В случая с починалата пациентка не става дума за грешка,

...
В случая с починалата пациентка не става дума за грешка,
Коментари Харесай

Проф. Генчо Начев за жената, която не получи сърдечна клапа: Тя почина защото й бяха свършили дните

В случая с умрялата пациентка не става дума за неточност, а за жена, която е имала тежки увреждания на клапата на сърцето. Тя неведнъж е отказвала да й се смени клапата. По тази причина ние не сме я предложили на Касата за такава намеса. Тя умря тъй като й бяха свършили дните. Това сподели проф. Генчо Начев, шеф на Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване "Света Екатерина " и народен съветник по кардиохирургия, в предаването „ Лице в лице: по БТВ.

По думите му пациентката е била в последна фаза на сърдечна непълнота и с голям брой съпътстващи болести, защото е била доста стара.

„ Последният път тя идва по неотложност, в безсъзнание “, акцентира проф. Начев.

„ При инспекцията се обяснява официално нарушаване, а точно че на ехографията автограф е сложил специализант. За това към този момент има наставление и глоба. Грешката е техническа, само че не отразява качеството на медицинските услуги “, увери шефът на лечебното заведение.

„ Касата няма потенциалът да ревизира качеството на здравната активност. Тя ревизира атрибутите - дали има автограф или не “, посочи той.

„ Намаляването на цените на консумативите от страна на НЗОК беше неточно. В Закона за здравето с измененията от 2014 година се споделя, че с изделията, за които Касата заплаща, не може да се доплаща. От една страна сме сложени в неизгодната обстановка да обясняваме на пациентите, че това коства доста, само че и генерираме отрицателен финансов разход за болничното заведение. Въпреки това няма да оставим някой без заменени клапи и стентове “, увери проф. Начев.

Припомняме, че от Здравната каса подредиха незабавна инспекция след случая на почибналата пациентка, защото не е имала 10 000 лв. да си заплати за промяна на сърдечна клапа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР