Болници


Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия по проблемите на здравеопазването,

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия по проблемите на здравеопазването, ...

... и граждани, Български лекарски съюз, Национално сдружение на общопрактикуващите лекари, Асоциация на областните болници, Национално сдружение на частните болници, Българска болнична асоциация, Сдружение на общинските болници, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, Българска стопанска камера, Център за защита на правата в здравеопазването и други съсловни, професионални и пациентски организации.


Омбудсманът Мая Манолова организира на 23 май среща по проблемите

Омбудсманът Мая Манолова организира на 23 май среща по проблемите ...

... организации, които сигнализират за системен недостиг на финансови средства в сектора, отразяващ се негативно върху достъпа и качеството на предлаганите медицински услуги. За участие във форума са поканени народни представители, всички отговорни държавни институции, министърът на здравеопазването, управителят и членовете на Надзорния съвет на НЗОК, експерти, съсловни организации и граждани.


Уролозите в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда отстраниха тумор на

Уролозите в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда отстраниха тумор на ...

... перфектно зрително поле за хирурга и много висока прецизност при процедурата. По този начин здравата част на бъбрека е запазена и има най-големи шансове да функционира добре. В деня след операцията, пациентът става и е раздвижен, като се очаква в близките дни да се върне към обичайните си ежедневни дейности.Трета поредна неделя медици от Ловешката болница и жители на

Трета поредна неделя медици от Ловешката болница и жители на ...

... места. Трябва да отговори на нашия въпрос – "Къде беше държавата". Във всеки борд е имало представител от министерството. Те си назначаваха директорите, а накрая ние излязохме виновни. Искаме документ, подписан, за вдигане на запорите". "Ще протестираме, докато видим реални действия, не само някакви планове на хартия" - казаха протестиращи.


Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ), с подкрепата на британските

Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ), с подкрепата на британските ...

... са включени във всички дарителски пратки на организацията. През 2017 г. PhysioNet печели Наградата на Кралицата за Доброволческа дейност. Frontline е благотворителна организация с мисия да трансформира живота на уязвими деца, като набира и развива изключителни личности, за да ги превърне в лидери в социалната работа и в обществото.  


Общинското ръководство на Сливен и лекарското съсловие са против намаляването

Общинското ръководство на Сливен и лекарското съсловие са против намаляването ...

... е сред първите в страната по раждаемост. От БЛС в Сливен предлагат да се запази сегашното състояние, както и да не се създават нови болнични заведения с дублиращи функции. Те ще настояват за разговори с представители на Здравната каса. Несъгласие с предложените промени изразиха и от пациентски организации в областта.В МБАЛ - Хасково остават двама от ранените при вчерашната

В МБАЛ - Хасково остават двама от ранените при вчерашната ...

... директор на МБАЛ д-р Георги Гелов, цитиран от БТА. Другият е настанен в неврохирургия с травма на глава и мозъчно сътресение, допълни той. При нас бе доведен мъж с контузия на раменната става, но след прегледа той бе освободен за домашно лечение, съобщи началникът на травматологичното отделение д-р Митко Петков.


Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ), с подкрепата на британските

Национална асоциация на ресурсните учители (НАРУ), с подкрепата на британските ...

... те са включени във всички дарителски пратки на организацията. През 2017 г. PhysioNet печели Наградата на Кралицата за Доброволческа дейност. Frontline е благотворителна организация с мисия да трансформира живота на уязвими деца, като набира и развива изключителни личности, за да ги превърне в лидери в социалната работа и в обществото.


Моделът Кристин Илиева, която пострада при катастрофата с певицата Дивна

Моделът Кристин Илиева, която пострада при катастрофата с певицата Дивна ...

... ден. „В момента имам частична парализа на крака. Занапред всичко зависи от мен, защото коляното ми е наредено перфектно, само му трябва месец да зарасне”, споделя самата Кристин, която преди дни се прибра от лечение в Турция. Красавицата признава още, че след катастрофата често получава паникатаки и кошмари, пише "Монитор".


102-годишна жена от Варна вече може да вижда перфектно и

102-годишна жена от Варна вече може да вижда перфектно и ...

... – вътрешно перде. През годините екипът му е извършил над 74 000 такива интервенции. „Най-важното е пациентът да идва навреме, да не чака дълго да се задълбочи проблемът и да може да си имплантира съвременна леща“, каза още офталмологът, който оперира и преглежда пациенти два пъти седмично и в Бургас.


Сменен е Бордът на директорите на МБАЛ "Рахила Ангелова" в

Сменен е Бордът на директорите на МБАЛ "Рахила Ангелова" в ...

... места ще бъдат заети от уролога доц. Красимир Янев, хирургът д-р Анатолий Митов и икономистът Атанас Пемов, който ще бъде представлява Министерството на здравеопазването в новия борд. Постът директор на пернишката болница поема досегашният зам. директор и бивш прокурист д-р Анатолий Митов. Предстои промените да бъдат вписани в Търговския регистър.От днес Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (ОАРИЛ)

От днес Отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (ОАРИЛ) ...

... Ботев“. Екипът на министър Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на здравеопазването ва третия кабинет на Бойко ... към профила приветства проявеното разбиране и отговорното поведение на работещите във врачанската болница и още веднъж уверява, че министерството прави всичко възможно за възстановяването на нормалния ритъм на работа на МБАЛ „Христо Ботев“.


В четвъртата седмица на протестите на ловешките медици заради неизплатени

В четвъртата седмица на протестите на ловешките медици заради неизплатени ...

... В четвъртата седмица на протестите на ловешките медици заради неизплатени заплати и неясното бъдеще на болницата там лечебното заведение остана и без лекарства и консумативи. Днес протестиращите отново блокираха за 30 минути една от основните улици в Ловеч, предаде БНР.


Подобрява се състоянието на младежа, който беше наръган в тролей

Подобрява се състоянието на младежа, който беше наръган в тролей ...

... ви, че младежът беше наръган в понеделник в тролейбус, движещ се по линия №7. Причина за скандала е, че пътници на тролейбуса са яли семки и са плюли обелките в превозното средство. След забележката извършителят на нападението е скочил да защитава плюещите обелките и  е наръгал  момчетата. Извършителят е задържан.


Готов съм да приема всеки справедлив граждански протест. Но трябва

Готов съм да приема всеки справедлив граждански протест. Но трябва ...

... Ананиев. Чакаме резултатите от дейността на прокуратурата, каза той. Яйцата няма да свършат работа, те трябваше да бъдат хвърляни към тези, които докараха системата до това състояние, каза здравният министър. Той призова хората, които напуснаха болниците да се върнат на работа, защото само тогава могат да тръгнат парите към болниците.


Фалит на общински болници в страната няма да има, нито

Фалит на общински болници в страната няма да има, нито ...

... лектор на асамблеята на ИМАБ е проф. Весела Кристенсен, която от дълги години работи в Института по онкология и в университетската болница в Осло. През тази година българката е отличена с най-голямата кралска награда на Норвегия. Призът е за постиженията й в научните проучвания в областта на рака на гърдата.В Световния ден за борба с хипертонията специалисти от Военномедицинска

В Световния ден за борба с хипертонията специалисти от Военномедицинска ...

... повишеното кръвно налягане, което е една от най-честите причини за смърт от сърдечни заболявания, инсулти и сърдечна недостатъчност. Глобалният сърдечно-съдов риск нараства драматично, когато артериалната хипертония е съчетана с рискови фактори, свързани с храненето и начина на живот, повишен холестерол, наднормено тегло, повишена консумация на сол и захар, обезвижване, тюнюнопушене.


Служители на Кардиологична клиника в Ямбол събират по 30 лева

Служители на Кардиологична клиника в Ямбол събират по 30 лева ...

... събира такси за застраховки”, твърди д-р Бистра Пешева, медицински директор МБАЛ по кардиология – Ямбол. В застрахователното дружество обаче твърдят, че единствените застрахователи в болницата са медицинските служители. Пациент е подал жалба в РЗИ – Ямбол, но след проверка те приемат становището на болницата, че техни служители не сключват застраховки.


Състоянието на пациента е стабилно и няма пряка опасност за

Състоянието на пациента е стабилно и няма пряка опасност за ...

... които се хранели и плюели в превозното средство, като го замърсявали с люспи от семки. При слизането си от тролея въпросният младеж бил прободен с нож от друг мъж, който „защитил” нарушителите, макар да не е бил част от тяхната групичка. 33-годишният мъж е криминално проявен и регистриран за наркомания.


Вчера медици замеряха с яйца и освиркаха зам.министърката на здравеопазването

Вчера медици замеряха с яйца и освиркаха зам.министърката на здравеопазването ...

... срещу зам.министърката. Зам.-министърката си е научила един репертоар, който си  повтаря, посочи още тя. Няма болница във Враца, това е една призчана сграда, заяви тя и сподели, че съпругат и работи в тази болницата. Тя сподели още, че има 5 деца, които ако се наложи, няма как да посетят болница.


Лекари и сестри от Врачанската болница се вдигнаха на бунт

Лекари и сестри от Врачанската болница се вдигнаха на бунт ...

... работните си места. "Предлагаме хората да се върнат на работа, Врачанска болница трябва да има и ще има. Обещахме ритмично получаване на разходите за персонал. До края на юни ще преодолеем забавянето в заплащането на заплатите, днес болницата е получила средствата за персонал за месец февруари", обяви Жени Начева.  Хиляди медицински сестри се очаква да протестират на професионалния си

Хиляди медицински сестри се очаква да протестират на професионалния си ...

... нас работят около 25 хиляди медицински сестри, въпреки че в системата са нужни поне 30 хиляди. Акушерките са около 4000, необходими са още толкова. Исканията си за по-добри условия на труд протестиращите ще заявят на площад „Независимост”. По предварителна информация на организаторите на протеста ще се съберат около 3000 души.


Ученичките ще могат да ходят на гинеколог сами, без да

Ученичките ще могат да ходят на гинеколог сами, без да ...

... мотивите на здравния министър Кирил Ананиев към проекта. Като причина той изтъква още завишената употреба на алкохол от учениците. Всеки шести на 16 години е пил 20 и повече пъти алкохол през последната година, а 59% от тийнейджърите са консумирали спиртни напитки или вино през последния месец от живота им.


Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова никога не е бягала

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова никога не е бягала ...

... на ловешката болница може да се решава само в реален диалог и чрез изпълнение на оздравителен план, се казва още в съобщението от пресцентъра на общината. Днес, на празника на Ловеч, протестиращи медици и граждани организираха шествие и поскаха обяснение от кмета Маринова за състоянието на болницата и бъдещето й.


51-годишен мъж е на хемодиализа, след като е погълнал антифриз.

51-годишен мъж е на хемодиализа, след като е погълнал антифриз. ...

... е погълнал антифриз. Мъжът е с опасност на живота. Той е от Нова Загора и е приет за лечение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” в Сливен. Това съобщи зам.-директорът на лечебното заведение заведение д-р Хрисант Хрисантов, съобщиха от болницата. Мъжът е погълнал около половин литър антифриз, а причините се изясняват.


Военномедицинска академия отбеляза в аванс Международния ден на сестринството –

Военномедицинска академия отбеляза в аванс Международния ден на сестринството – ...

... Флорънс Найтингейл, считана за основоположник на модерното сестринство и основател на първото училище за медицински сестри. Проф. Попов изказа признателност на всички медицински сестри, акушерки, медицински и рентгенови лаборанти, рехабилитатори за неуморния им всекидневен труд, високия професионализъм, компетентност, както и за всеотдайните грижи, които полагат за пациентите във Военномедицинска академия.Ниското заплащане и ниската оценка за тежкия положен труд стават

Ниското заплащане и ниската оценка за тежкия положен труд стават ...

... на средно 51 г. „Нашето образование е изравнено по европейска директива с останалите държави. Напускат страната не всички млади, но идеята им е да започнат такова обучение, за да упражняват професията извън нашата страна. В цяла Европа и изобщо по света нуждата от здравни грижи непрекъснато се засилва”, отбеляза Недкова.


Дерматолози от Военномедицинска академия ще се включат за пореден път

Дерматолози от Военномедицинска академия ще се включат за пореден път ...

... от 08.00-14.00 часа. Не се изисква направление от личния лекар. Целта на кампанията е да се повиши информираността на обществото по въпросите на злокачествените новообразувания на кожата, възможността за предпазване от развитието им, както и ползата от ранното и навременно откриване на проблема, което е ключово за успешното му лечение.


Петима души бяха ранени, след като автобус №74 на столичния

Петима души бяха ранени, след като автобус №74 на столичния ...

... Шефът на „Пирогов“ уточни пред Нова телевизия, че една жена на 42 години е със счупване на лакътната става. Това е пострадалата пешеходка. Останалите са били в автобуса. Повечето пострадали са с наранявания, а един ранен е с комоцио. Жената е оперирана по спешност. Пострадалите са извън опасност за живота.


Онкоболната Теодора, която замина зад граница заради алтернативно лечение, вече

Онкоболната Теодора, която замина зад граница заради алтернативно лечение, вече ...

... Клинична лаборатория. Обективното й състояние е тежко вследствие на основното й онкологично заболяване, върху което влияние е оказало и продължителното пътуване. Усилията на медицинските екипи са насочени към стабилизиране на жизнените функции и недопускане на болка и страдание. За пациентката се полагат всички необходими медицински грижи, съответстващи на съвременните стандарти.


Медицинските сестри у нас стягат национален протест навръх професионалния си

Медицинските сестри у нас стягат национален протест навръх професионалния си ...

... пациенти”. Такава е ситуацията и в детските градини, където една сестра носи отговорност за над 30 деца в рамките на работния си ден. Освен повишаване на стартовата заплата, медицинските сестри настояват държавата да им осигурява и възможности за кариерно развитие. Протестът ще бъде в събота на площад Независимост в столицата.


Медиците от болницата в Ловеч са готови за протест. Лекари,

Медиците от болницата в Ловеч са готови за протест. Лекари, ...

... такива стъпки", поясни кметът на Ловеч. Тя добави, че като акционер общината е направила необходимото за подпомагане на болницата. "Което е поискано от Съвета на директорите - и по отношение на отсрочване на задълженията, и по отношение на КСС. Аз също искам яснота за здравното заведение", каза още Корнелия Маринова.


Медиците от ловешката болница подготвят протест заради неизплатени заплати и

Медиците от ловешката болница подготвят протест заради неизплатени заплати и ...

... отделения". "Когато сме получили някаква заплата, това не решава проблема. Това е ден за ден - така караме вече колко години", разказват медици. "В XXI век да нямаме болница. Това е престъпление", коментират лекари. И днешният протест на ловешките медици ще бъде подкрепен от таксиметрови шофьори и жители на града.


В Деня на храбростта и празник на Българската армия началникът

В Деня на храбростта и празник на Българската армия началникът ...

... изключителен атестат за високия рейтинг не само на ВМА, но и на Българската армия при участието в международни мисии. Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове и други.


Голяма част от проблема със Спешна помощ ще се реши

Голяма част от проблема със Спешна помощ ще се реши ...

... голям, ние разработихме една програма, която ще я предоставим на министър Вълчев, в която защитаваме първо необходимостта от изграждане на NAT диагностиката и като първа крачка и то много важна да изградим такива центрове в Националния център по трансфузионна технология и в държавното предприятие „Бул био“, допълни Кирил Ананиев.  


Със затоплянето на времето хората предпочитат да са навън, сред

Със затоплянето на времето хората предпочитат да са навън, сред ...

... са преживяли алергичен шок от контакт с дадено насекомо, как се прилагат противозмийски серуми и какво трябва да се направипри наличие на кърлеж, може да видите по-късно ТУК в интервюто с подп. д-р Митко Митев от Клиниката „Спешна токсикология” във ВМА.   По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева


Полетът на онкоболната Теодора за Истанбул е насрочен за 8

Полетът на онкоболната Теодора за Истанбул е насрочен за 8 ...

... на Теодора са 90 хиляди лева, които ще бъдат достатъчни за покриване на транспортните разходи. Здравословното състояние на 32-годишната жена рязко се влоши след търсене на алтернативно лечение при медиуми в Бразилия. Междувременно Министерството на здравеопазването започна проверка на дейността на лечителката Кармен Лазарова, организирала груповото лечебно посещение в Бразилия.


В случая с починалата пациентка не става дума за грешка,

В случая с починалата пациентка не става дума за грешка, ...

... и генерираме негативен финансов разход за болницата. Въпреки това няма да оставим някой без сменени клапи и стентове“, увери проф. Начев. Припомняме, че от Здравната каса наредиха спешна проверка след случая на почибналата пациентка, тъй като не е имала 10 000 лева да си плати за смяна на сърдечна клапа.


Пироговските неврохирурзи спасиха живота на 7-годишно момче. Това съобщиха от

Пироговските неврохирурзи спасиха живота на 7-годишно момче. Това съобщиха от ...

... му, а анестезиолог е д-р Боряна Янева. Пироговските лекари оперират цяла нощ. Д-р Илков извършва животоспасяващата операция, след което детето е настанено за лечение в детската реанимация, където е поставено под активни интензивни грижи и наблюдение. В момента момчето се възстановява добре. То е в съзнание, контактно и адекватно.  


От 1 май личните лекари ще имат възможност да сключват

От 1 май личните лекари ще имат възможност да сключват ...

... е на работа. Проф. Асен Балтов, изп. директор на УМБАЛСМ "Пирогов", заяви пред БНТ: "От една година тече обновяването на нашия медицински център, който приключва и имаме възможност да поемем голяма част от хората, търсещи помощ. Това не може да стане директно през Спешната помощ на спешното отделение на "Пирогов".


Не са открити нарушения в болницата по случая с жената,

Не са открити нарушения в болницата по случая с жената, ...

... ще ни трябват минимум 3 месеца за провеждане на обществени поръчки за доставка на изделията на по-ниски цени. Имайки предвид гореизложеното, ние не можем да гарантираме какво ще се случи в чакащата листа от пациенти за това лечение, тъй като до момента няма решение за финансиране на разликата в цената.


Проверките на прокуратурата в болниците са полезни. Това заяви Мирослав

Проверките на прокуратурата в болниците са полезни. Това заяви Мирослав ...

... вътрешни болници. Те се държаха като добри стопани. Натискът върху тях е много голям, каза Мирослав Ненков. Лекарите не са измамници. Има директори на болници, които се поддават на тези схеми, обясни той. Като цяло голямо желание и наплив има за директори на болници, за работници няма желание, заяви Ненков.


Органите на 30-годишният мъж, който се простреля в Бургас, ще

Органите на 30-годишният мъж, който се простреля в Бургас, ще ...

... на двама души, избрани между шестима кандидати. Това са мъже на 48 години от Годеч и на 52 години от Петрич. И двамата са на хемодиализа от 2016 година. В момента те се възстановяват в реанимация. Състоянието им е стабилно. Черният дроб е приготвен за трансплантация в Университетската болница "Лозенец".


30-годишен мъж от Бургас, загинал при инцидент, даде шанс за

30-годишен мъж от Бургас, загинал при инцидент, даде шанс за ...

... дроб, са взети вчера и транспортирани в столицата. Късно снощи са направени трансплантациите в столична болница. Бъбреците са трансплантирани на двама мъже, избрани между шестима кандидати. И двамата са на хемодиализа от 2016 година. Трансплантираните се възстановяват, състоянието им е стабилно. Черният дроб е подготвен за трансплантация в друга болница.


Жена почина в столична болница през седмицата, защото не е

Жена почина в столична болница през седмицата, защото не е ...

... тази разлика, която остава, трябва да е или за сметка на пациента, или за сметка на болницата“, посочи той. Според Летков Касата се е отдала на цифрите вместо на човешките животи. „С действията в момента на Касата тя се е превърнала в един отдел на Министерството на финансите“, заяви медикът.


Бабата на Байрям, която стана донор на бъбрек, за да

Бабата на Байрям, която стана донор на бъбрек, за да ...

... нея е решена чрез действащата Наредба за медицинска експертиза. Съгласно наредбата при загуба и отпадане на един бъбрек при здрав друг бъбрек е 20 % намалена степен на работоспособност. Въпреки предписанията на лекарите в Германия Селима трябва да работи. Сега живеят със заплатата на мъжа и инвалидната пенсия на Байрям.


Операция, която е изключително рядка в света, е извършена в

Операция, която е изключително рядка в света, е извършена в ...

... Евгений Бенчев. Екипът на Втора хирургия, който е оперирал Елена, в последните години насочва усилията си към прилагането на съвременни, модерни и щадящи методи при операциите на детските хернии. Разкрит е и специализиран кабинет по детска хирургия, който работи в МЦ „Св. Николай Чудотворец“ – медицинския център на УМБАЛ Бургас.


Медици от МБАЛ "Проф. Параскев Стоянов" в Ловеч блокираха днес

Медици от МБАЛ "Проф. Параскев Стоянов" в Ловеч блокираха днес ...

... проблема. Медиците са категорични, че дотогава ше протестират всеки ден, като обмислят и блокиране на магистрала "Хемус". Заради тежкото финансово състояние на лечебното заведение и липсата на средства от началото на годината са напуснали около 50 лекари и медицински сестри, затворени са и отделения. В протеста се включиха и пациенти.


Операция, която е изключително рядка в света, е извършена в

Операция, която е изключително рядка в света, е извършена в ...

... още по-рядка. В САЩ, в клиниката. Мейо например, за 35 години при 1500 оперирани е описан само един случай, в който детето е под 1 година. Смъртността при тези операции е 60 на сто и сме щастливи, че дадохме всичко от себе си и детето е добре", каза д-р Бенчев.


Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност

Жена почина в столична болница, защото не е имала възможност ...

... път. Предложението бе да се осигури за хората, за които този тип интервенция е животоспасяваща и сърдечната операция не е алтернатива. За съжаление обаче то не беше прието”, допълни Кацаров. Според специалисти заради решението Касата да не заплаща въпросните изделия изцяло, до края на годината няколко десетки пациенти ще починат.


Петима представители на Министерството на здравеопазването, трима на Националната здравноосигурителна

Петима представители на Министерството на здравеопазването, трима на Националната здравноосигурителна ...

... група трябва да излезе с конкретни предложения за намаляване на административната тежест. Целта е да се намали бюрократичната работа на работещите в системата на здравеопазването, администрациите да набавят необходимата им информация по вътрешноведомствен път, както и да се осигури по-пълен и бърз достъп до здравна информация от страна на гражданите.


Великотърновска лекарка бе удостоена с престижното звание „Герой на общественото

Великотърновска лекарка бе удостоена с престижното звание „Герой на общественото ...

... за общественото здраве. Чрез нейната работа ние вече имаме не само по-ясна пердстава аз епидемията от злоупотреба с опиоиди в нашия регион, но и повече инструменти за реагиране на тази заплаха за здравето и живота на хората”, заявява при връчваето на наградата комисарят по здравеопазването на Лексингтън д-р Крайг Хъмбо.


Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ще заработи

Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ ще заработи ...

... на инсулти ще бъде единствен не само за Пловдив, но и за целия Южен Централен район. "В момента подобни действащи центрове има в София и Варна. С пребазирането на Клиниката по нервни болести се създават условия за провеждане на съвременното специфично лечение на пациентите с исхемичен инсулт с интравенозна тромболиза".


Национална верига хипермаркети за детски и бебешки стоки, съвместно с

Национална верига хипермаркети за детски и бебешки стоки, съвместно с ...

... на момента, че има промяна в показанията на пациента. Дарението беше връчено на Изпълнителния директор на УМБАЛСМ "Пирогов" проф. д-р Асен Балтов и на Началника на отделението по детска реанимация д-р Христо Пседерски от г-н Мариан Колев – Изпълнителен директор на Хиполенд АД, г-н Христо Григоров – Председател на БЧК.


Медиците от ловешката болница, която се намира в тежко финансово

Медиците от ловешката болница, която се намира в тежко финансово ...

... в НЗОК. Некатегоричната намеса на държавата и общината също поражда съмнение в запазването на болницата, във вид, в какъвто трябва да бъде като областна болница. Хората вече са обезверени , напускат лекари.“ Д-р Чалъков призова и жителите на Ловеч за подкрепят медиците. „Гражданският натиск трябва да бъде по-категоричен и ясен.“


5892 са излишните легла за активно лечение в болниците у

5892 са излишните легла за активно лечение в болниците у ...

... посочена 384% използваемост на леглата за ревматология, в Плевен, Шумен и София има над 100% използваемост на местата за лъчелечение, в Пазарджик пък леглата за кожни и венерически болести се използват на 129%. В Разград има 0% използваемост на леглата за вътрешни болести, но 210% - на тези за нефрология.


Отхвърлена бе последната жалба, с която родителите на неизлечимо болния

Отхвърлена бе последната жалба, с която родителите на неизлечимо болния ...

... и скандираха "Спасете Алфи Еванс". "Синът ми принадлежи на Италия", заяви баща му пред журналисти и увери, че "няма да се откаже". Папа Франциск се намеси лично в полза на момченцето - неведнъж призова да се поддържа животът му и прие баща му на частна аудиенция във Ватикана, напомня БТА.


В Плевен бе извършена единствена по рода си иновативна мултидисциплинарна

В Плевен бе извършена единствена по рода си иновативна мултидисциплинарна ...

... още единични центрове прилагат подобен тип хирургия при пациенти с такава клинична диагноза и ситуация. Наличието в Медицинския университет в Плевен на три обучени и работещи екипа по роботизирана хирургия - гинекологичен, хирургичен и урологичен - е отлична предпоставка за успешното извършване на тези иновативни мултидисциплинарни операции, е категоричен проф.Горчев.


Пациентите със заболявания на ретината от Североизточна България вече могат

Пациентите със заболявания на ретината от Североизточна България вече могат ...

... сеанса“. Групчева посочи още, че предстои специалистите от катедрата да реализират социален проект, като дадат възможност на 90 слепи хора с катаракта да видят света отново. За пациентите помощта ще е безплатна. Условието за одобрението им е те да са двуочно слепи и да нямат други проблеми освен катарактата.  


В абсолютни цифри бюджетът на регионалните здравни инспекции (РЗИ) за

В абсолютни цифри бюджетът на регионалните здравни инспекции (РЗИ) за ...

... и основателно ли е притеснението на служителите на РЗИ, че на места има свръх голяма концентрация на ръководен състав, за сметка на оперативен персонал. Зам.-министърът коментира и неспазването на Наредбата за командировките на държавните служители. Той подчерта, че предстоят проверки и там, където се установят нарушения, ще има санкции.  


Работи се по някои от посочените от личните лекари проблеми,

Работи се по някои от посочените от личните лекари проблеми, ...

... отпадане на отчитането на касовите бонове, допълни Ананиев. Той увери, че се обсъжда и проблемът с 24-часовото им разположение. Според министър Ананиев коректно е общопрактикуващите лекари да поискат среща с ръководството на министерството, на която да се обсъдят поставените от тях проблеми, а не да се описват само в декларации.


Тежи ни грубото администриране в системата на здравеопазването. От бумащината

Тежи ни грубото администриране в системата на здравеопазването. От бумащината ...

... олицетворението на цялата ни система. Ние не създаваме правилата, а се опитваме да посъветваме тези, които ги създават. Лекарите бягат от България. Общопрактикуващите лекари са малко“, изтъкна той част от проблемите на джипитата. „В системата се твори на мускули, без кооперация с нас, без да се чуе нашето мнение“  


Лекари спасиха млада жена с две тежки заболявания на сърцето

Лекари спасиха млада жена с две тежки заболявания на сърцето ...

... които ги имаме налични, те не бяха съвместими”, отбеляза д-р Николай Андреев, началник на отделението по Трансфузионна хематология в УМБАЛ „Св. Анна”. Сега лекарите прогнозират пълно възстановяване на Илиана. Илиана се определи като късметлийка. „Да, със сигурност, защото за първи път ми се случва нещо такова и оцелях”, заяви тя.


"Пирогов" ще поеме 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари с изграждащият

"Пирогов" ще поеме 24-часовото разположение на общопрактикуващите лекари с изграждащият ...

... разположение е трудно за поемане от тях. Проведохме няколко разговора с проф. Балтов и директори на лечебни заведения. Изграждайки новия медицински център на "Пирогов", който към 1 май ще бъде готов и доста сериозно оборудван, мисля че наистина ще можем да помогнем на общопрактикуващите лекари и пациенти", каза д-р Меджидиев.


Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев Кирил Ананиев е министър на ...

... напълно“, коментира здравният министър след като разговаря с Гергана Зашева и съпруга й. Двамата благодариха на лекарите и медицинските сестри, които полагат грижи за бързото възстановяване на младата жена. Министър Ананиев изрази надежда да се предприемат и законови промени, за да няма занапред подобни инциденти като този с Гергана Зашева.


Изписано е 13-годишното момче, което пострада при катастрофата с автобус

Изписано е 13-годишното момче, което пострада при катастрофата с автобус ...

... болницата останаха за лечение и две жени, едната е неговата майка. Тя остана за лечение в травматологията, а другата пострадала - в хиругията. От началото на седмицата те са изписани от болницата. Четвъртият пострадал е мъж след прегледи и изследвания беше освободен да си ходи още в същия ден.  


Мъж възстановява зрението си, след като повече от 2 години

Мъж възстановява зрението си, след като повече от 2 години ...

... Енгюр работи в чужбина. Той мечтае да прогледне и отново да бъде полезен на семейството си, а къщата му да се напълни. На контролен преглед след месец лекарите трябва да определят каква част от зрението си Енгюр ще възвърне. Надеждата на лекарите е, че отново ще види цветовете на пролетта.


Половината от държавните болници имат просрочени задължения в размер на

Половината от държавните болници имат просрочени задължения в размер на ...

... Мавров от организацията посочи, че все още не се отчита тежестта на заболяването, обемът на оказаната помощ, квалификацията на лекарите, а финансирането на болниците по този начин ограничава конкуренцията между тях. По думите му финансовото състояние на университетските болници не е добро, тъй като в тях се лекуват най-тежките случаи.


Рядка животоспасяваща операция на бременна жена с рак на маточната

Рядка животоспасяваща операция на бременна жена с рак на маточната ...

... Иванчева. Макар че бебето се е развивало нормално, майката е била в критично състояние и е можела да загуби живота си, което в тази ситуация означава и загуба на два човешки живота, обясняват лекарите. В момента 26-годишната жена е в добро общо състояние и с коригирана тежка анемия заради кръвозагубата.


Община Хасково започва приема на документи за финансовото подпомагане на

Община Хасково започва приема на документи за финансовото подпомагане на ...

... Документи ще се приемат до 23 май, уточняват от общината. Няма ограничение за броя на опитите, за които може да се кандидатства. Миналата година са били подпомогнати 32 двойки с репродуктивни проблеми с по 2 340 лева. Има данни за няколко от тези двойки, при които процедурите са били успешни.