Знаете ли, че космените клетки са вторите най-бързо развиващи се

...
Знаете ли, че космените клетки са вторите най-бързо развиващи се
Коментари Харесай

Как хранителните навици увеличават риска от косопад

Знаете ли, че космените кафези са вторите най-бързо разрастващи се кафези в тялото на човек? На главата си имаме към 120 000 косъма, които се нуждаят от всекидневна грижа, с цел да порастват. Грижата за косата не се състои единствено в това да ѝ осигурим хубава козметика, да я разресваме постоянно, да не я прегаряме с маши, преси, сешоари, да не я носим постоянно завършена на опънати прически. Нашите хранителни привички също са грижа, защото с тях ние ѝ осигуряваме нужните хранителни субстанции.

Консумирате захар и захарни произведения

Рафинираната захар провокира редица възпаления в човешкото тяло, в това число и влошено положение на косата, кожата, ноктите. Редовната консумация на сладкиши, подсладени питиета, сосове и храни, в които има добавена захар, провокират повишение равнищата на кръвната захар и инсулина. Това може да докара до повишение на мъжките полови хормони, да повлияе отрицателно върху космените фоликули и да докара до загуба на коса.

Намалена консумация на протеини

Основният конструктивен детайл на косата е протеинът, наименуван кератин. Когато следваме диета да вземем за пример, която е с ниско наличие на потребни протеини, това сигурно ни излага на риск от косопад. Освен качествено месо, прибавете и някои растителни източници на протеини като фасул, леща, спанак, тофу.

Консумирате храни с висок гликемичен показател

Към този лист не спадат единствено захарните произведения. Помислете какъв брой постоянно в менюто ви има макаронени произведения, бял самун, нишестени храни и нишестени зеленчуци, пакетирани лакомства. Тяхната постоянна консумация покачва равнищата на кръвната захар и инсулина, забавя метаболизма и утежнява положението на косата и кожата.

Дефицит на калций

Калцият е значим освен за положението на костите и зъбите ни, само че и на косата. Неговият дефицит може да докара до косопад, да направи ноктите ви по-чупливи. Консумирайте задоволително храни богати на калций.

Дефицит на цинк и желязо

Други два значими минерала за здравето и хубостта на косата са цинкът и желязото. Благодарение на тях, в тялото ни се образува кератин, който е нужен за силата и растежа на косата. В допълнение, в случай че страдате от недостиг на тези детайли, се покачва и рискът от по-чести настинки, анемия. Ето за какво си осигурете в менюто задоволително храни богати на цинк и желязо. Но не забравяйте и за витамин С, защото с помощта на него, желязото се усвоява по-добре от организма. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР