Земетресенията най-често се причиняват от движението на тектоничните плочи или

...
Земетресенията най-често се причиняват от движението на тектоничните плочи или
Коментари Харесай

Ново изследване показва, че проливните дъждове могат да предизвикват земетресения

Земетресенията най-често се предизвикват от придвижването на тектоничните плочи или от вулканична активност. И двете аргументи обаче нямат нищо общо със земетресението, което се случи преди няколко години във френската котловина Рона. Според специалистите то е било индиректно породено от световното изменение на климата. По-конкретно, земната повърхнина се е разтресла в резултат на продължителния пороен дъжд, който е паднал по-рано. За благополучие, никой не е умрял, макар че доста къщи са били разрушени. Но най-изненадващото нещо в тази ситуация е повода за естественото злополучие. Както се оказва, изменението на климата може да има доста непредвидени косвени последствия. Освен това последващите трусове, породени от преваляванията, може да не са толкоз безобидни.

По какъв метод дъждовете провокират трусове

Подобни мощни трусове като това, което се случи през месец февруари в Турция, не са огромна изненада за учените. Така да вземем за пример учените от дълго време знаят, че рано или късно в Турция ще настъпи сходна злополука. Двете тектонични плочи в тази област отдавна се притискат една към друга и с времето този напън единствено се е увеличавал. На 6-ти февруари е имало разреждане, при което се е освободило колосално количество сила.

Но има и трусове, които озадачават научния свят, тъй като се случват вътре в плочите и не са свързани с вулканична или човешка активност. Подобно земетресение се случи на 11-ти ноември 2019 година в селата Льо Тей и Сен Томе, ситуирани в Югозападна Франция. Те са били с магнитуд 4,9, като стотици къщи са се срутили. Фактът, че къщите са били на стотици години, приказва за изключителния темперамент на това земетресение. В противоположен случай къщите щяха да бъдат разрушени още по-рано.

Първоначално се считаше, че земетресението е обвързвано с намираща се наоколо кариера. Но по-нататъшните следствия демонстрираха, че събитието е породено от мощните и продължителни дъждове, които са довели до наводнения.

Изследователите са основали компютърен тримерен геоложки модел на региона към мястото на земетресението, като са взели поради скалите, които са били добивани от кариерата от 1850 година насам. Тъй като скалите са били извличани в продължение на дълъг интервал от време, земетресението не би могло да възникне затова. Само че притокът на подпочвени води и навлажнени почви е настъпил един месец преди земетресението.

Учените употребявали данните за влажността на почвата от подадени от спътника SMOS и открили, че натискът на спомагателната вода върху почвата е бил максимален от най-малко 10 години насам. На дълбочина от 1,2 км това налягане е било към 1 милион паскала. Според специалистите този напън, провокиран от водата, може да е бил задоволителен, с цел да провокира плитки разломни линии. Именно те наподобява са провокирали земетресението, както се оповестява в списание Remote Sensing.

Защо земетресението във Франция аргументи огромни опустошения

Силата на земетресението във Франция, както бе упоменато нагоре, е била 4,9, което е относително малко. Но за какво тогава са разрушени толкоз доста къщи? Проучването сподели, че епицентърът се е намирал покрай земната повърхнина – на дълбочина към 1 километър. Обикновено епицентърът на земетресенията се намира на доста по-голяма дълбочина.

Това индиректно удостоверява обстоятелството, че земетресението е обвързвано с дъждовете. То изяснява и за какво земетресението е предизвикало огромни вреди на дребна повърхност. Както знаем, колкото по-високо е ситуиран епицентърът по отношение на повърхността, толкоз по-големи са разрушенията на самата повърхнина.

Но учените са по-загрижени за самия казус. Обикновено, когато специалистите правят оценка рисковете, свързани с световното стопляне на климата, те обръщат внимание на повишението на равнището на океаните, сушите, бурите, наводненията и така нататък Никой обаче не взема под внимание процесите, които протичат в самата Земя.

Ако учените не бъркат в изводите си, умерено може да се каже, че в близко бъдеще тези феномени ще се усилят. Това значи, че хората ще стават очевидци на трусове в тези елементи на планетата, където не би трябвало да ги има. И тези събития може да станат по-екстремни и рискови.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР