Ученичките ще могат да ходят на гинеколог сами, без да

...
Ученичките ще могат да ходят на гинеколог сами, без да
Коментари Харесай

Ученичките на гинеколог, без да питат майките си

Ученичките ще могат да вървят на гинеколог сами, без да питат майките си. Занапред няма да се изисква единодушието на родителите даже в случай че младежите по своя самодейност решат да си създадат проучвания за вируса на СПИН, сифилис или други венерически заболявания. Това планува план на Наредба за дейностите по здравно консултиране, профилактични прегледи и проучвания на лица, навършили 16 години.

Над тази възраст юношите и девойките ще имат всички права да взимат сами решение във връзка с своето здраве като възрастните, написа "Монитор ".

Към момента за обзор при доктор и осъществяване на проучвания децата и малолетните би трябвало да бъдат придружавани от своя родител, аставник или настойник или най-малкото той да се е обадил авансово на лекаря, че изпраща момчето или момичето. Независимо от това категорично ограничаване, което е залегнало даже в Закона за здравето, значително общопрактикуващи лекари и педиатри, както и експерти от доболничната помощ преглеждат, изследват и лекуват малолетни, без да имат експлицитното единодушие на родителя, нито да се чуят с тях, когато учениците се явят в кабинетите им.

Ако обаче се окаже, че ученикът е инфектиран от гонорея, сифилис, хламидийна зараза или каквото и да е друго заболяване, няма да може да се лекува в анонимност от домашните. Лекарят ще би трябвало да уведомява родителите незабавно за поставената диагноза.

Девойките ще могат да вършат по свое предпочитание и решение цялостния набор от проучвания за бременност. Проектонаредбата обаче е безапелационна, че те няма да имат право да вземат решение сами дали да родят детето си, или да помятат по избор, защото акушер-гинекологът наложително ще уведомява майката, бащата или настойника.

Дава се право на лекарите и психолозите на съветват младежите и девойките над 16-годишна възраст по въпросните на фамилното обмисляне, половото и психологично здраве, поведенческия риск във връзка с опиати и алкохол, двигателната интензивност и здравословното хранене.

Новата разпоредба се налагала поради високата периодичност на ранна бременност до 19 години и броя на абортите, както и забележителния брой на младежи, инфектирани с ХИВ. Около 35% от новорегистрираните серопозитивни лица са на възраст от 15 до 29 години, излиза наяве от претекстовете на здравния министър Кирил Ананиев към плана. Като причина той акцентира още повишената приложимост на алкохол от учениците. Всеки шести на 16 години е пил 20 и повече пъти алкохол през последната година, а 59% от младежите са консумирали спиртни питиета или вино през последния месец от живота им.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР