Голяма част от проблема със Спешна помощ ще се реши

...
Голяма част от проблема със Спешна помощ ще се реши
Коментари Харесай

Министър Ананиев представи новия модел на финансиране на Спешната помощ


Голяма част от казуса със Спешна помощ ще се реши още тази година. Категорично споделям, че тази година сумата няма да е по-малка от миналогодишната. Предлагаме нов модел на финансиране на Спешната помощ на база минали пациенти. Това сподели министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на Здравната комисия в Народното събрание, съобщи кореспондент на Novini.bg.

„ Продължава ритмичното финансиране на лечебните заведения. Няма проблем за естественото финансиране на лечебните заведения с новия стандарт за финансиране “.

„ Досега средствата от бюджета за незабавната помощ отиваха главно за заплати на личния състав. За нас беше значимо да намерим тези критерии на възнаграждение на база положения труд. По-добре е сумата да е по-голяма, само че на база брой минали пациенти, с цел да се избегне повтаряне “, изясни министър Ананиев.

„ Приехме една междинна стойност от 25 лв. за възнаграждение на труда за минал болен. Нека да създадем разбор на база 3-месечен интервал и по-късно ще се реши по какъв начин да продължим. Тази информация се събира, с цел да може от 2019 година да създадем диференцирано финансиране на положения труд в Спешна помощ. Така ще създадем някаква естествена логичност. Няма да спестяваме пари от Спешна помощ “, безапелационен бе Ананиев.

„ Ще сключим контракти с всички незабавни центрове, които сме финансирали предходната година. Няма да има Центрове за незабавна здравна помощ, които да не сключат контракт с министъра на опазване на здравето. По отношение на апаратурата, обвързвана с медицинския стандарт, и този проблем ще бъде решен с огромния план за незабавната помощ. Той е стартират и е в процедура “, увери министърът на опазването на здравето.

„ С МОН постигнахме единодушие да разработим план за NAT – технологии за диагностика на дарената кръв “, сподели министър Ананиев по време на Здравната комисия в Народното събрание.

„ За 2018 година един от главните цели на бюджета и на страната като цяло беше развиването на науката и научните проучвания в страната. Нашият екип влезе в диалози с МОН и поискахме да се включим като бенефициенти на тяхната оперативна стратегия. С тях постигнахме единодушие да разработим обособен план за въвеждане на NAT- технологиите в Националния център за трансфузионна хематология “, сподели министърът.

По думите му тази научна стратегия за методология за въвеждане на тази технология за диагностика на дарената кръв в трансфузионната система на България. „ Понеже ресурсът, който може да ни се даде в границите на тази година не е толкоз огромен, ние разработихме една стратегия, която ще я предоставим на министър Вълчев, в която пазиме първо нуждата от създаване на NAT диагностиката и като първа крачка и то доста значима да изградим такива центрове в Националния център по трансфузионна технология и в държавното дружество „ Бул био “, добави Кирил Ананиев.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР