Зимната обстановка в страната остава усложнена. Над 900 училища са

...
Зимната обстановка в страната остава усложнена. Над 900 училища са
Коментари Харесай

Усложнена е зимната обстановка в страната, затворени са пътища, отменени са полети

Зимната конюнктура в страната остава усложнена. Над 900 учебни заведения са затворени. Условията за пътешестване са влошени, защото и през нощта валя сняг над цялата страна, заяви БНР.

Осем души от Планинската избавителна работа от Банско и Разлог са помогнали на госпожица и юноша, закъсали по пътя за хижа "Яворов ", оповестиха от службата за "Хоризонт ". Снощи след 20 часа е получен сигналът. Акцията е приключила сполучливо към 02.00 часа нощес. Двамата туристи са пристигнали наред в хижата.

Лавина падна в Родопите през миналата нощ. Около 100 кубични метра сняг са се свлекли от скалите край Манастирския комплекс "Свети Пантелеймон " по пътя Смолян - Пампорово. В разследване на голямата маса сняг три коли, след тях и кола за спешна помощ, са били блокирани за малко на пътя. Веднага на място е пристигнала техника на снегопочистващата компания и отворила основния път. Няма потърпевши хора.

140 сантиметра снежна завивка се образува в курорта Пампорово след преваляванията от тази нощ. Хотелиерите предвиждат, че ски сезона ще продължи до месец април. На територията на Смолянска област няма затворени пътища и обитаеми места без ток.

Отпада ограничаването за придвижване на камиони с маса над 12 тона по Автомагистрала "Тракия " в посока София на територията на област Пазарджик. Намалена видимост до 100 метра заради мъгла има тук-там в областите Стара Загора и Ямбол.

Възстановено е придвижването на тежкотоварни камиони над 12 тона през прохода „ Предела “.

Заради изобилен снеговалеж и двете платна на Автомагистрала "Тракия " са затворени за придвижване в правата Карнобат – Бургас. В общините Бургас и Руен е разгласен неучебен ден. В Бургаска област затворен за придвижване е „ Дюлинският проход “ и пътят Миролюбово - Каблешково. Ограничение за придвижване на тежкотоварни коли над 12 тона е въведено за „ Рижки проход “ и „ Айтоски проход “, по основния път София-Бургас в сектора от „ Петолъчката “ до Карнобат. В община Руен болните на хемодиализа ще бъдат превозени с високопроходима техника. Засега сигнали за селища без ток на територията на региона няма, няма и сигнали за бедстващи хора.

Панорамният път Аксаково - Оброчище остава затворен, затворен е и пътят Бяла - Обзор, пътните прави Аксаково – Игнатиево - Слънчево. Във Варненска област няма обитаеми места без ток и вода. Пристанище Варна е отворено, полетите от и за София от летище Варна са анулирани.

Отворени за придвижване, с ограничаване за камионите с маса над 3 тона и половина, са направленията Добрич - Генерал Тошево - Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Йовково “, Добрич - Албена и Добрич - Силистра. Все още има селища без вода в общините Каварна и Шабла. Разчистването на пътищата в област Добрич е траяло и през нощта и към този миг към момента затворени за придвижване са множеството от третокласните пътища в региона. След удължаването на ваканцията за учениците в общините Добричка и Генерал Тошево, кметът на община Добрич също е изискал от Министерството на образованието децата да не учат до петък в това число. В област Добрич нощес всички пътища бяха затворени с решение на Щаба за осъществяване на Областния проект за отбрана при бедствия.

В град Белене е анулирано частичното бедствено състояние. За повторно военнослужещи от състава на 55-и инженерен полк оказаха помощ на популацията в усложнената зимна конюнктура. Бедственото състояние беше оповестено, откакто стана известно, че мъж е откъснат от преспите в околност на шест километра от града в продължение на два дни. Модулното формирование, ръководено от капитан Николай Йорданов, разчисти тази нощ от снежни преспи общинският път от разклона за село Кулина вода до самото село, както и пътя за месността "Хисарлъка ". Тричасовата акция завърши сполучливо.

32 сантиметра е снежната завивка тази заран в Хасково след новия снеговалеж. От Областно пътно ръководство оповестиха, че снеговалежът тук-там е бил много мощен и е натрупал нови 15 сантиметра сняг.

Възстановено е придвижването за всички коли по Автомагистрала "Хемус “ от Шумен до Варна, както и по пътя Шумен -Велико Търново - Ябланица и Самоков – Дупница - Кюстендил. Временно е лимитирано придвижването през „ Обзорски проход “, пътя Варовник - Вълчаново ханче, Вълчаново ханче - Малина, Дюлино - Русокастро, „ Аксаковска гледка “ -Кичево заради изобилен снеговалеж, мощен вятър и снегонавявания.

Анулиран е полетът от летище София до Атина в утринните часове, а през нощта е анулиран полетът от летище Лутън.

Във всички 24 региона на София са обработени улици и булеварди, по които се движи градският превоз, рискови и стръмни сектори, общински пътища, Южната дъга на Околовръстният път, както и съществени улици в квартали. Опесъчават се планинските пътища в парк „ Витоша “. Градският превоз се движи при зимни условия по всички нормални направления. В двата спешни центъра на общината са настанени 182 души, останали без дом, осведомят от пресцентъра на Столичната община.

Очакванията на синоптиците са през днешния ден студената вълна да отслабне в Югозападна и Централна България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР