Земеделският производител с насаждения в районите на Добрич и Варна

...
Земеделският производител с насаждения в районите на Добрич и Варна
Коментари Харесай

Българския домат изчезва от пазара?

Земеделският производител с насаждения в регионите на Добрич и Варна Здравко Златев е напът да се откаже от производството на зеленчуци, поради липсата на работна ръка и всеобщото повишаване на цените.

Златев счита да се възползва от схемата за финансово подкрепяне " Помощ в поддръжка на ликвидността на аграрни стопани за превъзмогване на отрицателното икономическо влияние на съветската експанзия против Украйна "  и през днешния ден ще подаде документи. Поради късите периоди за кандидатстване обаче, от 3 до 13 април, той е уверен, че ще чака през целия ден на опашка и ще се наложи да върви втори ден.

" Обикновено в никакъв случай не получаваш толкоз пари, за колкото аплайваш ", разяснява Златев. По негови груби изчисления от въпросната скица може да получи към 50 000 лв.. Почти 80% от тях ще отидат за погасяване на заеми, които Златев е изтеглил, с цел да оцелее земеделието, с което се занимава и в този момент по неотложност би трябвало да върне. С останалите ще купи торове и препарати за земята.

От години отглежда розов и червен домат, дини, пъпеши, сливи и орехи – всички полски насаждения, но е на път да се откаже от зеленчуците и да премине към житни култури – развъждане на царевица.

" Когато един бизнес не ти носи облага, за какво да го правиш? Затова ги дават тези помощи, с цел да не се отхвърлят хората, само че не са задоволителни. В прилежащите страни получават по-ниска себестойност на продукцията и по тази причина имат по-добра цена ", сподели още Здравко Златев, представен от БНР.

Най-вероятно идва времето, в което българският домат ще изчезне от пазарите у нас и ще купуваме единствено вносна продукция, разяснява земеделецът, визирайки желанието и на свои познати земеделци да се откажат от производството им.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР