Златните рибки са подвид на сребърния шаран и са много

...
Златните рибки са подвид на сребърния шаран и са много
Коментари Харесай

Златна Рибка

Златните рибки са подвид на сребърния шаран и са доста известни поради ефектния си външен тип. Те са декорация за всеки аквариум и по тази причина са желани от феновете на декоративни рибки.

История на златните рибки

Златните рибки са били отглеждани в началото в Китай, където са били употребявани за украса на домовете на аристокрацията. Постепенно тези рибки се популяризират и в Европа.

Стандарт на златните рибки

Има доста разновидности на златните рибки, като някои от тях са с доста дълги опашки и плавници, които наподобяват като воали. Основният цвят на тялото и плавниците на златните рибки е червеникаво-златист. Но се срещат също по този начин и бледорозови, бели, блестящо червени, жълти, сини и даже черни златни рибки.

Тялото на златната рибка е с удължена форма, леко сплескано от двете страни. В аквариум размерите на златната рибка нормално са не повече от 15 сантиметра, само че в огромен водоем тези рибки могат да доближат до 35 сантиметра. Златните рибки, които са с по-късо тяло, живеят към 15 години, а тези, които са по-дълги, могат да живеят до 40 години. Но след осмата си година на живот златните рибки губят размножителната си дарба.

Грижи за златните рибки

Ако желаете да отглеждате златни рибки, ще ви е нужен огромен аквариум. Аквариум от 50 литра е задоволителен за 7 златни рибки. Добре е дължината на аквариума да е два пъти по-голяма от широчината му.

Височината на водния дирек не би трябвало да надвишава 50 сантиметра, защото тя е повече, това може да сътвори спомагателни компликации при грижите за рибките и при развъждането на растенията. Златните рибки обичат да ровят в камъчетата на дъното на аквариума, като размътват водата и изкопават растенията.

 Златна Рибка Снимка: imsogabriel/pixabay.com

За да се избегне това, растенията се садят в специфични саксийки. Необходими са по-мощни филтри, с цел да не се размътва водата. Златните рибки не са капризни. Температурата на водата би трябвало да е 17-26 градуса за рибките с дълго тяло и от 21 до 20 градуса за тези с късо тяло. Филтрирането и обогатяването на водата с О2 е значимо за златните рибки. В аквариума би трябвало да има и положително осветяване.

Ако отглеждате златни рибки, които са с изпъкнали очи, в аквариума не би трябвало да има остри камъни, раковини и други предмети, които могат да ги наранят. Златните рибки са отзивчиви, можете да ги отглеждате дружно с други типове риби.

Но в случай че отглеждате златни рибки с дълги воали, е добре да ги отделите, тъй като другите риби могат да повредят красивите им воали. Освен това те са по-бавни и не виждат доста добре и по-трудно ще доближават до храната, за разлика от останалите рибки.

Хранене на златните рибки

Златните рибки се хранят с разнообразни храни: дъждовни червеи, бял самун, разнообразни комбинирани сухи храни за рибки, сварен грис, инсекти, кайма.

Сухата храна е целесъобразно да се накисне за няколко минути с вода от аквариума. Ако се хранят единствено със суха храна, златните рибки могат да получат инфектиране на храносмилателната система.

Златните рибки са доста лакоми и би трябвало да внимавате да не ги прехраните. Дневната дажба на една златна рибка не би трябвало да надвишава три % от тежестта на рибката.

Преяждането може да провокира инфектиране на стомаха, а също по този начин затлъстяване и стерилитет. Възрастните златни рибки могат да устоят без храна 4-5 дни. Рибките се хранят два пъти на ден. Петнадесет минути откакто сте ги нахранили, би трябвало да отстраните остатъците от храна.

Размножаване на златните рибки

Мъжките рибки могат да се разграничат от женските единствено по време на размножителния интервал – тогава при мъжките се появяват бели петънца върху хрилете и гръдните плавници. През този интервал коремчето на женските наедрява.

 Грижи за златни рибки

Златните рибки стават полово зрели след първата си година. Пълното им развиване, оптималната бляскавост на цвета и хубостта на воалите им се демонстрират едвам след втората им година. Когато рибите са в размножителен интервал, равнището на водата не би трябвало да е повече от 20 сантиметра и е целесъобразно преди да се налее в аквариума, да е стояла под слънчеви лъчи.

В аквариума за размножаване би трябвало да има блестящо осветяване и мощен приток на О2. За да е несъмнено оплождането, на една женска би трябвало да се падат два-три мъжки. Женската хвърля хайвер от два до пет часа, като температурата на водата би трябвало да е от 18 до 24 градуса.

Веднага по-късно рибките се вадят от аквариума. При 25 градуса на водата в аквариума след един ден хайверът става жълт. Ако той е нападнат от гъбички, би трябвало да се отстранят зрънцата, които са изумени. След една седмица се излюпват дребните. Започнат ли да плуват, би трябвало към този момент да се хранят. Препоръчително е това да става със сварен жълтък.

Заболявания на златните рибки

Здравето на златните рибки си проличава по тяхната пъргавина, ярките им цветове и апетита. Ако рибката държи гръбния си плавник отвесно, значи е здрава. Златните рибки постоянно са атакувани от гъбични болести, по тази причина би трябвало да ги наблюдавате, с цел да се вземат в точния момент ограничения за лекуване на болестта.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР