция на бременна жена с рак на маточната ...

......... Иванчева. Макар че бебето се е развивало нормално, майката е била в критично състояние и е можела да загуби живота си, което в тази ситуация означава и загуба на два човешки живота, обясняват лекарите. В момента 26-годишната жена е в добро общо състояние и с коригирана тежка анемия заради кръвозагубата.


Община Хасково започва приема на документи за финансовото подпомагане на

Община Хасково започва приема на документи за финансовото подпомагане на ...

......... Документи ще се приемат до 23 май, уточняват от общината. Няма ограничение за броя на опитите, за които може да се кандидатства. Миналата година са били подпомогнати 32 двойки с репродуктивни проблеми с по 2 340 лева. Има данни за няколко от тези двойки, при които процедурите са били успешни.


Патриарх Неофит е добре и в отлично състояние. Това съобщи

Патриарх Неофит е добре и в отлично състояние. Това съобщи ...

......... бяха констатирани вчера, и днес започва неговата активна рехабилитация", разкри проф. Младенов. "Когато се прецени, че нещата са овладени и той може да възстанови нормалните си жизнени функции и задължения, той ще бъде изписан от болницата. Заболяванията на патриарха са характерни за хората на неговата възраст", завърши проф. Николай Младенов.


Патриарх Неофит е приет в болница "Токуда", съобщиха от лечебното

Патриарх Неофит е приет в болница "Токуда", съобщиха от лечебното ...

......... Патриарх Неофит е приет в болница "Токуда", съобщиха от лечебното заведение. Негово светейшество е бил приет днес следобед, със симптоми, свързани с хроничното му заболяване. В момента той е в стабилно състояние. Повече информация ще бъде дадена утре от болницата.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на ...

......... за спасяването на човешки животи и за осигуряването на навременна медицинска помощ след тежката катастрофа на АМ Тракия при Вакарел в петък. По думите на министър Ананиев, в писмо до болницата, компетентната помощ е поредното свидетелство за изключетелен професионализъм, способност за реакция в кризисни ситуации и работа в екип.  


Болницата в Исперих получи като дарение професионални уреди за почистване

Болницата в Исперих получи като дарение професионални уреди за почистване ...

......... в община Исперих, бизнесменът решил да подпомогне и местната болница, в която е бил роден. Исперихчанинът, за когото образованието и здравеопазването са приоритетни сфери, е поел ангажимент и за доставка на почистващи препарати и такива за дезинфекция за нуждите на лечебното заведение, ръководено от д-р Заргар, посочват от общинската администрация.


Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за

Общо 32 913 легла за активно лечение са необходими за ...

......... на НЗК за обществено обсъждане за срок от 30 дни. След приемането на здравната карта от Министерски съвет и обнародването й в Държавен вестник, тя ще стане задължителен елемент от методиката, по която НЗОК сключва договори с болниците. По закон цялостна актуализация на НЗК се извършва веднъж на три години.


Асоциацията на пострадалите при катастрофи стартира кампания, насочена към хората,

Асоциацията на пострадалите при катастрофи стартира кампания, насочена към хората, ...

......... на виновния водач. Наследници на загинали във войната по пътищата получават обезщетение чрез парични средства. Определената сума се изплаща за претърпените болки и страдания на пострадали, както и заради имуществени вреди. Обезщетения се изплащат от застрахователната компания и от гаранционния фонд.                                  По материала работиха Веселина Спасова и Галя Георгиева


Хирурзи в китайска болница проведоха две операции, докато извадят запалка

Хирурзи в китайска болница проведоха две операции, докато извадят запалка ...

......... докторите, че случайно глътнал запалката преди 20 години, но тогава не потърсил медицинска помощ. Едва напоследък започнал да изпитва болки в стомаха. Хирурзите направили един неуспешен опит, за да извадят пластмасовата запалка от коремната кухина на пациента. Едва при втората хирургическа намеса, която продължила само 10 минути, те постигнали успех.


Има позитивна промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата до

Има позитивна промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата до ...

......... Това съобщиха от пресцентъра на лечебното заведение. Пациентите са стабилизирани и контактни и добрата новина е , че вече няма пряка опасност за живота им. Изписана е една от по- леко пострадалите пациентки. Жената е била с охлузни рани. Операциите на две пациентки, настанени в реанимация, се извършват в момента.


При всеки опит за промяна на нещо в България се

При всеки опит за промяна на нещо в България се ...

......... Всеки от тях тръгна да прави реформа, но не я довърши. Всичко това създаде хаос в системата. Това каза Александър Йорданов, хематолог в болница "Св. Иван Рилски". По думите на директора на лечебното заведение, може да се стигне до там имплантите да се поставят, а пациентът да доплаща голямата разлика.


Има позитивна промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата до

Има позитивна промяна в състоянието на пострадалите при катастрофата до ...

......... две от пациентките - Ц.С. и П.У. са изведени от КАИЛ (реанимация) и са насочени за допълнително лечение към Клиниката по ортопедия и травматология на болницата. Предстоящите операции, за които бе съобщено, че е възможно да бъдат направени днес са отложени за утре. Няма изписани и сред по-леко пострадалите пациенти.


Две от по-леко пострадалите жени при катастрофата на АМ "Тракия"

Две от по-леко пострадалите жени при катастрофата на АМ "Тракия" ...

......... Две от по-леко пострадалите жени при катастрофата на АМ "Тракия" ще бъдат изписани днес от Военномедицинска академия, съобщиха от пресцентъра на болницата. Едната жена беше настанена в Гръдна хирургия, а другата - в Неврохирургия. За лечение в болницата остава третата жена, която също е настанена в Неврохирургия.


През изтеклата нощ има позитивна промяна в състоянието на пострадалите

През изтеклата нощ има позитивна промяна в състоянието на пострадалите ...

......... пряка опасност за живота им, но все още са възможни усложнения, това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛ "Св.Анна". Ако състоянието на пациентите позволява, още днес ще бъдат направени нови операции. М.Д. ще бъде оперирана заради фрактура на китка и гръбначни прешлени. Г.М. ще бъде оперирана заради фрактура на раменна кост.


През изтеклата нощ няма съществена промяна в състоянието на пациентите,

През изтеклата нощ няма съществена промяна в състоянието на пациентите, ...

......... вентилация. Все още не е отминала опасността за живота на пациентите. В УМБАЛ "Света Анна" – София бяха настанени 10 пациенти - трима мъже и седем жени, пострадали при жестоката катастрофа в петък на АМ "Тракия". При фаталния инцидент загинаха 6 души, а 23-ма, сред които и дете, бяха ранени.


Двамата мъже, пострадали в катастрофата на автомагистрала "Тракия" при Вакарел

Двамата мъже, пострадали в катастрофата на автомагистрала "Тракия" при Вакарел ...

......... двамата пациенти са с фрактури на глезените. Те са оперирани вчера следобед и днес започват обичайната възстановителна програма след такива травми. През Спешното приемно отделение на здравното заведение са преминали и две жени, пострадали при инцидента. Те са били с леки травми и след преглед са освободени за домашно лечение.


Относително спокойно е преминала нощта за пациентите, настанени в УМБАЛ

Относително спокойно е преминала нощта за пациентите, настанени в УМБАЛ ...

......... часа приключи операцията на най-тежко пострадалата пациентка. По-рано през деня лекарите от Клиниката по лицево-челюстна хирургия оперираха жената с тежка рана на скалпа. Мъжете, които са били оперирани, са били с фрактури на горни крайници. При единият от тях фрактурата е била открита, но хирурзите са успели да спасят ръката.


Днес, в УМБАЛ "Св. Анна" - София, са направени операции

Днес, в УМБАЛ "Св. Анна" - София, са направени операции ...

......... Жената с тежка рана на скалпа е оперирана от лекарите на Клиниката по ЛЧХ и също е стабилизирана. Мъжете, които са били оперирани са били с фрактури на горни крайници. При единия от тях фрактурата е е била открита, но хирурзите са успели да спасят ръката", каза още д-р Нешев.


Министерството на здравеопазването обяви пълен списък на прегледаните и хоспитализирани

Министерството на здравеопазването обяви пълен списък на прегледаните и хоспитализирани ...

......... лечебното заведение - жена С. С. К. на 53 г. - с повърхностни рани и напуснала лечебното заведение • УМБАЛ „Софиямед“ – двама пострадали: - мъж В. Г. на 33 г. - жена В. С. на 40 г. (пострадала при удар между лекия автомобил, в който е пътувала, и автобуса)


13-годишно момче е пострадалото дете при катастрофата на АМ "Тракия",

13-годишно момче е пострадалото дете при катастрофата на АМ "Тракия", ...

......... но в травматологията на "Пирогов". На другата пострадала жена са направени и високоспециализирани изследвания, които са показали наранявания, налагащи тя да остане в хирургията. Четвъртият пострадал - 40-годишен мъж е прегледан и изследван в Спешното отделение. Той е с контузия на главата и след обработване е бил освободен от болницата.


 Пострадалите пациенти настанени в Окръжна болница са петима. Травмите им

 Пострадалите пациенти настанени в Окръжна болница са петима. Травмите им ...

......... необходимо да мине един период на наблюдение', казаха още от болницата. "Предстоят операции на ранените. Още двама или трима са в операции и към този момент", допълниха лекари. "На всички пациенти ще е нужно преливане на кръв. Апелираме гражданите, които имат възможност да дарят кръв", завършиха от УМБАЛ "Света Анна".


Двама пострадали без опасност за живота са постъпили в Спешното

Двама пострадали без опасност за живота са постъпили в Спешното ...

......... УМБАЛ "Св. Анна", УМБАЛСМ "Пирогов", УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ и УМБАЛ "Софиямед". За сега няма информация колко души са с опасност за живота. Не са отрити тела под автобуса, който вече е вдигнат от пътя. Шофьорът на автобуса е настанен в "Софиямед". Загиналите са 5 жени и 1 мъж.


Националният център по трансфузионна хематология е направил нужната организация и

Националният център по трансфузионна хематология е направил нужната организация и ...

......... от центъра по повод тежката катастрофа на АМ „Тракия” при Вакарел. В момента НЦТХ разполага с достатъчни количества кръв и кръвни съставки, които биха били необходими на лечебните заведения, в които са настанени пострадалите. По последни данни при трагичния инцидент са загинали 6 души, а над 20 лица са ранени.


Бих желал да изразя моите съболезнования към близките на загиналите

Бих желал да изразя моите съболезнования към близките на загиналите ...

......... УМБАЛ „Света Анна“ и „Пирогов“. Убеден съм, че екипите на болниците полагат абсолютно всички усилия да помогнат на пострадалите”, допълни още той. Той отиде в болница Света Анна, където са откарани най-голям брой от пострадалите при катастрофата на АМ „Тракия“ при Вакарел, за да се запознае със състоянието на ранените.


Три жени, пострадали в пътния инцидент на АМ „Тракия”, са

Три жени, пострадали в пътния инцидент на АМ „Тракия”, са ...

......... Три жени, пострадали в пътния инцидент на АМ „Тракия”, са приети във Военномедицинска академия. Пациентите са в стабилно състояние, без опасност за живота. Предстои да бъдат хоспитализирани за лечение и наблюдение, съобщиха от пресцентъра на ВМА.


Учени от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена успяха да върнат

Учени от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена успяха да върнат ...

......... за да се стимулира кората на главния мозък. Сега бе повишена прецизността на лекарската намеса, като у парализирания бяха имплантирани два микроелектрода, а силата на електрическия ток бе намалена. Учените отбелязват, че методът не може да излекува от парализа, но чрез него пострадалият може да възвърне някои свои естествени усещания.


Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. Интервенцията бе

Специалисти от Военномедицинска академия извършиха поредна чернодробна трансплантация. Интервенцията бе ...

......... донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията, благодарение на която ще бъде спасен човешки живот. За 10 години във ВМА са направени над 60 трансплантации на черен дроб. Добрите резултати са израз на непрекъснатостта, системните действия и усилия през годините за развитие на трансплантологията във Военномедицинска академия.


Персоналът на болницата в Ловеч спря работа за около 30

Персоналът на болницата в Ловеч спря работа за около 30 ...

......... да правят. Аз ги подкрепям изцяло, ако решат включително и с всякакви протестни действия, защото то дойде в средата на месеца. Ние сега взимаме една заплата, но същото остава и след две седмици. Просто трябва да се вземе кардинално решение, защото всеки месец едно и също няма как да стане".


Николай Вършилов и Дияна Плачкова пътуват от Пловдив за Брестник,

Николай Вършилов и Дияна Плачкова пътуват от Пловдив за Брестник, ...

......... клекнало и плачеше. Значи, в тази ситуация нямаше как да не спрем, изобщо не е имало дилема – споделя Вили Батакчиева, фелдшер от филиал за спешна помощ в Куклен.  Блъснатото животно е закарано с автомобила на Николай до ветеринарна клиника в Пловдив. Въпреки положените усилия, животното издъхва 10 часа по-късно.


Нахапаното от куче дете в двора на училище в столичния

Нахапаното от куче дете в двора на училище в столичния ...

......... Йордан Доцев. Директорката на училището, където е било нахапано детето веднага е потърсила родителите и е предложила да предостави психолог, който да работи с Максим. Доцев заяви, че това не е единичен случай и във всяко училище може да се видят кучета, но въпросния ротвайлер вижда за първи път.  


По указание на премиера Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е

По указание на премиера Бойко Борисов Бойко Методиев Борисов е ...

......... който го искахме още преди да качим нормативните актове на сайта на МЗ. Разбрахме, че организациите на инвалидите приемат поканата ни за среща. По всяка вероятност тя ще бъде в петък в 10.00 часа. Най-вероятно ще има протест, защото доста автобуси се движат в момента към столицата", разкри още Ананиев.


На 5 май в България ще гостува д-р Турул Демирел,

На 5 май в България ще гостува д-р Турул Демирел, ...

......... от новия метод, имат възможност да проведат безплатна консултация с д-р Турул Демирел в София. От безплатните консултации могат да се възползват и пациенти с наднормено тегло и затлъстяване, които не успяват да се справят с проблема. Необходимо е предварително записване на тел. 0879 977 401 или 0895 770 869.


Рекорден брой от 2850 пациенти са минали през Спешното отделие

Рекорден брой от 2850 пациенти са минали през Спешното отделие ...

......... са се погрижили и за над 50 тежко пострадали от различни части на България. Медиците от спешната болница са се погрижили и за 474 деца, на 41 от тях се е наложило да посрещнат Великден в "Пирогов". И броят на децата е по-голям спрямо предходните години – със 130 повече.


Над 1800 души са потърсили помощ в "Пирогов" през почивните

Над 1800 души са потърсили помощ в "Пирогов" през почивните ...

......... и четири деца. Натоварени са били травматологичният, неврохирургичният, токсикологичният и хирургичният кабинет. Ранени при катастрофи, пострадали мотористи и от височинни травми са били най-честите пациенти на травматологичния и неврохирургичния спешен кабинет. В много случаи на алергични реакции пък е потърсена помощ в спешния токсикологичен кабинет. Няма приети деца, употребили алкохол.


На добър път и успешна мисия! Пожелавам ви да се

На добър път и успешна мисия! Пожелавам ви да се ...

......... хуманитарни и мироопазващи мисии зад граница повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други. 5


Съпругът на кралица Елизабет Втора, 96-годишният принц Филип, се възстановява

Съпругът на кралица Елизабет Втора, 96-годишният принц Филип, се възстановява ...

......... църковна служба миналия четвъртък поради проблеми с тазобедрената става. Филип пропусна и неделната служба за Възкресение в църквата "Свети Георги" в Уиндзор, която по традиция се посещава от кралското семейство. Внукът му принц Хари и американката Меган Маркъл ще сключат брак следващия месец именно в тази църква в западен Лондон.


Промени в системата на ТЕЛК. Лекарите да дават проценти на

Промени в системата на ТЕЛК. Лекарите да дават проценти на ...

......... основната част от промените всъщност идват от Националната експертна лекарска комисия и от водещи лекари-консултанти. Новата наредба предвижда откриване на комисии към лечебните заведения в по-малките населени места. За да се избегнат порочни схеми в състава на ТЕЛК-овете ще се сменят различни специалисти. Обсъждането на промените ще продължи две седмици.


МБАЛ „Света София“ започна разговори за сътрудничество с най-голямата болнична

МБАЛ „Света София“ започна разговори за сътрудничество с най-голямата болнична ...

......... отворена. Ние изповядваме еднаква философия по отношение на нашата работа, а именно че пациентите са в центъра на системата, грижата ни е за тях“, заяви доц. Валентина Мазнейкова. След завръщането си от Япония доц. Мазнейкова и д-р Дренски споделиха с екипа на МБАЛ „Света София“ видяното по време на визитата.


В болницата в Кюстендил започнаха тежки реформи. Предвидено е да

В болницата в Кюстендил започнаха тежки реформи. Предвидено е да ...

......... че досегашното пулмологично, или така нареченото гръдно отделение, разположено в отделна 3-етажна сграда, ще се премести в централния корпус в помещенията, където е било досегашното кожно отделение, за де се пестят средства по поддръжката и от консумативи. Ще има трансформация и с травматологичното отделение, като то ще премине към хирургията.


Над 20 деца са приети в болница със съмнения за

Над 20 деца са приети в болница със съмнения за ...

......... причината за състоянието на децата. Три от децата са на системи в здравната служба в Добринище, а за останалите се полагат грижи в хотела. Родителите на част от децата вече пътуват към мястото, за да си ги приберат. Към Добринище тръгват и инспектори. Сигнализирани са Регионалната здравна инспекция и БАБХ.


Утре от 12.30 часа в централно фоайе на ВМА ще

Утре от 12.30 часа в централно фоайе на ВМА ще ...

......... България випуск по специалност „Военен лекар”. Обучението стартира през миналата година, благодарение на тристранно сътрудничество между ВМА, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров” и Медицински университет "Проф. д-р П. Стоянов" – Варна. Преди откриването на изложбата, студентите ще имат възможност да посетят и да се запознаят с възможностите на част от клиниките на ВМА.


Роботи и хирургия на бъдещето в… Плевен. Северният ни град

Роботи и хирургия на бъдещето в… Плевен. Северният ни град ...

......... и със звукови колони, за да се чува гласът му. Снимка: Нова телевизия Лекарите разполагат с последно поколение система за роботизирана хирургия с тренировъчен симулатор – продукт на високите технологии на НАСА. Университетският обучителен център в Плевен е емблемата на Европа пред световната общност по медицинска роботика. Снимка: Нова телевизия


Специалисти от “Майчин дом” извършиха сериозна операция по отстраняване на

Специалисти от “Майчин дом” извършиха сериозна операция по отстраняване на ...

......... отключване на заболяването са много и строго индивидуални. “Рискът от рак на яйчника нараства с възрастта. Ето защо, ходенето на ежегодни профилактични прегледи е най-добрата и правилна превенция за всяка жена. Съветваме пациентките си редовно да се консултират със своя лекар и да следят здравето си внимателно.”, сподели д-р Славов.


Във връзка с отправени запитвания от граждани относно възрастта, на

Във връзка с отправени запитвания от граждани относно възрастта, на ...

......... от личния лекар след преглед в деня на ваксинирането и са безплатни за пациента.  За здравноосигурени лица, които не са упражнили правото си на избор на личен лекар, задължителните имунизации и реимунизации могат да бъдат извършени безплатно в имунизационния кабинет на всяка Регионална здравна инспекция на територията на областните градове.


Перничанин изуми лекарите в пернишката болница като се появи с

Перничанин изуми лекарите в пернишката болница като се появи с ...

......... с дължина над 10 сантиметра, съобщава „Мироглед“. Пациентът бил във видимo нeтpeзвo cъcтoяниe, a eкип oт лeкapи тpябвaлo нeзaбaвнo дa oтcтpaнят aкcecoapa зa кaминa oт глaвaтa му. Зa щacтиe жeлязoтo нe e зaceгнaлo мoзъкa нa чoвeкa. Oпepaциятa е пpoдължилa oкoлo чac. Животът на пaциeнта e вън oт oпacнocт. Сн. Мироглед


Министър Кирил Ананиев е депозирал в Народното събрание единния стандарт

Министър Кирил Ананиев е депозирал в Народното събрание единния стандарт ...

......... финансовите и човешките ресурси, възлагането на обществените поръчки, отчитане на дейността и др., обясни министър Ананиев. По думите му този стандарт и новият здравноосигурителен модел, който се подготвя, ще представляват финансовата конституция за лечебните заведения. Министър Ананиев изрази убеждението си, че документът ще се ползва дори и от частните болници.


Бойни санитари от военни формирования демонстрираха практическите умения, придобити по

Бойни санитари от военни формирования демонстрираха практическите умения, придобити по ...

......... умрат”, допълни още той, след което показа на участниците в курса някои трикове, които е научил по време на участието си в мисии зад граница. След приключаване на курса се издава удостоверение за „Начална военномедицинска подготовка на бойни санитари”, като се предвижда на следващ етап и преминаване на опреснителни курсове.


Не смятам да налагам командирски подход, а да печелим съмишленици

Не смятам да налагам командирски подход, а да печелим съмишленици ...

......... се стремим във всяка клиника. Те са на европейско и световно ниво - и по отношение на качество, и по отношение на техника, и по отношение на умения, те са признати в европейски мащаб. Целта е всички наши клиники да достигнат до това ниво, категоричен бе бригаден генерал Венцислав Мутафчийски.


Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) предлага

Университетската специализирана болница за активно лечение по онкология (УСБАЛО) предлага ...

......... от всеки, който иска да се възползва от новата електронна услуга. Персоналният код е буквеноцифрена комбинация, получава се на регистратурата само срещу документ за самоличност и подпис на съответния пациент. Услугата е напълно безплатна. Кодът важи шест месеца. След това се деактивира автоматично с оглед по- голямата сигурност на данните.


От болница "Пирогов" съобщиха подробности за състоянието на 35-годишната жена,

От болница "Пирогов" съобщиха подробности за състоянието на 35-годишната жена, ...

......... апаратна вентилация е. Не е контактна. В тежко общо състояние“. По думите й все още не е изяснен химичният агент. „Най-вероятно съставът на веществото е киселинен, съдейки по тежките поражения. "Предстоят й операции за отстраняване на мъртвите тъкани. Тези изгаряния са дълбоки с трайни естетични и функционални последици“, каза медикът.


Специалисти от Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на Военномедицинска

Специалисти от Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия на Военномедицинска ...

......... долна празна вена. След тотално изключване на черния дроб от кръвообращението за около 50 минути бе резециран ретрохепаталният сегмент на "вена кава" между бъбречните и чернодробните вени, като същият бе заместен с изкуствен графт с дължина 12 см. Възстановяването на пациента протича нормално и предстои да бъде изписан. Снимки: ВМА


Български лекари приложиха нова технология в гръбначната хирургия. Те оперираха

Български лекари приложиха нова технология в гръбначната хирургия. Те оперираха ...

......... по-лека. Лекарите казват, че младата жена ще се възстанови много по-бързо в първите дни след операцията, а нивото на болка и неприятни усещания след операцията ще са на значително по-ниско ниво. Самата Евгения, която по-малко от 24 часа след операцията, вече е на крака и казва, че се чувства добре.