Пътна карта за развитие на газопреносната система на България днес

...
  Пътна карта за развитие на газопреносната система на България днес
Коментари Харесай

Човек на Слави каза какво бъдеще чака „Белене“ и Мариците

 

 

Пътна карта за развиване на газопреносната система на България през днешния ден е един от най-мистериозните документи в енергетиката. Независимо, че ГЕРБ твърдяха, че той се пази в сейфа на енергийния министър, когато служебното държавно управление пристигна на власт и отвори сейфа, този документ липсваше. Това описа дългогодишният енергиен специалист, кандидат-депутат от „ ИТН “ Иван Хиновски в предаване по телевизия 7/8.

Независимо от депутатски питания и неведнъж отправени претенции за проявление на този документ, ексминистър Теменужка Петкова го скри, тъй като от него щеше да лъсне, че „ Турски поток “ е чист съветски директен газопровод, в който няма нито едно отклонение на газопреносната система на Северозападна България, сподели Хиновски.

Той съобщи, че група специалисти към този момент са написали писмо до Европейската комисия, в което са алармирали на нарушаванията при построяването на „ Турски поток “ и опасения за куп конституционни нарушавания.

Пътната карта се допуска, че е подписана без наказания от Министерски съвет, което е наложило незабавно смяна в Закона за енергетиката. От нея ще стане ясно, че България строи за своя сметка директния газопровод, само че без право на разклон на газопреносната система в ущърб на стопанската система, добави дългогодишния специалист.

Той сподели, че най-куриозното е, че за този документ сме научили от унгарския министър на енергетиката, който руснаците също са натискали да подпише Пътна карта, само че той не се е съгласил.

Иван Хиновски показа новата си книга „ Записки по българската енергетика “, в която прави разбор на бранша от 1966 година до наши дни.

„ В момента енергийния бранш е в съсипия, 5,5 милиарда за задълженията. Това се дължи на тегленето на облигационни заеми, само че с парите не са били правени вложения “.

Хиновски напомни тъжната история от затварянето на дребните реактори в Козлодуй. Тези 4 реактори Европа не можа да елементарни, че ги имаме, тъй като цената на тока от тях беше най-ниската на континента, сподели специалистът. Международната акцията против затварянето на блоковете  „ Искам светлина “ през 2008 година беше проведена от Хиновски, Булатом и вестник „ Стандарт “.   

По отношение на „ Белене “ той съобщи, че няма бъдеще атомна централа там, тъй като са изгубени всички разрешителни, а планът е станал прекомерно безценен. Има обаче кандидат-купувачи за реакторите и може да ги продадем, добави специалистът.

Според него бъдещето на площадката „ Белене “ е  експортно-ориентиран цех за водород, тъй като за такива планове Европа дава пари.

По отношение на Топлоелектрическа централа „ Марица Изток “ политиците би трябвало да бъдат смели и да споделят истината на хората в очите.

Гърците имат същия комплекс, само че споделиха, че го преструктурират и до края на годината ще получат 4 милиарда евро. И у нас е допустимо да се трансформират нещата в енергетиката, само че това би трябвало да става малко по малко, интелигентно. За всяко нещо има решение, значимото е да има вложения в нови технологии, споделя Хиновски.

Мините нямат бъдеще, само че Но Топлоелектрическа централа – овете имат и това са заместващи мощности. Мариците могат да се трансфорат в център на водородно произвеждане, добави експертът като напомни, че това е един от новите цели на Европа

Европа не споделя да затваряме ТЕЦ- овете, само че цените на въглеродните излъчванията са непостижимо високи. Интересно ще бъде да се направи референдум, дали хората са съгласни да заплащат двойни цени на силата, с цел да работят Мариците.

На 26 юни специалистите на Има Такъв Народ отиваме в Стара Загора, с цел да представим програмата си пред обществеността, сподели Хиновски.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР